CV ketel kiezen, stap 2 "vermogen"

atag i32s
Atag i32s solo toestel

Ik heb gekozen voor een zogenaamde "solo" of "single" cv-ketel. Die kan alleen maar mijn huis verwarmen. De ketel kan dus geen warm water te leveren. Voor warm water gebruik ik een ander apparaat zoals een elektrische boiler of geiser. Omdat ik voor een solo-ketel heb gekozen hoef ik nu nog maar één stap te doorlopen. Dit is dus de laatste stap! Na deze stap worden de ketels waar ik uit kan kiezen getoond.

Ketels heb ik verdeeld in drie vermogensgroepen. Dat maakt het kiezen gemakkelijker. Ik moet nu een keuze maken hoeveel vermogen mijn toekomstige ketel moet leveren. Ik begrijp dat een ketel voor een éénkamer flatje veel minder vermogen (energie) hoeft te leveren dan een vrijstaand huis met acht kamers, of nog erger, een oude niet geïsoleerde boerderij. Ik moet dus een ketel kiezen die past bij mijn woning. Daar zijn een twee technieken voor. Op basis van het type huis kan ik een snelle inschatting doen welke categorie ketel ik moet kopen. Dat is natuurlijk niet heel erg nauwkeurig, maar geeft een behoorlijk goede indicatie. Ik kan het natuurlijk ook uitrekenen. Dat is natuurlijk veel preciezer. Dan moet ik eerst de inhoud van het huis bepalen en daarna een formule toepassen.

Indeling ketels naar verwarmingsvermogen

  • Basisvermogenketel, laagste vermogen die de fabrikant aanbiedt met een vermogen tot 25 kW.
  • Middenvermogenketel, vermogen tussen de 25 en 35 kW.
  • Hoogvermogenketel, vermogen boven de 35 kW.

De bovenstaande indeling van de vermogensklassen is geen exacte wetenschap. Fabrikanten bieden vaak drie toestellen aan met verschillende vermogens. Die passen niet altijd exact in de bovenstaande drie klassen. In die gevallen heb ik, zolang de afwijking niet al te groot is, de drie ketels toch in de drie verschillende klassen geplaatst. De grenzen "tot 25", "25-35" en "boven 35" kW zijn dus niet strikt toegepast.

Vermogen bepalen op basis van het type woning

Met een natte vinger kan ik snel bepalen hoeveel vermogen mijn ketel moet kunnen leveren:

  • Doorsnee niet geïsoleerd rijtjeshuis (geen hoekwoning), flatwoning, appartement, geïsoleerde eengezinswoning en een geïsoleerde twee onder een kap heeft meestal genoeg aan een basisvermogen ketel.
  • Ongeïsoleerde hoekwoning of groot vrijstaand geïsoleerd huis vereist meestal een middenvermogen ketel.
  • Zeer groot vrijstaand huis, boerderij, vereist een hoogvermogen ketel.

Vraag 2: uit welke vermogensgroep wil ik ketels kiezen?

Ik kan nu het vermogen van de ketel inschatten. Als ik nog nauwkeuriger het vermogen wil bepalen dan staat onderaan de pagina een methode om het vermogen te bepalen op basis van de inhoud van een huis.

Mijn keuze is:

Vermogen bepalen op basis van de inhoud en isolatie van het huis.

Ik moet eerst de inhoud van mijn huis uitrekenen. Als mijn huis een plat dak heeft dan is dat lengte x breedte x hoogte. Dus een huis met twee woonlagen en een woonoppervlak 5 x 8 meter en een hoogte van 2,8 meter heeft een inhoud van 5 x 8 x 2,8 x 2 = 222 m3. Als ik een puntdak heb reken ik eerst de inhoud van de woonlagen uit zonder dak en daarna de inhoud van het dakgedeelte van het huis. Voor het dakgedeelte neem ik als vuistregel: inhoud schuindakgedeelte = lengte x breedte x nokhoogte : 2. Dus de zolderverdieping op een huis met een woonoppervlak van 5 x 8 meter en een nokhoogte van 3 meter, heeft een inhoud van 5 x 8 x 3 : 2 = 60 m3. Ik moet de inhoud van de zolder optellen bij de inhoud van de rest van het huis om de totale inhoud te weten.

De vuistregel voor het bepalen van het vermogen van een ketel is:

  • Bij een ongeïsoleerde woning: inhoud in m3 x 0,065
  • Bij een redelijk geïsoleerde woning (bijv. tot 1985): inhoud in m3 x 0,055
  • Bij een goed geïsoleerde woning (bijv. vanaf 1985): inhoud in m3 x 0,045

Als de inhoud van mijn huis 282 m3 is en ik heb een redelijk geïsoleerd huis dan is de benodigde capaciteit: 282 x 0,055 = 16,51 kW. Ik heb dan aan een basisvermogen cv-ketel voldoende.


home­ >cv ketels