Waarom het gebruiksdoel van de elektrische fiets belangrijk is

Bij het aankopen van een elektrische fiets is het belangrijk van te voren goed te bepalen waarvoor de elektrische fiets voornamelijk gebruikt gaat worden. We hebben aandachtspunten voor de volgende categorieën:

  • Stadritjes fietsers
  • Dagjes uit fietsers
  • Tourfietsers
  • Speciale aandacht voor het fietsen in heuvelachtig terrein zoals in Limburg

Stadsritjes

bedieningspaneel gazelle elektrische fiets

Wanneer je de elektrische fiets gaat gebruiken binnen de stad/in de buurt van je dorp zullen de volgende eigenschappen meestal als volgt ingevuld worden:

Accucapaciteit: mag beperkt zijn, de ritjes zijn immers vrij beperkt van lengte. Een actieradius van 40 kilometer zal meestal meer dan voldoende zijn.

Kettingkast/aantal versnellingen: de meeste zullen een gesloten kettingkast prefereren. Lekker makkelijk, weinig onderhoud, geen smeer aan broek of lange jurk. Doordat je waarschijnlijk kiest voor een gesloten kettingkast is het aantal versnellingen beperkt tot maximaal acht. Maar in de meeste gevallen zijn drie versnellingen meer dan voldoende. Er zijn elektrische fietsen beschikbaar zonder versnelling, zelfs dat is te overwegen.

Dagjes uit fietsen

Je vindt het leuk om regelmatig een lekkere fietstocht te maken. Je schrikt niet terug om drie tot vier uur op de fiets te zitten (in totaliteit, dus zonder rustpauzes). Dan stellen we de volgende aandachtspunten voor:

Accucapaciteit: kijk naar een elektrische fiets met een actieradius van zo'n 60 tot 80 kilometer.

Kettingkast/aantal versnellingen: de meeste "dagjes uit fietsers" stellen een gesloten kettingkast op prijs. Geen gedoe, geen onderhoud (schoonmaken/smeren) en nooit smeer op je lange jurk/broek. Kies minimaal drie versnellingen maar als het budget het toelaat is een elektrische fiets met zeven of acht versnellingen te prefereren.

Tourfietsen (lange afstanden)

elektrische fiets qwic alpha

Je houdt erg van fietsen en zit soms rustig zes tot acht uur op de fiets. Dan overbrug je afstanden van meer dan 100 kilometer.

Accucapaciteit: kies een elektrische fiets met dubbele accu's waardoor de actieradius zo groot mogelijk is. Je weet hoeveel kilometer je gemiddeld fietst. Pas daarop je wensen voor de actieradius op aan. Realiseer dat de trapondersteuning bij vrijwel alle fietsen in de laagste stand zal moeten staan (weinig trapondersteuning) om dit soort grote afstanden te overbruggen.

Kettingkast/versnellingen: je vorige fiets zal ook wel een tourfiets zijn geweest en je bent dus al gewend aan een open versnellingskast en derailleur en veel versnellingen. Dat wil je uiteraard ook op je elektrische fiets hebben.

Gewicht: bij grote afstanden gaat het gewicht een grote rol spelen. Kijk dus kritisch naar het gewicht van de fiets (met accu!) en vergelijk dat met andere modellen/fabrikanten.

Fietsen in heuvelachtig terrein

Wanneer je heuvel op gaat zal je het erg op prijs stellen dat je elektrische fiets gaat kopen. Hij helpt je namelijk een handje mee. Alleen, heuveltje op kost erg veel accucapaciteit. Daardoor gaat je accu sneller op en is je actieradius een stuk beperkter dan op een vlakke weg. Het zou mooi zijn als je de heuvel afrijd de motor van je elektrische fiets zich gedraagt als een dynamo en de accu weer een beetje oplaad. Nog maar heel weinig elektrische fietsen zijn hiertoe in staat en dat is natuurlijk een prachtige eigenschap.


home­ >elektrische fietsen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen