Broodbakmachine

broodbakmachine
Een heerlijk geurend brood uit eigen bakkerij

Ik vind de geur van net gebakken brood heerlijk. Als het net gebakken brood staat af te koelen op het rek kan ik er haast niet van afblijven. Of ik broodbakken moeilijk vindt? Totaal niet. Vijftien jaar bak ik nu brood. Natuurlijk ging het in het begin wel eens fout. Maar na een tijdje doe je het haast met je ogen dicht. Ik zal mijn belangrijkste tip gelijk maar verklappen (en die van de bakker ook). Broodbakken zonder broodverbeteraar is eigenlijk onmogelijk. Tenminste als je brood wilt hebben wat lijkt op het brood wat je bij de bakker koopt. Als je nog weinig ervaring hebt met brood bakken volg dan het recept zeer nauwkeurig. Vooral de hoeveelheid water is dan het belangrijkst. Als je het recept strikt volgt, kan het niet fout gaan. Ingrediënten koop je bij voorkeur bij de molenaar. Daar kan je eerlijke ingrediënten kopen. Naast de broodbakmachine en de ingrediënten heb je nog nodig: twee ovenhandschoenen, een metalen rooster voor het laten afkoelen van het brood en als je iedere dag brood bakt is een elektrische snijmachine onontbeerlijk.

Wat zijn de bekende merken?

Inventum, Panasonic, Quigg en Unold.

Waarom zou ik dit kopen?

 • Broodbakken is heel makkelijk.
 • De geur van vers gebakken brood is heerlijk.
 • Je weet wat in je brood zit, eerlijker brood kan je niet krijgen.
 • Altijd vers brood beschikbaar.
 • Goedkoper dan bij de warme bakker.

Waarom zou ik dit niet kopen?

 • Kruimels, kruimels en nog eens kruimels.
 • Als je dagelijks bakt heb je ook een snijmachine nodig.
 • Broodbakmachines gaan snel defect.

Wat vindt ik de meest opvallende verschillen?

 • Grootte van het bakblik.
 • Een of twee kneedhaken.
 • De bakkwaliteit.
 • Prijs, die kan enorm verschillen.
 • Grootte van het "venster" waardoor je naar binnen kan kijken. Dat venster is overigens totaal onbelangrijk.

Welke vragen heb ik?

 • Hoe groot moet het brood zijn wat ik ga bakken?
 • Hoe lang moet ik wachten tot een brood gebakken is?
 • Wat is gemakkelijker bakken, wit of bruin brood?
 • Kan ik zuurdesem brood met de broodbakmachine bakken?
 • Moet ik kant en klare broodmix gebruiken?
 • Hoe kan ik dat lekkere donkerbruine brood maken?
 • Wat is het recept voor een witbrood?
 • Wat is het recept voor een volkorenbrood?
 • Heb ik echt broodverbeteraar nodig?
 • Waar koop ik meel, bloem, gist en broodverbeteraar?
 • Wat is het beste, verse of gedroogde gist?
 • Mag je de deksel open doen tijdens het kneden, rijzen of bakken?
 • Met welke broodbakmachine bakte ik het best?

Hoe groot moet het brood zijn wat ik ga bakken?

Broodbakmachines kan je grofweg indelen in twee categorieën: de broodbakmachine die een brood bakt wat lijkt op een twee liter pak melk, dus een vierkant-achtige vorm, en de andere categorie bakt broden wat een beetje een langwerpig brood is. Dat is nog steeds niet zo lang als een heel brood van de bakker maar lijkt meer op halfje maar dan net iets groter.

Hoe lang moet ik wachten tot een brood gebakken is?

Bakkers staan niet voor niets zo vroeg op, een brood bakken kost drie uur. Natuurlijk kan het sneller, iedere broodbakmachine heeft een "snel" stand, maar het brood dat je dan krijgt heeft een duidelijk slechtere kwaliteit. Voor noodgevallen is het wel handig. Dan heb je na een uur brood. Moet het nog wel even afkoelen. Dat kost minimaal 15 minuten. Even buiten zetten op een rooster is beter dan binnen. Ik vroeg me af, waarom kost broodbakken eigenlijk drie uur? Dat blijkt uiteindelijk simpel te zijn. In het meel zit gluten. Dat is een eiwit dat de elasticiteit geeft aan een boterham. Denk maar aan roggebrood. Daar zit totaal geen gluten in. Dat is niet veerkrachtig/luchtig. Gluten heeft zijn maximale rekbaarheid twee uur nadat het in contact is gekomen met water. Dat is het moment dat je het brood moet bakken. De broodbakmachine begint eerst de ingrediënten te mixen door voorzichtig en rustig te mixen. Daarna gaat hij over tot het kneden. Als dat klaar is, na zo'n minuut of twintig, zal het deeg langzaam gaan rijzen. Om de zoveel tijd zal het deeg "doorgeslagen" worden (heel kort gekneed worden). Na een dik uur zal de broodbakmachine voor het laatst het deeg doorslaan. Daarna zal het deeg voor een laatste keer rijzen. Dat duurt ongeveer een uur. Als laatste wordt het deeg zo'n uur gebakken. Bij elkaar dus drie uur. Toch zullen veel broodbakmachines iets meer dan drie uur nodig hebben. Dit komt omdat ze dan de eerste vijftien tot dertig minuten de ingrediënten eerst laten opwarmen. Deeg moet namelijk redelijk warm zijn om goed te rijzen. Denk dan aan temperatuur van zo'n 25-30 graden.

Wat is gemakkelijker bakken, wit of bruin brood?

