Wat houden de termen Ah en Wh in bij accu's en wat is beter?

De capaciteit van accu's zie je soms aangeduid met 10 Ah en een andere keer zie bijvoorbeeld 360 Wh staan. Ah wat staat voor Ampère uur (hour) en Wh wat staat voor Watt uur (hour). Kort gezegd, als je accu's gaat vergelijken heb je niets aan de waarde Ah. Maar er is een makkelijk trucje om de waarde in Ah om te zetten naar Wh waardoor je accu's toch onderling kan vergelijken.

Ah - Ampère uur

De eenheid Ah geeft aan hoe lang een accu een bepaalde stroom kan leveren gedurende één uur. Een accu met een capaciteit van 10 Ah kan gedurende één uur 10 Ampère leveren.

Wh - Watt uur

De eenheid Watt uur (Wh) geeft aan hoeveel energie deze kan leveren. Uiteindelijk gaat niet om de geleverde stroom maar de geleverde energie. Die zal je helpen tijdens het fietsen. Je kan twee accu's op basis van hun Wh waarden goed vergelijken. Een 180 Wh accu is twee keer zo snel leeg als een 360 Wh accu. Hoe hoger de Wh waarde hoe hoger de capaciteit is, dus ook je actieradius.

Omrekenen Ah naar Wh

Wanneer je de Ah waarde wilt omreken moet je achter de spanning van de accu komen. Helaas geeft de fabrikant dat niet altijd op. Op dit moment hebben de meeste accu's een spanning van 36 Volt. Een enkele heeft 43 Volt.

Stel dat je gevonden hebt dat de spanning van een accu 36 Volt is en hij 10 Ah is. Als je de spanning vermenigvuldigt met de Ah waarde krijg je automatisch de Wh waarde. In dit voorbeeld is de capaciteit van de accu dus 36 Volt x 10 Ah = 360 Wh.


aanpassing/controle: 20230518

home­ >elektrische fietsen