accuboormachine black and decker
Black+Decker ASL148KB met Li-Ion accu

Goede allround accuschroefboormachine
voor iedere thuisklusser

Na veel wikken en wegen heb ik uiteindelijk gekozen voor de Black & Decker ASL148KB. Let op, Black & Decker heeft vele modellen accuboormachines die erg veel op elkaar lijken. Let vooral op twee kenmerken: Lithium 14.4 Volt en de term "Auto select technology". Waarom is de keuze op deze accuboormachine gevallen?

Twee snelheidsstanden

Deze accuboormachine heeft twee snelheidsstanden, 0 to 400 toeren per minuut (rpm=revolutions per minute) en 0 tot 1350 toeren per minuut. De machine kan ik dus gebruiken voor het indraaien van schroeven maar ook voor het boren in hout, metaal en steen.

Lithium Ion accu

Dit was een eis, een zichzelf respecterende klusser koopt tegenwoordig geen accugereedschap meer met Ni-Cd of Ni-Mh accu's maar alleen Li-Ion.

Twee accu's

Dit was een keiharde eis, een accuboormachine met één accu koop ik niet. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat ik midden in een klus met een lege accu zat dat ik heel erg blij was dat ik altijd een tweede accu had.

Twee snelheidsstanden zonder schuif!

twee snelheden in te stellen
twee snelheidsstanden instellen
met ring achter boorkop

Black + Decker heeft hier iets unieks! De accuboormachines met twee snelheidsstanden hebben een doorgaans een schuif waarmee je hem in de eerste of tweede versnelling kan zetten. Deze is soms erg moeilijk (zwaar) bedienbaar. Black & Deck heeft iets slims bedacht. Men heeft dit "auto select technology" genoemd. De ring achter de boorkop waarmee je het maximale koppel instelt (de slipkoppelingsinstelling) hebben ze gelijk ook als versnellingsinstelling gebruikt. En dat is eigenlijk ook heel erg logisch! Bij lage toerentallen heb je een laag koppel nodig voor het indraaien van schroeven. Als je het koppel gaat verhogen kom je op een gegeven moment in het gebied dat je aan het boren bent en in dat gebied schakelt de machine van zelf over van de eerste naar de tweede versnelling te herkennen aan de grote 1 of 2 boven het woord "speed". Voor de onervaren klusser staan er zelfs foto's op van de uit te oefenen klus (kleine schroefjes, wat grotere schroefjes, zee grote schroeven, tot en met boren aan toe. Overigens, op de foto staat de boormachine in de "klopstand" maar je hebt natuurlijk ook "normale" standen voor boren in de 2e versnelling.

Groot koppel

Het maximale koppel wat deze machine kan leveren is erg hoog. Maximaal is dit 33 Nm. Dat is al haast zo sterk als een boormachine die op 230 Volt werkt.

Rubber beschermrandjes

Als je de boormachine neerlegt heeft hij op die plaatsen netjes een rubber randje waardoor je de ondergrond niet kan beschadigen of krassen mee zal maken.

Snelspanboorkop

Wanneer de machine stil staat kan je de boorkop niet meer draaien en zal tijdens het vastdraaien van een boor of bitje niet mee gaan draaien wat ouderwetse boormachines nog wel deden. Een verademing.

Ledje verlicht werkplek

Niet uniek bij moderne accuboormachines, maar wel heel fijn: een ledje vlak bij de accu verlicht vanaf onder de werkplek waar je moet schroeven of boren.

Kleine koffer

black+decker schroefboormachine met koffer
Black & Deck ASL148KB met compacte koffer

Gereedschap kost al zoveel ruimte, een klusser is dus niet blij met een grote opbergkoffer. De accuboormachine moet dus een zeer bescheiden koffer hebben. Deze Black & Decker voldeed aan deze eis. Het had zelfs nog net iets kleiner gekund. Kijk maar eens hoeveel ruimter er voor de boorkop zit. Jammer, maar desondanks, in vergelijking met sommige andere fabrikanten een heel bescheiden koffertje.

Hij staat rechtop

Sommige accuschroefboormachines vallen voorover als je ze op de accu zet. Deze niet. Deze blijft netjes rechtop staan.

Mooi geprijsd

Ondanks al deze mooie specificaties én een tweede accu is een prijs van zo'n 150 euro een hele mooie prijs voor deze accuschroefboormachine.

Nadeel

Natuurlijk heeft ieder apparaat een nadeel. Maar ik heb niet voor niets dit model gekozen, het aantal nadelen wat ik kon verzinnen én bemerkt heb is beperkt tot maar één: de oplaadtijd voor de accu is 3 uur. Technisch gezien kunnen Li-Ion accu's wel in een uur opgeladen worden, maar hier heeft men dus op bezuinigd. Daar kon geen zwaardere voeding/lader van af. Mogelijk dat men goedkopere Li-ion accu's heeft toegepast die bij snelladen een korte levensduur hebben, dus heeft men (als dit zo is) gekozen voor wat trager laden. Geeft niet, ik ben met deze combinatie van wat ik krijg en wat ik betaal overgelukkig.


home­ >/accuboormachines