Wit brood is veel gemakkelijker te bakken dan bruin brood. Als je net begint met broodbakken, start dan met een wit brood. De reden is simpel. In bruin brood zitten zemelen, de vliesjes van de graankorrel. Die onderbreken het glutennetwerk die het brood zo flexibel maken. Daardoor zal een volkorenbrood minder hoog en luchtig worden dan een witbrood. Witbrood wordt gemaakt van "gebuild" een ander woord voor "gezeefd" meel, daar zijn de zemelen dus uitgefilterd. Meel is gemaakt van gemalen graankorrels. Door het te zeven filter je de zemelen er uit. Je houdt dan bloem over.

Kan ik zuurdesem brood met de broodbakmachine bakken?

Ik kan geen zuurdesem brood bakken in een broodbakmachine. Zuurdesem deeg moet heel lang rijzen. Tot wel twaalf uur. Een broodbakmachine kent geen programma om zo lang het deeg te laten rijzen. Zelfs programmeerbare broodbakmachines kunnen dit meestal niet aan.

Moet ik kant en klare broodmix gebruiken?

Als ik maar af en toe brood bak, is broodmix reuze gemakkelijk. Ik hoef alleen maar water toe te voegen. In broodmix zit namelijk al zout, gist en broodverbeteraar. Als je dagelijks bakt is een broodmix veel te duur. Vaak is een broodmix zelfs duurder dan een kant en klaar gebakken brood!

Hoe kan ik dat lekkere donkerbruine brood maken?

Bruin brood, of beter gezegd, volkorenbrood is eigenlijk helemaal niet zo bruin. Het lijkt meer op een grauw lichtbruin brood. Daar is niets mis mee, maar ik wil soms wel eens zo'n lekker donkerbruin brood. Als ik dat wil bakken doe ik wat een bakker ook doet, hij voegt een kleurstof toe. De bakker gebruikt meestal moutpoeder. Thuis kan je dit ook gebruiken maar een theelepel Buisman (de gebrande suiker) of een lepel cacao (proef je nauwelijks) is ook mogelijk. Het brood wordt daardoor niet gezonder, maar velen associëren een diep bruin brood met "gezond" brood. Met dit trucje weet je dus hoe je dat kan bereiken.

Wat is het recept voor een witbrood?

Het basisrecept is:

 • 100% bloem
 • 52% water
 • 2% zout
 • 2% gist (of 1% droge gist)
 • 2-4% broodverbeteraar

Als je een brood wilt bakken van zo'n 600 gram, gebruik je 400 gram bloem, 208 gram water, 8 gram verse of 4 gram droge gist en 8-16 gram witbroodverbeteraar.

Wat is het recept voor een volkorenbrood?

Het basisrecept is:

 • 100% bloem
 • 60% water
 • 2% zout
 • 2% gist (of 1% droge gist)
 • 2-4% broodverbeteraar

Als je een brood wilt bakken van zo'n 600 gram, gebruik je 400 gram bloem, 240 gram water, 8 gram verse of 4 gram droge gist en 8-16 gram bruinbroodverbeteraar.

Ik schreef het al eerder, de hoeveelheid water is van essentieel belang voor een goed bakproduct. Te veel en het brood zakt in elkaar, te weinig en het wil niet goed reizen. In een broodbakmachine moet je zoveel water doen dat tijdens het kneden het deeg net wel / net niet aan het blik blijft kleven. Als je ziet dat het te veel aan het bakblik blijft kleven (het begint op pudding te lijken) voeg je tijdens het kneden gewoon even wat meel of bloem bij. Als je ziet dat het te droog is, je merkt dat doordat de broodbakmachine erg veel moeite heeft met het kneden dan doe je er beetje bij beetje wat water bij.

Heb ik echt broodverbeteraar nodig?

Ja en nee. Als je geen broodverbeteraar gebruikt krijg je een zeer compact brood. Niet lekker. Broodverbeteraar voegt stoffen toe aan het deeg waardoor vooral de eigenschappen van de gluten uit de tarwekorrel verbeterd worden. Daarnaast is vet het andere belangrijkste ingrediënt. Zonder vet wordt het brood snel oudbakken.

Waar koop ik meel, bloem, gist en broodverbeteraar?

Ik koop mijn ingrediënten bij een traditionele molen. Het fijnste is als de molenaar zelf het meel maalt. Helaas is dit niet altijd het geval maar heeft een oude molen alleen maar een winkeltje waar ze de ingrediënten verkopen.

droge gist bruggeman
droge gist in 500 gram verpakking, erg goedkoop!

Wat is het beste, verse of gedroogde gist?

Dat maakt totaal niets uit. Aan het brood zal je het niet zien. De bakker gebruikt verse gist, maar alleen maar omdat het goedkoper is dan droge gist (in grootverpakking). Thuisbakkers gebruiken meestal droge gist. De belangrijkste reden is dat het lang bewaard kan worden. Tot wel zo'n drie a vier maanden. De kracht neemt wel op het einde af. Dan rijst het deeg niet goed meer. Bewaar het droge gist in een goed afsluitbaar bakje. Zorg dat er geen vochtige lucht bij kan. Koop droge gist niet in die kleine verpakkingen die lijken op vanillesuiker. Dat is vreselijk duur. Een grootverpakking van 500 gram koop je rond de 4 euro.

Mag je de deksel open doen tijdens het kneden, rijzen of bakken?

Natuurlijk, het zijn fabeltjes als je leest dat je de deksel niet mag opendoen. Natuurlijk moet je het niet de hele tijd laten openstaan, maar even een minuutje openzetten is echt niet erg. Geloof me, kwestie van ervaring.

Met welke broodbakmachine bakte ik het best?

De Quigg BB1350.


home­