Weegt een elektrische fiets meer dan een gewone fiets en kan ik mijn huidige fietsendrager nog gebruiken met een elektrische fiets?

Vuistregel

Een elektrische fiets weegt zeker meer dan een gewone fiets. Een vuistregels is dat de elektrische fiets zo'n zes kilogram zwaarder is dan een vergelijkbare fiets zonder elektromotor en accu. Dit extra gewicht merk je vooral als je een fiets moet optillen. Zoals op een fietsendrager.

Is mijn huidige fietsendrager geschikt voor elektrische fietsen?

Grote kans dat je die niet meer kan gebruiken. Een standaard fietsendrager gaat uit van fietsen met een gewicht van zo'n 20 kg per fiets. Omdat de elektrische fiets een stuk zwaarder is en het extra gewicht ook nog eens flink aan de bovenkant zit (denk aan accu) zullen er grotere krachten op de fietsdrager komen te staan op het punt waar hij vastgeklemd is.

Maximaal gewicht trekhaak

Het allergrootste probleem is het maximale gewicht van de trekhaak. Bij vrijwel alle auto's is dit beperkt tot 75 kg, maar sommige modellen zelfs maximaal 50 kg! Wanneer je elektrische fiets bijvoorbeeld 27 kg weegt, en je twee elektrische fietsen wil meenemen dan is dat al 54 kg aan fietsen. Dan hou je nog 21 kg over aan het gewicht wat de fietsendrager mag zijn. Menig fietsendrager is zwaarder!

Fietsendrager voor elektrische fietsen

In de meeste gevallen zal dus een nieuwe fietsendrager gekocht worden die geschikt is voor het vervoer van elektrische fietsen.

Wederom voordeel voor uitneembare accu

Wanneer je elektrische fiets voorzien is van een uitneembare accu levert dat, in het geval van een fietsendrager twee extra voordelen op. Voordat je de elektrische fiets op de fietsendrager zet haal je de accu er uit. Daardoor wordt je fiets een kilo of 3 lichter en is hij daardoor gemakkelijker op de fietsendrager te tillen!


home­ >elektrische fietsen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen