vacuümmachine

vacuümmachine foodsaver v2860
Foodsaver v2860

Wanneer je voedsel met een vacuümmachine verpakt kan dit tot wel vier keer langer bewaard worden. Daarnaast nemen gevacumeerde producten in de koelkast of vriezer veel minder ruimte in beslag in vergelijking met het in aparte doosjes te verpakken.

Het gebruik van een vacumeermachine heeft nog meer voordelen, de vacuümzakken zijn transparant waardoor je in de vriezer of koelkast meteen kan zien wat het is. Door de afwezigheid van (vochtige) lucht ontstaan geen ijskristallen en droogt gevacumeerd voedsel niet uit. Een vacuümmachine en vriezer is een gouden combinatie.

Ogenschijnlijk lijken alle vacuümmachines op elkaar maar dat is zeker niet zo, de verschillen zijn juist groot. De machines verschillen onderling vooral op de wijze hoe de klep van de vacuümkamer gesloten wordt of dat het apparaat ruimte heeft voor het opbergen van een folierol waarmee je zelf vacuümzakken op maat kan snijden.

Andere verschillen zijn of je dozen, potten en flessen kan vacumeren met een apart vacuümslangetje en of de vacuümmachine een speciale "pulse" knop heeft waarmee je delicate producten die anders door de grote vacuümkracht platgedrukt zouden worden, toch kan vacumeren. Als vacuümmachines nog redelijk nieuw voor je zijn raden we je aan het artikel te lezen wat zijn de belangrijkste verschillen tussen verschillende modellen vacuümmachines?

Test reviews vacuümmachines

Een aantal vacuümmachines hebben wij onder de loep gelegd en de eigenschappen tot in detail beschreven. De specificaties, voor- en nadelen tref je aan bij de vacuümmachine test reviews.

Goedkope vacuümzakken en vacuümfolierollen

Ben je op zoek naar goedkope vacuümzakken kijk dan bij webshops met goedkope vacuümzakken en folie.

Vooral gemakkelijk en goedkoop

eenpersoonsportie plat ingevroren
eenpersoonsportie plat ingevroren

Het gebruik van een vacuümmachine is kinderlijk eenvoudig. Je stopt het voedsel in een vacuümzak, je legt de open zijde van de zak in de vacuümkamer, je sluit de klep en drukt op de knop vacuüm & seal en twintig seconde later heb je een keurig vacuümverpakt product.

Doordat het zo eenvoudig werkt ben je snel geneigd om restjes van het avondeten te bewaren in een vacuümzak. Ideaal voor de momenten dat je een keer geen zin hebt om te koken. Je loopt naar de vriezer en kiest een maaltijd die je ooit hebt gevacumeerd, je legt deze in een hapjespan met zeer heet water (tussen de 60 en 70 graden) liefst met een deksel er op en na een minuut of twintig haal je de zak uit het water, knipt hem open en kan je de inhoud van de zak zo je bord doen.

Doordat het voedsel tijdens het verwarmen in de vacuümzak is gebleven zijn de geur en smaakstoffen en het vocht niet ontsnapt en is de smaak vrijwel gelijk aan die van het verse voedsel.

Maak de porties vooral klein, liefst voor een persoon. Die passen dan ook precies in een hapjespan en omdat het volume klein is zijn ze ook sneller op te warmen. Liever twee eenpersoons pakjes op elkaar in de hapjespan opwarmen dan een grote voor twee personen. Maak de porties ook mooi plat waardoor je ze naast elkaar rechtop in de la van de vriezer kan leggen waardoor je makkelijk kan kiezen uit de maaltijd én op deze manier nemen ze heel weinig ruimte in de vriezer in.

Dagelijks gebruik van de vacuümmachine

In Nederland gooien we ontzettend veel voedsel weg. Per jaar is dat per huisgezin ongeveer 2400 euro. Een groot deel van de kliekjes kan je in een handomdraai met de vacuümmachine in een zak verpakken en bewaren in koelkast of vriezer. De prijs van de machine inclusief de kosten van de vacuümfolie heb je zeker binnen een paar maanden terugverdient.

In het artikel vacuümmachine tips hebben we praktische tips verzameld die je helpen makkelijk en goed voedsel vacuüm te verpakken en het maximale uit je machine te halen.

Een veel gestelde vraag is of het gebruik van een folierol handiger, prettiger en goedkoper is dan het gebruik van losse kant en klare vacuümzakken van een bepaald formaat. Realiseer je dat een vacuümmachine met folierolhouder een flink stuk groter is dan een machine zonder zo'n rol.

Wil je van de vacuümmachine gemak en plezier hebben dan is het sterk aan te bevelen om hem niet op te bergen en hem iedere keer te moet pakken als je hem nodig hebt maar hem continu op je aanrecht te hebben staan. In dat geval speelt de ruimte die hij inneemt een zeer grote rol. In het artikel wat is prettiger vacuümrollen of vacuümzakken? gaan we in op de voor- en nadelen van beide opties en geven we aan welke maat vacuümzakken in de praktijk veel gebruikt worden.

Veel langer houdbaar

Gevacumeerd voedsel is veel langer houdbaar dan normaal. Dit komt voornamelijk doordat de zuurstof weg gezogen is waardoor bacteriën, die zorgen dat je voedsel bederft, niet of nauwelijks meer kunnen leven.

Ook is zuurstof voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het ranzig worden van vet. Bij de afwezigheid van zuurstof wordt het ranzig worden van vetten zeer sterk vertraagd. Door het vacumeren kan de bewaartermijn tot wel vier keer langer worden. Bedenk wel dat temperatuur een zeer grote rol speelt in voedselbederf. Ook gevacumeerde producten moet je zo koel mogelijk opslaan. Hoe koeler, hoe langer je het voedsel kan bewaren.

Bij vacumeren kan botulisme ontstaan. Dit komt omdat juist bij een zuurstofarme omgeving de bacterie Clostridium botulinum zich juist prettig voelt. Mocht deze bacterie in je voedsel voorkomen dan kan deze de zeer gevaarlijke gifstof botuline maken. Lees met daarom met aandacht wat is botulisme en hoe kan je dit voorkomen bij vacuümverpakken van voedsel.

Opnieuw vacumeren van aangebroken potten

universele vacuümdeksels
vacuümdeksels

Vaak blijft van bijvoorbeeld een pot appelmoes of pastasaus nog een deel over. Normaal gesproken zet je die in de koelkast. Maar na een week begint dat vaak al te bederven. Heb je een vacuümmachine "met vacuümslangetje" dan kan je aangebroken potten opnieuw vacumeren. De aangebroken conservenpot kan je op twee manieren opnieuw vacumeren.

De eenvoudigste methode is om een speciale vacuümdeksel met aansluiting voor je vacuümmachine van je vacuümmachine fabrikant te kopen (als ze die hebben). Deze deksel is flink groot in doorsnede en hebben een brede siliconen achtige afsluitring in de deksel waardoor potten met verschillende openingen allemaal met een universele deksel af te sluiten zijn.

Een andere goedkope manier is door de oorspronkelijke deksel van de pot te gebruiken en deze dicht te draaien en daarna de pot in een vacuümdoos of vacuümbus te plaatsen en deze dan te vacumeren. Dit is wat we de "pot in doos (of bus)" techniek. Hierbij zuig je een vacuümdoos of -bus vacuüm en de conservenpot die zich in de vacuümdoos of -bus bevindt zal dan automatisch ook vacuümgezogen worden.

Koop van de fabrikant van de vacuümmachine de grootst verkrijgbare vacuümdoos of vacuümbus en plaats daarin de aangebroken pot die vacuüm wil zuigen. De deksel van de opnieuw vacuüm te zuigen pot moet je goed dicht doen. Hoe stevig je die moet vastdraaien moet je zelf even ondervinden, als je hem te stevig dichtdraait kan je de lucht niet ontsnappen, draai je hem niet stevig genoeg aan dan komt na het vacumeren weer lucht in de pot. Sluit daarna de vacuümdoos aan op de vacuümmachine en druk op de knop om vacuümdozen leeg te zuigen.

vacuümbussen/dozen van Caso
vacuümbussen/dozen (Caso)

Wanneer de machine klaar is zal in de vacuümdoos een vacuüm ontstaan zijn. De aangebroken pot heeft nog lucht in zich zitten en die lucht zal vanuit de pot naar de vacuümdoos stromen. Dat gaat niet snel, immers de deksel van de opnieuw te vacumeren pot zit flink dicht. Via hele kleine openingen tussen de deksel en de pot zal die lucht er uit stromen. Geef dit proces even de tijd.

Na een seconde of tien moet je opnieuw de vacuümdoos vacuümzuigen. De lucht is immers uit de pot de vacuümdoos in gestroomd en heerst in de vacuümdoos niet meer een sterk vacuüm. Wacht daarna nog een paar seconde en laat daarna rustig de lucht weer de vacuümdoos in stromen. In deze laatste fase zal je als het goed is de deksel van de conservenpot horen klikken. Dan weet je dat hij goed vacuümgezogen is. Je kan dat ook controleren door op de deksel van de conservenpot te drukken. Je mag dan niet het bekende "klik-klak" geluid horen, hoor je dat toch dat moet je het opnieuw proberen.

De opnieuw gevacumeerde potten kan je veel langer in de koelkast bewaren dan zonder deze vacumeeractie. Hoeveel langer is moeilijk te bepalen omdat dit van zeer veel factoren afhankelijk is. Onder andere hoe schoon de lepel was waarmee je bijvoorbeeld de appelmoes uit de pot hebt gehaald. Want daaraan zitten altijd bacteriën en gisten. Daarom is het beter om geen bestek te gebruiken maar de inhoud van de pot door deze schuin te houden gedeeltelijk te legen.

Onze ervaring is dat het minimaal twee keer langer houdbaar is. Realiseer dat zodra je een conservenpot hebt open gedaan deze niet meer steriel is. Daardoor neemt de houdbaarheid sterk af. Een gesloten conservenpot kan je jarenlang bewaren, eenmaal open en goed gekoeld, maar een paar dagen.

Door het opnieuw te vacumeren wordt de conservenpot niet meer steriel maar door de afwezigheid van zuurstof vertraag je het proces van voedselbederf. vacuümdozen zijn vaak veel breder dan dat ze hoog zijn. Wanneer de conservenpot vanwege de hoogte niet in je vacuümdoos past, zet dan de vacuümdoos op z'n kant. De zijkant wordt dan als het ware de bodem. Plaats op deze "bodem" de conservenpot, dan passen de meeste potten er in.

Hoe komt het dat een vacuümzak bij een vacuümmachine niet goed wordt dichtgeseald?

Een veel gehoorde klacht is dat soms een vacuümzak wel vacuümgezogen wordt maar niet of niet goed dichtgeseald wordt. Dit is vrijwel altijd een gebruikersfout. De twee meest voorkomende fouten zijn: vouwen aan de open zijde van de vacuümzak of vocht in de vacuümzak op de plaats waar deze dichtgeseald moet worden.

Wanneer een vacuümzak dichtgeseald moet worden zal met warmte van een sealstrip (die erg heet wordt) de twee plastic delen van de vacuümzak zodanig verhit worden dat het kunststof "samen smelt" waardoor de twee lagen één laag vormen en zo een luchtdichte barrière vormen. Voorwaarde voor deze samensmelt techniek is dat de twee kunststof lagen van de vacuümzak pal tegen elkaar liggen.

Wanneer je de vacuümzak op de plek waar hij dichtgeseald moet worden niet "strak" in de vacuümkamer ligt maar met "vouwen" dan komt op sommige plaatsen lucht tussen de twee lagen zal daar niet goed samensmelten met een "lek" tot gevolg. Deze fout is vrijwel altijd te wijten aan een te klein leeg gedeelte boven in de vacuümzak. Hou minimaal 8 cm ruimte leeg tussen het voedsel en de bovenkant van de vacuümzak. Dan is de opening goed vlakt te trekken.

Je zal merken dat dit haast niet mogelijk is als die ruimte minder wordt dan zes centimeter. Doordat deze fout door de meeste zelf snel geconstateerd wordt, je ziet immers dat de vacuümzak aan de bovenkant "dubbelgevouwen" zit, zal je niet snel deze fout vervallen.

De meest gemaakte fout is dat tussen de twee kunststof lagen vocht of voedsel zit. Op de plekken waar dit zit kunnen de twee kunststof lager elkaar niet "bereiken" tijdens het sealen en dus niet samensmelten. Een lekke zak tot gevolg. Niet alleen is het zo dat dit vocht het samensmelten letterlijk in de weg zit, maar vocht kan niet warmer worden dan honderd graden en bij deze temperatuur smelt de vacuümzak niet. De oorzaak van dit probleem komt door drie mogelijke oorzaken:

  • De bovenzijde van de vacuümzak is besmeurd met voedsel.
  • Droog voedsel, zoals meel, thee e.d. zijn tijdens het vacuümzuigen naar boven gezogen en bevindt zich op de plek waar de vacuümzak dichtgeseald moet worden.
  • Het vocht uit het voedsel is tijdens het vacuümzuigen de zak uitgeperst en bevindt zich tussen de opening van de vacuümzak.

Sealrand besmeurd met voedsel

Wanneer tijdens het vullen van de vacuümzak de bovenkant van de zak "besmeurd" kan je wel proberen om het het vullen van de zak nog nauwkeuriger te doen, maar het blijft moeilijk. Met een simpel trucje kan je dit probleem voorkomen. Voordat je de vacuümzak gaat vullen sla je de bovenkant van de zak een flink eind om. Liefst een centimeter of vijf.

Pak de vacuümzak met beide handen en hou de opening aan beide zeiden vast tussen de wijsvinger en duim. De duimen in de zak, de wijsvingers aan de buitenkant. Steek je duim zo diep als je kan in de vacuümzak. Daarna, met een omplooiende beweging (zoals je een plooi in een broekspijp maakt) van wijsvingers en duimen sla je de vacuümzak om. De omslag is goed als deze ongeveer de lengte hebben van je duim.

Nadat de bovenkant van de zak is omgeslagen kan je met een lepel het voedsel in de vacuümzak scheppen, hoe nat of kleverig dit ook is. Als je klaar bent sla je bovenkant van de zak weer terug. Met deze techniek blijft de bovenkant van de zak keurig schoon en droog en zal je geen problemen hebben met het dichtsealen van een vacuümzak.

Dit trucje kan je ook toepassen bij zeer fijn en droge producten zoals meel, thee, melkpoeder en dergelijke. Deze producten blijven vanwege de statische elektriciteit snel aan de bovenkant van de zak plakken. Mocht het droge of natte voedsel toch op de omgevouwen rand komen, dan deze even schoonmaken met een keukenpapiertje totdat alle "stof" of nattigheid weg is. Daarna kan je de vacuümzak in de vacuümmachine leggen en vacumeren.

Droog voedsel op de plaats van de sealrand

Wanneer je zeer fijn droog voedsel zoals meel, melkpoeder, thee en kruiden gaat vacumeren zal als snel een deel van het product de vacuümmachine ingezogen worden. Een aantal trucjes staan je ter beschikking om dit probleem te voorkomen.

Zo kan je de vacuümzak "naar beneden laten hangen" tijdens het vacumeren. Leg eerst de vacuümzak in de vacuümkamer zoals je dit altijd doet. Doe daarna de klep dicht. Verschuif daarna de vacuümmachine naar de rand van je aanrecht, liefst boven een laatje en laat de vacuümzak net over de rand van de aanrecht naar beneden hangen of met de onderkant in het laatje staan. Daarna kan je de zak vacuümzuigen.

Dit beperkt in grote mate dat de droge stof naar binnen gezogen. Een ander methode is dat je boven het droge product een op maat geknipt keukenpapiertje legt, een beetje dubbelgevouwen om het product legt. De derde methode is de "zak in de zak" techniek. Hierbij verpak je het droge voedsel in een open zak en die leg je omgekeerd eventueel met een dubbelgevouwen bovenkant, in de vacuümzak. Hiermee maak je de "weg" die het droge product moet afleggen naar de vacuümmachine groter waardoor de kans kleiner wordt dat het daadwerkelijk tussen de sealrand komt te zitten kleiner. Of wanneer je een vacuümmachine hebt met de mogelijkheid om het vacuümzuigproces te onderbreken en over te gaan naar het sealen, heb je meer tijd om het juiste moment uit te zoeken om te stoppen met vacuümzuigen.

Vocht uit de vacuümzak kruipt omhoog en komt tussen de sealrand te zitten

Dit is een van de meest voorkomende reden waarom een vacuümzak niet goed dichtgeseald wordt. Fameus zijn de gevallen waarbij in het voedsel sperziebonen, broccoli, spinazie of andijvie zit. Daarin zit zoveel vocht dat het haast niet te voorkomen is dat vocht tussen de sealrand komt te zitten.

Maar ook tijdens het vacumeren van vlees, vis of voedsel met een saus is dit een veel voorkomend probleem. Dit probleem is te voorkomen met een aantal trucjes. De meest eenvoudigste manier is dat je stopt met vacuümzuigen als je ziet dat vocht uit het voedsel geperst wordt en "naar boven kruipt". Dat vergt wel wat oefening om het juiste tijdstip uit te kiezen (je bent vaak te laat) maar is heel goed onder de knie te krijgen. Dit vereist wel dat de vacuümmachine de mogelijkheid heeft om het vacuüm zuigproces te onderbreken en meteen over te gaan naar het dichtsealen.

Velen malen prettiger zijn de vacuümmachines met een vacuüm pulse knop of vacuümmachines met een instelbare vacuüm zuigkracht (zie later). Als je niet weet of jouw vacuümmachine dit onderbreken van het vacuümzuigen ondersteund kan je het gewoon proberen, desnoods eerst met een lege proef vacuümzak. Druk op de knop vacuümzuigen & sealen. Druk na een paar seconde op de sealknop. Bij de meeste machines stopt dan de vacuümpomp en gaat wordt meteen de vacuümzak dichtgeseald.

Een andere mogelijkheid is de "zak in de zak" methode zoals dit hiervoor is beschreven bij droge producten. Ook is het gebruik van een dubbel of paar keer gevouwen keukenpapiertje boven het voedsel, maar niet op de plek waar de seal moet komen, een bruikbare optie. Gebruik uiteraard liefst onbedrukt keukenpapier. Het keukenpapier zal het vocht absorberen en geeft je mogelijk net voldoende tijd tot het dichtsealen. Een vergelijkbare techniek is het gebruik van speciaal kunststof wat door zijn poreuze structuur vocht kan opnemen. Je koopt deze structuurfolie op een rol van meestal 30 cm breed en een aantal meters lang. Knip een stuk van een aantal centimeters van de rol af en leg dit in het lege bovenste gedeelte van de vacuümzak maar nog wel net onder de plaats waar de sealrand moet komen. Wanneer vocht uit het te vacumeren voedsel komt zal dit eerst geabsorbeerd worden door deze extra folie. Natuurlijk heeft alles zijn grenzen, wat je ook doet, als enorm veel vocht in het te vacumeren product zit helpt niets.

Teflonband op sealrand zit niet glad of strak of wil je vervangen

De vacuümzak wordt dichtgeseald doordat de vacuümmachine een sealstrip heeft. Dit een een strip van metaal waar elektriciteit door stroomt waardoor hij zeer heet wordt. Zo heet dat het kunststof van de vacuümzak smelt en daardoor op die plek een geheel vormt.

Zonder bescherming zou de vacuümzak aan deze sealstrip blijven kleven. Daarom is over de sealstrip een zelfklevende teflon band aangebracht. Teflon ken je van de anti aanbak (aanplak) pannen. Door een teflon band over deze sealstrip aan te brengen wordt het kunststof wel heet maar blijft het niet aan de sealstrip kleven.

Na een bepaalde tijd zal deze teflonband vervangen worden. Zo'n teflon sealstripband kan je bestellen bij de fabrikant of leverancier van je vacuümmachine. De bestaande teflonband kan je vrij gemakkelijk verwijderen. Dit komt omdat de achterkant van de teflon band een plakrand heeft.

Peuter met een puntig voorwerp (achterkant van een theelepel, punt van een schaar of zo) de teflon band los aan een zijde. Meestal zit het einde van de teflonband weggepropt in een kleine opening naast de sealstrip. Daar moet je het dan even uitpeuteren. Kijk hoeveel centimeter "over" is van de teflonband aan beide kanten van de sealstrip want die zelfde lengte moet je aanhouden als je een nieuwe teflonband aan gaat brengen. Voordat je met het zelfklevende teflonband gaat werken moet je zorgen dat je handen goed gewassen en dus ontvet zijn. Anders zal het vet van je handen de plaklaag zijn sterkte ontnemen.

Belangrijk is dat het teflonband altijd strak en zonder kreukels over de sealstrip geplakt zit. Soms wil het gebeuren dat tijdens het gebruik het teflonband niet meer glad zit en op die plaats geen goede seal meer maakt. Ontvet eerst je handen door deze bijvoorbeeld goed met zeep te wassen. Haal daarna aan een zijde de teflonband los met een puntig voorwerp en trek voorzichtig de teflonband los tot even voorbij de plaats waar het teflonband gekreukeld is. Breng daarna de teflonband opnieuw aan door het teflonband strak te trekken terwijl je met een vinger van je andere hand het teflonband netjes strak tegen de sealstrip aandrukt. Frommel het laatste gedeelte wat "over" is (wat dus uitsteekt buiten de sealstrip) weg in de opening waar je het eerst uit gepeuterd hebt. Dit kan je doen met hetzelfde puntige voorwerp wat je eerder gebruikte om het teflonband daar eerst uit te halen.

Hoe komt het dat de vacuümmachine niet meer goed vacuümzuigt?

vacuümkamer van vacuümmachine afgesloten met rubbers
afsluitrubbers (zwarte ovalen) goed zichtbaar onder de klep en rond de vacuümkamer (grijs) in de machine (model Domo do316L)

Het probleem dat een vacuümzak niet meer wordt vacuümgezogen kan uiteenvallen in twee mogelijke problemen. Het probleem doet zich incidenteel voor of structureel. Wanneer af en toe een vacuümzak niet wordt vacuümgezogen is dit vrijwel zeker te wijten aan het feit dat de vacuümzak niet met de opening in de vacuümkamer ligt maar net daarvoor. Mogelijk heb je de klep van de vacuümmachine niet goed dichtgedaan.

Wanneer de vacuümmachine structureel niet vacuümzuigt kan dit een paar oorzaken hebben. De eenvoudigste maar meest vervelendste oorzaak is dat de vacuümpomp defect is. Wanneer je de vacuümpomp niet meer hoort, en die maakt normaal toch een behoorlijk sterk geluid, weet je gelijk hoe laat het is. Maar de vacuümpomp kan ook defect raken doordat vocht of droge producten in de vacuümpomp zijn gekomen. Dan hoor je de vacuümpomp nog wel maar zuigt hij niet meer goed.

Wanneer de vacuümmachine de mogelijkheid heeft tot het vacumeren van vacuümdozen of bussen kan je kijken of deze nog wel vacuüm worden gezogen. Wanneer dat wel het geval is weet je zeker dat de vacuümpomp nog wel goed functioneert. Deze techniek brengt niet altijd uitsluitsel. Dit komt omdat bij sommige vacuümmachines de vacuümslang aangesloten wordt op de vacuümkamer en als die niet goed leeggezogen wordt werkt dat natuurlijk ook niet met het vacuümslangetje.

De laatste stap is om de afsluitrubbers aan onder en bovenzijde van de vacuümkamer te controleren. Deze zijn meestal, met de hand vervangbaar. De levensduur van die afsluitrubbers is een paar jaar. Bij Foodsaver lezen we regelmatig van gebruikers dat deze al na een jaar of twee last krijgen dat de afsluitrubbers lek raken. Een tijdelijke truc om dit op te lossen is vaseline op de rubbers te smeren. Beter is om de afsluitrubbers allemaal te vervangen. Benader de fabrikant of leverancier. Wanneer deze los te koop worden aangeboden zijn de kosten meestal gering.

Vacuüm zuigkracht belangrijk?

Wellicht een vreemde vraag, een vacuümzak moet vacuümgezogen worden anders kan je het niet vacuümverpakt voedsel noemen. Maar geen enkele vacuümpomp kan iets 100% vacuümzuigen. De vraag is, hoever zuigt de vacuümmachine de vacuümzak eigenlijk leeg? Dat verschilt van merk tot merk en van machine tot machine.

In zijn algemeenheid zuigen duurdere vacuümmachines beter vacuüm dan goedkopere. De vacuümmachines in het goedkope segment zuigen 70 tot 80% vacuüm. Dat houdt in dat 30 to 20% van de oorspronkelijke lucht nog in de vacuümzak zit. Beter vacuümmachines bereiken 90% vacuüm en het topsegment gaat richting 95%. Is deze vacuümkracht ontzettend belangrijk? Ja en nee, het principe van langer houdbaar voedsel door dit vacuüm te verpakken is gebaseerd op het feit dat je het zuurstof weghaalt bij het voedsel waardoor verouderingsprocessen en voedselbederf minder snel gaan.

Wanneer een vacuümzak tot 70% vacuümgezogen wordt zit dus nog 30% lucht (dus ook zuurstof) in de zak. Hierdoor wordt de bewaartermijn een heel stuk beter. Op zich kan je hier heel gelukkig mee zijn en zal het voedsel in zo'n vacuümzak een stuk langer bewaard kunnen worden als zonder dat deze (gedeeltelijk) vacuümgezogen is. Maar je begrijpt dat als je nog meer lucht / zuurstof uit de zak weet te halen dat de bewaartermijn nog verder toeneemt en de kwaliteit van het voedsel nog beter blijft. Kijk je echter niet blind naar deze vacuümkracht.

In de praktijk speelt de vacuümkracht boven de 80% alleen maar een rol als je droog voedsel gaat vacumeren. Ga je vochtig voedsel vacumeren, denk aan vis, vlees of eigenlijk alle bereide maaltijden, dan zal tijdens het vacumeren al snel de vacuümzak zo platgedrukt worden door het vacuüm wat in de zak ontstaat dat daardoor het vocht uit het voedsel uit de zak geperst wordt en richting de opening van de zak zal gaan stromen. Dan bestaat de kans dat vocht in de vacuümmachine terecht kan komen en dat wil je niet. Dat is funest voor de machine. Vandaar dat een vacuümmachine met een verwijderbaar vocht opvangbakje in de vacuümkamer zo prettig is, dan kan je dit snel even schoon en droogmaken wanneer dit gebeurd.

Tijdens het vacuümzuigen van voedsel zal je vaak last hebben van de "omhoogkruipende" vocht. Daar zijn een aantal oplossingen voor. De eenvoudigste is om het vacuümzuigproces te stoppen en meteen over te gaan naar de volgende fase, het dichtsealen van de zak. Een vacuümmachine (bij huishoudelijk gebruik) die 90% of meer leegzuigt is heel prettig maar dat zal je vaak niet bereiken vanwege dit "vocht" probleem. Wat we je willen meegeven is dit: staar je niet blind op de vacuümkracht maar concentreer je op andere aspecten van de machine. Met 80% vacuüm kan je heel goed uit de voeten. Als je dan nog kan kiezen uit twee modellen die vergelijkbare specificaties hebben kies dan pas voor de machine met de grootste vacuümkracht.

vacuümzuigsnelheid

De vacuümzuigsnelheid is het aantal liters lucht wat de vacuümmachine uit de vacuümzak kan wegpompen per minuut. Vele potentiële kopers zullen denken, hoe sneller hoe beter. Net als de vacuümkracht is dit, voor de doorsnee vacuümmachine eigenaar geen belangrijk aspect in de praktijk. Sterker nog een vacuümpomp die zeer snel vacuüm zuigt is soms juist vervelend. Want het hiervoor beschreven "omhoogkruipen" van het vocht uit je voedsel gaat dan heel abrupt en voor je het weet zit het vocht al in je vacuümmachine. Dat is een vacuümpomp die het rustig aan doet veel prettiger. Dan zie je rustig het moment aankomen dat het vocht uit het voedsel geperst wordt en dat heb je de tijd om op de knop "sealen" te drukken waardoor de vacuümpomp stopt en de zak wordt dichtgeseald. Een vacuümmachine waarbij de vacuümzuigsnelheid in te stellen is of voorzien is van een vacuüm-pulse knop is te verkiezen boven iedere andere vacuümmachine zonder zo'n mogelijkheid.

vacuüm puls knop / instelbare vacuümkracht

Zoals hiervoor te lezen zal je in de praktijk vaak mee maken dat tijdens het vacuümzuigen van vochtig voedsel in een vacuümzak, het vocht uit de zak wordt geperst. vacuümmachines met een "pulse" knop of een instelbare vacuümkracht zijn daarom erg prettig in gebruik.

De pulse knop zorgt er voor dat je heel gedoseerd de vacuümkracht kan opbouwen tot het niveau dat jij graag wilt. Dat werkt als volgt: je legt de vacuümzak met voedsel met de opening in de vacuümkamer en sluit de vacuümmachine. Daarna druk je op de pulseknop (of vergelijkbare naam). Zolang je op de pulseknop drukt zal de vacuümpomp de zak verder leegzuigen. Laat je hem los, dan stopt de vacuümpomp direct, maar de zak loopt niet weer vol met lucht. Je kan dus beoordelen hoever je bent. Druk je opnieuw op de pulseknop dan gaat de vacuümpomp weer aan tot je de knop loslaat. Door zo een aantal keren op de knop te drukken kan je behoorlijk nauwkeurig de mate van vacuüm bepalen en precies aanpassen op jouw situatie.

vacuümmachine kapot: vacuümpomp blijft maar doorpompen

Je vacuümmachine is kapot gegaan, de vacuümpomp schakelt zichzelf niet meer uit, is dit nog te repareren?


home­ >vacuümmachine