Mono / mobiele airconditioning

mobiele airco
Delonghi PAC-C110

Voordelen

  • Goedkoop.
  • Geen installatie, meteen inzetbaar na koop.
  • Verplaatsbaar, dus inzetbaar waar koeling nodig is.

Nadelen

  • Produceert veel geluid (aanzienlijk meer dan split airco systemen).
  • Sta in de weg als je hem niet nodig hebt.
  • De ruimte wordt als geheel vrijwel niet koeler.
  • Warme afvoerlucht-buis moeilijk naar buiten te brengen.
  • Regelmatig het condenswaterbakje legen.

Mono

Een mobiele of verrijdbare airconditioning wordt een mono airco genoemd omdat de airconditioning uit één apparaat bestaat. Dit in tegenstelling tot een split of multisplit airco die altijd een buiteneenheid heeft een één of meerdere binneneenheden.

Geluid

Omdat de compressor in deze kast zit, en niet buiten zoals bij split airco systemen maakt een mono airco veel meer herrie dan een split airco systeem. Een indicatie: een binneneenheid van een split airco produceert zo'n 35 dB, van een mobiele airco is een waarde van 50 dB of meer heel normaal. Een toename van 3 dB houdt in dat het geluid twee keer zo luid wordt. Een verschil van 15 dB houdt dus een toename van geluid van zo'n 32 keer. Dat lijkt meer dan dat het "aanvoelt". Maar laten we het er op houden dat een mobiele airco meer een stuk meer lawaai maakt dan een flinke tafelventilator.

Waarom een mono airco eigenlijk een slechte airco is

mobiele airco wat is hier mis?
wat is er mis aan dit plaatje?
(het raam/de deurstaat open)

Het is wellicht niet leuk te lezen, maar een mono airco is een hele slechte koeloplossing. Je bent namelijk letterlijk aan het dweilen met de kraan open. Draai het eens om: als je in de winter een ruimte wilt verwarmen zet je dan het raam open om de buitenlucht binnen te laten? Nee, natuurlijk niet want daarmee verdwijnt de warme lucht naar buiten. Precies het omgekeerde gebeurd in de zomer met een mono airco eenheid. De airco koelt de lucht in de ruimte waar hij staat, maar moet die warmte ergens laten. Daarvoor heeft een mono airco altijd een luchtuitlaat. Daarmee blaast hij, via een vrij dikke (wasdroger)slang, de warmte die hij heeft onttrokken in de ruimte waar hij opgesteld staat, naar buiten. Maar door dit naar buiten blazen ontstaat een onderdruk in die kamer, een soort van vacuüm. De natuur wil dat altijd opheffen en zal dus deze onderdruk opheffen door lucht van buiten de kamer naar binnen te laten. Maar wacht eens, het raam staat (een beetje) open vanwege die slang van de airco! Juist, alle lucht die de airco naar buiten blaast, althans met dit type airco, moet dus ook weer naar binnenkomen. En het is juist die warme buitenlucht die je niet binnen wilt hebben want daarom had je juist de airco aan gezet. Bij een mono/mobiele airco stroomt dus van alle kanten dezelfde hoeveelheid warme lucht dezelfde kamer in als hij er uit blaast. Het kan niet anders, dit is een natuurverschijnsel wat je niet tegen kan houden. Dat is dus dweilen met de kraan open.

Wat moet ik dan wel kopen?

Wil je een ruimte goed koelen dan moet je omzien naar een split airco. Die transporteert de warmte niet via lucht maar via een koelmiddel van binnen naar buiten en dan ontstaat er geen luchtonderdruk en ramen blijven dan dicht. Split airco's zijn te koop in twee hoofd categorieën: split airco's met een vaste opstelling of een mobiele - verplaatsbare versie. Als je op zoek bent naar een airco die je wilt verplaatsen van de ene naar de andere ruimte dan moet je deze pagina lezen.


home­ >airconditioning

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen