Digitale compactcamera's welke moet je kopen?
Je wilt een nieuwe kleine compactcamera kopen. Je vraagt je af wat een goede betaalbare compact camera is. Je wilt bij het vergelijken weten waar je vooral op moet letten.
Wat is eigenlijk een compactcamera?
Camera's zijn grofweg in te delen in twee groepen: spiegelreflexcamera's (van die grote zware camera's) en de compactcamera's. Spiegelreflex camera's zijn te herkennen aan zijn grote afmetingen en de mogelijkheid om een lens te kunnen verwisselen.
Compactcamera's zijn licht en lekker klein. In vrijwel alle gevallen kan je ze zo in je zak steken. Een compactcamera is vooral voor bedoeld voor diegene die zonder na te denken een foto willen maken. Want dat denken moet de camera zoveel mogelijk voor je doen. Vandaar dat dit soort camera's "point and shoot" camera's worden genoemd. Richten op het onderwerp, de knop indrukken en klaar.
Moet ik op het aantal Megapixels (MP) letten?
Totaal niet, het aantal megapixels is tegenwoordig zo hoog dat dit geen onderscheidende factor is. Sterker nog, hoe meer megapixels hoe meer ruis (korrelige foto) vooral bij schemering / binnenfotografie. Laat je totaal niet leiden door het aantal megapixels.
Waarin onderscheiden de compact camera's zich voornamelijk?
- Zit er een vaste oplaadbare batterij in of kan je er penlight batterijen in stoppen?
- Wat is de grootste lensopening, hoe groot is de groothoeklensstand?
- Hoeveel keer zoom heeft de lens?
- Wat is het flitsbereik van de camera?
- Hoe snel kan je achter elkaar een flitsfoto maken?
- Kan je ook filmopnames maken en zo ja, ook in HD kwaliteit?
- Kan je tijdens filmopname ook zoomen?
Wat zijn de bekende merken?
Canon, Nikkon, Sony, Panasonic, Casio, HP, Fujifilm, Olympus, Pentax, Samsung, Ricoh
Voordelen compact camera
- Klein / compact
- Lichtgewicht
- Goedkoop
- Zonder kennis van techniek toch relatief goede foto's
Nadelen compact camera
- Snel achter elkaar flitsen niet mogelijk, je moet een aantal seconde wachten voordat de flitser weer opgeladen is.
- Lens is van een iets mindere kwaliteit dan bij spiegelreflex camera waardoor de foto's een navenante kwaliteit hebben (maar wat je bij de meeste afdrukken niet ziet, pas als je er een poster van gaat maken).
Leuke / prettige eigenschappen van sommige toestellen
- Oplaadbaar via een standaard micro-usb aansluiting.
- Kan naast foto's ook een film maken.
- Detecteert lachende gezichten en neemt dan pas een foto.
- Detecteert wanneer iemand zijn ogen gesloten had op de foto en waarschuwt dan.
Penlight of oplaadbare batterij?
Dit is een fundamentele keuze, wil je dat de camera een ingebouwde oplaadbare accu heeft of dat je er twee penlights in moet stoppen? Beide oplossingen hebben hun voor- en nadelen.
voordelen | nadelen | |
---|---|---|
ingebouwde oplaadbare accu | toestel lekker licht en plat | als de accu op is kan je niet meer doorgaan met foto's maken, je moet eerst hem aan de oplader aansluiten. Je moet een speciale acculader meenemen. Als de accu, via een klepje, eenvoudig verwisselbaar is kan je overwegen om een reserve accu te kopen. Realiseer dat als je de accu niet kan vervangen je de camera kan weggooien als de accu defect is (repareren loont tegenwoordig niet meer). |
penlight batterijen | Als de batterij op is kan je ze altijd vervangen met reserve penlights, die kan overal kopen. | toestel is zwaarder en dikker |
Wat is de grootste lensopening, hoe groot is de groothoeklensstand?
Als je een groepje mensen wilt fotograferen -vooral binnenshuis-, is de groothoekstand van de lens niet toereikend ook al loop je achteren, de groep kan er vaak niet helmaal op. Let daarom speciaal op de groothoeklens waarde. Een waarde van 32 mm is het absolute minimum maar liever nog 28 mm groothoekstand (hoe lager de waarde hoe beter). Liever minder zoom, dus geen 4x zoom maar in plaats daarvan 3x zoom, maar wel een extra grote groothoekstand dan andersom.
Hoeveel keer zoom heeft de lens?
Een camera met 3x zoom is tegenwoordig al wat ouderwets. 4x is al wat beter / fijner. Sommige gaan wel tot 10x. Realiseer je dat met dat soort enorme zoomlenzen het "bibberen" uitvergroot wordt. Bij grote zoomstanden is het hebben van een "image stabiliser" (die de gevolgen van het bibberen technisch tegengaat) een must.
Wat is het flitsbereik van de camera?
Een waarde van 4 meter is goed, meer is beter.
Hoe snel kan je achter elkaar een flitsfoto maken?
Dit is bij de meeste compact toestellen een zwaar minpunt. Als je net een flitsfoto hebt gemaakt moet je soms wel tot 10 seconde wachten voordat je de volgende flitsfoto kan maken. Dat is erg lang en vervelend. Een kortere flitswachttijd van zeg 4 seconde is natuurlijk erg fijn.
Kan je ook filmopnames maken en zo ja, ook in HD kwaliteit?
Tot 2010 was het kunnen maken van een video opname met een kwaliteit van 320x240 of beter nog 640x480 pixels (VGA kwaliteit) de standaard. Sinds 2010 kunnen compact camera's ook in HD (High Definition, maar niet full HD) kwaliteit (dus 1280x720 pixels) films opnemen. Daarbij kan men een framerate (beeldjes per seconde) halen van 29,97 (vaak omschreven als 30 fps). Minder moet je niet kopen (als je film belangrijk vindt). Waarin de camera's zich dan in onderscheiden is: hoeveel MB per seconde geheugen gebruikt deze HD videostand (minder is beter) en hoe lang achter elkaar kan je filmen. Soms is dit maar 10 minuten of soms is de maximale videobestandsgrootte van 2 GB een beperkende factor. Realiseer dat het opnemen van videobeelden in HD kwaliteit een snelle geheugenkaar vereist. Het SD geheugenkaartje moet dan minimaal een "SD class-4" kaart zijn.
Kan je tijdens filmopname ook zoomen?
De meeste compactcamera's kunnen tijdens het filmen ook nog eens optisch zoomen. Als dat niet kan, dan moet je van te voren je zoomstand instellen en daarna pas de opname starten. Niet vreselijk vervelend, wel even om op te letten.
Wat heb je aan digitaal zoomen?
Niet veel. Want als je digitaal gaat zoomen wordt de beeldkwaliteit slechter naar mate je meer inzoomt. Algemeen advies: gebruik nooit digitaal zoomen. Het is een gadget, niet om echt te gebruiken! Bij veel camera's kan het het digitaal zoomen aan of uit zetten (dat is dus niet voor niets hé?), zet het dus liefst uit.