Parkeer assistentie met een gashendel op de pedelec (elektrische fiets)

Power assist tijdens "parkeren"

Zo ver wij weten is Sparta de enig fabrikant die hun fietsen, als optie, kan leveren met "power assist". De fiets heeft een een gashendel en een klein schakelaartje met twee standen: vooruit en achteruit. Wanneer je fiets zwaar beladen is, bijvoorbeeld met je kind achterop, en je wil hem uit het fietsstalling rijden dan kan je de powerassist op achteruit zetten en draai je voorzichtig aan de gashendel. De fiets zal dan langzaam naar achteren rijden. Moet je bij een fietsstalling je fiets een trap op rijden (in zo'n gootje ernaast) dan levert deze "power assist" inderdaad een prettige assistentie. Je zet de schakelaar op vooruit en geeft gas. De fiets duwt zich dan zelf omhoog.

De snelheid waarmee je voor- of achteruit gaat is natuurlijk afhankelijk van hoever je de gashendel opendraait. De maximale snelheid die hiermee bereikt kan worden is 6 km/u.

Power assist tijdens het rijden

Tijdens het fietsen heeft de versnellingshendel bij Sparta ook een functie, bij het wegrijden of het nemen van een heuvel zal, als je aan de hendel draait, de fiets je een extra kracht verlenen, zoals Sparta het zelf noemt een "Power-boost". Heerlijk natuurlijk maar dit heeft wel z'n prijs. Door tijdens het wegrijden of het nemen van een heuvel de motor extra ondersteuning te laten leveren zal de accu flink zwaar belast worden en is deze natuurlijk ook eerder leeg.


home­ >elektrische fietsen