CV ketel kiezen, stap 2 van 3 "wel of geen boiler"

nefit cv ketel
Nefit topline compact cv-combiketel

Ik heb gekozen voor een ketel die mijn huis verwarmt én warm water kan leveren.

In deze tweede stap moet ik een keuze maken hoe mijn ketel warm water produceert. Ik moet kiezen uit de volgende typen:

 • Doorstroomtoestel (met platenwisselaar)
 • CV ketel met ingebouwde boiler
 • CV ketel in combinatie met aparte boiler

Deze drie typen staan hieronder beschreven maar eerst wil ik stilstaan bij een belangrijk aspect bij cv ketels die warm water kunnen leveren: de CW waarde.

Wanneer ik snel een bad wil vullen of als ik een luxe (stort)douche aanschaf moet ik er op letten dat de ketel een hoge CW waarde heeft (te zien in het later te tonen overzicht met cv ketels). Hoe hoger deze CW waarde hoe meer liters warm water per minuut de ketel kan afleveren. Dit is dus niet specifiek een pluspunt voor een bepaalde cv ketel maar een eigenschap.

Wat wil ik hebben? Een doorstroomtoestel of een combi-cv ketel?

Ik heb de informatie op deze pagina (hieronder) aandachtig gelezen heb een keuze gemaakt voor het type ketel.

Mijn keuze is:

Doorstroomtoestel (met platenwisselaar)

Een doorstroom toestel gaat pas warm water maken als ik de warm waterkraan openzet. Dit type ketel heeft dus geen voorraad(je) warm water zoals een cv ketel met boiler heeft. Ik realiseer me dat dit helemaal niet nadelig hoeft te zijn. Ieder ketel type heeft zo zijn voor en nadelen en het is maar wat voor mij belangrijk is. Bij dit type toestel spreekt mij erg aan dat de ketel een stuk kleiner is, immers in de ketel hoeft geen ruimte gereserveerd worden voor een boiler. Daarnaast is de aanschafprijs een heel stuk lager én verbruikt hij minder gas omdat hij geen boiler heeft die op temperatuur gehouden moet worden (door de zogenaamde stilstandverliezen). Het belangrijkste nadeel van een doorstroomtoestel vind ik dat als de warmwaterkraan opengedraaid wordt de ketel eerst moet overschakelen van de "verwarmingsstand" naar de "warmwaterstand". Dat kost even tijd. Daardoor duurt het wat langer voordat ik warm water uit de kraan krijg in vergelijking met ketel met boiler. Dat de ketel maar één ding tegelijkertijd kan doen, het huis verwarmen of warm water produceren zal ik ook gaan merken als langdurig, door mijn mede-huisbewoners, wordt gedoucht. Dan zal de temperatuur in het huis langzaam dalen tot de laatste uit de douche is, want dan kan de ketel weer het huis verwarmen.

Voordelen

 • Goedkoper dan een cv ketel met boiler.
 • Afmetingen van de ketel zijn ruim kleiner dan een cv ketel met boiler.
 • Zuiniger (verbruikt minder gas per jaar) door afwezigheid van een boiler.

Nadelen

 • Duurt wat langer voordat warm water uit de kraan stroomt.
 • Hoeveelheid warm water per minuut (debiet) is beperkter dan een boiler toestel. Dit debiet wordt bij dit ketel type bepaald door het vermogen van de ketel. Hoe groter het vermogen, hoe hoger het debiet.
 • Niet/minder geschikt voor zeer luxueuze (stort)douches of zeer ruime baden, tenzij gekozen wordt voor een hoogvermogenstoestel.

CV ketel met ingebouwde boiler

Een cv-ketel met ingebouwde boiler heeft altijd een voorraad(je) warm water beschikbaar is. Als ik de warmwaterkraan opendoe levert deze ketel meteen warm water. Dat hete water komt dan nog niet meteen uit mijn kraan want in de leiding tussen de ketel en de warmwaterkraan zit natuurlijk koud water. Hoe lang het duurt voordat ik warm water krijg is afhankelijk van de lengte en doorsnede van de waterleiding. Ik reken op zo'n 1 a 2 liter water wat nog niet op temperatuur is. Dat duurt zo'n seconde of 15. Dat vind ik heel acceptabel. Als ik dit toch nog te lang vind duren kies ik voor een keukenboiler - close-in boiler die ik in het keukenkastje installeer. Ter vergelijking, bij een doorstroomtoestel reken ik op nog eens eens een extra 10 seconde tijd voordat er warm water uit mijn kraan komt. Dan is de wachttijd dus opgelopen tot zo'n 25 seconde. Ik vind een ketel met boiler hier duidelijk een voordeel hebben. Een ander groot voordeel is dat als ik kort warm water tap, de cv-ketel gewoon in de verwarmingsstand blijft staan. Pas als de boilertemperatuur onder een bepaalde waarde komt (meestal 63 graden Celsius vanwege de Legionella bacterie) zal de ketel de boiler moeten gaan opwarmen en stopt dan met het verwarmen van het huis. De temperatuur in het huis zal dus veel stabieler blijven als af en toe de warmwaterkraan opengezet wordt. Ik realiseer mij goed dat deze voordelen een prijs hebben. Letterlijk zelfs. Dit type ketel is een stuk duurder dan een doorstroomtoestel. Daarnaast heb ik ook meer ruimte aan de muur nodig want dit type ketel is een stuk groter. Het gasverbruik van dit type ketel is ook een stukje hoger omdat de boiler op temperatuur gehouden moet worden.

