Wat zijn de voor en nadelen van een uitneembare accu?

Sommige elektrische fietsen, de bekendste is de Sparta ION lijn (op een aantal modellen na) hebben de accu heel mooi weggewerkt in de het frame, in de buis tussen de trappers en het stuur. Dat is een goede keuze van de fabrikant, want het gewicht van de accu komt goed laag te zitten, diefstal is moeilijk en het staat vooral netjes. Maar deze oplossing heeft een keerzijde, de accu is niet uitneembaar. Dat houdt in dat in de buurt van de fiets altijd een wandcontactdoos moet zijn met 230 Volt voor de lader en dat is niet altijd het geval.

Daarnaast is het zo dat een accu het best opgeladen kan worden bij kamertemperatuur. In een koelere schuur of garage is dus best mogelijk maar kan de accu niet helemaal volgeladen worden. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Hoe kouder het wordt hoe slechter de accu zich laat opladen en hoe minder capaciteit de accu kan leveren. Dit fenomeen is overigens niet blijvend. Zodra de accu weer op kamertemperatuur komt kan hij weer goed presteren en/of voor de volle 100% opgeladen worden. We hebben de voordelen van een uitneembare accu op een rijtje gezet.

  • Wanneer je de accu wilt opladen maar in de buurt van de fiets is geen wandcontactdoos, neem je hem eenvoudig mee naar binnen en zoek je een 230 Volt aansluiting op en steek je daar de lader in.
  • In een koude(re) ruimte kan een accu nooit tot 100% geladen worden. Binnen bij kamertemperatuur is de meest ideale temperatuur.
  • Bij het plaatsen van de elektrische fiets op een fietsdrager kan je de accu verwijderen wat gauw zo'n 3-4 kg scheelt.
  • Als je in een fietstas een extra accu meeneemt kan je de actieradius verdubbelen.
  • Wanner de accu defect is kan je ze hem zelf vervangen, bij een in het frame ingebouwde accu kan alleen de fietsenmaker vervangen.

Klik hier voor een compleet overzicht van elektrische fietsen met een uitneembare accu.


home­ >elektrische fietsen