Voordelen

 • Warm water komt sneller uit de kraan dan bij een doorstroomtoestel.
 • CV ketel kan het huis verwarmen en tegelijkertijd warm water leveren.
 • Aantal liters per minuut warm water (debiet) is aanmerkelijk hoger dan bij een doorstroomtoestel.

Nadelen

 • Duurder dan een doorstroomtoestel.
 • Afmetingen van de ketel zijn een flink stuk groter dan een doorstroomtoestel.
 • Minder energiezuinig (verbruikt meer gas per jaar) vanwege de stilstandverliezen van de boiler.

CV ketel in combinatie met aparte boiler (indirect gestookte boiler)

Dit ketel type bestaat uit twee delen. De cv ketel en een aparte boiler. Soms zit de boiler verwerkt in een behuizing die gelijk is aan de ketel. Het lijkt dus net of er twee ketels naast elkaar hangen (of boven elkaar). De inhoud van zo'n boiler is flink denk aan bijv. 40 liter maar een echte "echte" losstaande boiler heeft veel meer inhoud denk aan 100 liter of meer. Die zijn groot en zwaar en moeten dus op de grond staan. Dat kost best wat ruimte. Ik raak dan zo een ruimte van 80x80 cm kwijt op de vloer en de hoogte is afhankelijk van de inhoud maar zo'n boiler is al gauw een meter of meer hoog. Ik zou zo'n aparte boiler nemen als ik heel snel een bad wil laten vollopen of een stortdouche heb.

Waarin zou ik een cv ketel kiezen met aparte boiler? Immers, ook de ketel met kleine boiler en een doorstroom toestel zijn te koop met CW waarden van 5 of 6 waardoor het bad snel gevuld is. Het probleem zit hem hier in: een cv ketel uit de vorige twee groepen (doorstroomtoestel of met ingebouwde boiler) moeten een groot vermogen bezitten om zoveel warm water per minuut te kunnen leveren. Dus het warm water gedeelte is OK, maar zo'n ketel heeft zoveel vermogen dat hij in het overgrote gedeelte van de huizen overgedimesioneerd is voor het "cv gedeelte". Voor het warm houden van je huis heeft zo'n ketel meestal veel te veel vermogen. Dit houdt in dat hij vaak aan en uit zal slaan terwijl voor het verwarmen van je huis juist een ketel nodig is die liefst de hele tijd op een heel zacht pitje draait.

De oplossing voor deze tegenstelling is een cv ketel met een laag vermogen maar met een aparte grote boiler . De boiler zorgt dat je in een korte tijd veel warm water ter beschikking hebt. Voor het cv gedeelte heeft de ketel een relatief laag vermogen wat goed past bij de hedendaagse goed geïsoleerde huizen. Als het warm water uit de boiler wordt onttrokken, zal na enige tijd, de cv-ketel merken dat de temperatuur onder een bepaalde drempel komt (meestal is dit zo'n 60 graden). Dan schakelt de ketel over van "huis verwarmen" naar "boiler opwarmen". Omdat de ketel geen groot vermogen heeft (dat wil je juist niet) duurt het verwarmen van de boiler natuurlijk even. Op dat moment wordt je huis niet verwarmd. Maar met de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig merk je dat niet zo snel. De temperatuur zal maar langzaam zakken. De boiler op warmen kost tijd, hoeveel is afhankelijk hoeveel water uit de boiler is gehaald. Een indicatie: een kleine ketel met een vermogen van 24 kW kan per minuut zo'n 7 liter water verwarmen van van 10 naar 60 graden. Als je boiler helemaal koud zou zijn, en dat gebeurd maar zelden, en de inhoud van de boiler is 100 liter (en dat is een flinke) kost het verwarmen van de boiler 100/7=14 minuten. Dus terwijl de eerste persoon nog maar net in het bad ligt is de boiler al weer op temperatuur.

Er kleeft wel een nadeel aan deze luxe. De stilstandverliezen van zo'n grote boiler zijn natuurlijk groter dan bij een cv ketel met een kleine ingebouwde boiler en bij een cv ketel met een platenwisselaar (doorstroomtoestel) is dit zelfs niets. Dit houdt in dat je dus meer gas verbruikt vanwege deze luxe.

home­ >cv ketels >keuzehulp stap 2

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen