Wat is het verschil tussen een elektrische fiets, pedelec, hybrid of e-bike?

In de markt van elektrische aangedreven fietsen worden de termen elektrische fiets, pedelec, hybrid en e-bike veel door elkaar gebruikt. In Nederland worden haast alleen maar pedelec's verkocht.

Elektrische fiets

De term elektrische fiets is een verzamelnaam van de termen pedelec, hybrid of e-bike.

Pedelec

De term pedelec is een samentrekking van de Engelse woorden PEdal ELEctrical Cycle, dat is dus een fiets, die op basis van de kracht die op de pedalen wordt uitgeoefend een ondersteuning geeft door middel van een elektromotor. Dit is het meest voorkomende type elektrische fiets in Nederland. Bij deze fiets moet je dus altijd zelf "meetrappen". Zodra je stopt met kracht uit te oefenen op de pedalen stopt ook de ondersteuning van de elektromotor. De Nederlandse wetgeving stelt een aantal eisen en beperkingen aan een pedelec. Zo mag de ondersteuning van de elektromotor maar plaatsvinden tot een snelheid van 25 km/u, mag de elektromotor een maximaal vermogen bezitten van 250 Watt en moet de ondersteuning van de elektromotor stoppen zodra geen kracht meer uitgeoefend wordt op de trappers. Daarintegen hoeft de fiets niet verzekerd te worden, dus ook geen verzekeringsplaatje en hoeft geen helm gedragen worden.

E-bike

De term e-bike is een samenstelling van "electrical" en "bike". Net als bij een pedelec is een e-bike een fiets met een hulpmotor, alleen bij de e-bike bezit de de fiets een soort gashandel die de fiets in beweging brengt. Trappen is dus niet noodzakelijk. Voor de wetgever wordt de e-bike als een snorfiets gezien, althans, als de snelheid beperkt wordt tot 25 km/u. Een verzekering en verzekeringsplaatje is vereist maar een helm is niet verplicht. Wellicht is dat sommige pedelecs toch een gashandel hebben, zoals op sommige modellen van Sparta die dit "power assist" noemt. Deze gashandel is niet bedoeld voor het fietsen maar alleen bedoeld om de fiets uit moeilijke situaties te manoeuvreren met een maximale snelheid tot 6 km/u zoals in een fietsenstalling. Denk hierbij aan het nemen van een helling terwijl je de fiets aan de hand hebt. De power assist werkt ook "in zijn achteruit" om de fiets gemakkelijk uit een fietsenrek te halen.

Hybrid

De term hybrid, of in het Nederlands hybride, houdt "samengesteld" in. Dit samengestelde slaat op een fiets die gecombineerd is met een elektromotor. Het is dus feitelijk ook een verzamelnaam net zoals de term elektrischefiets. Maar het meest wordt deze term gebruikt bij cross-achtige elektrische fietsen maar hier en daar wordt het ook gebruikt voor vouwpedelecs die gericht zijn op woonwerkverkeer.


home­ >elektrische fietsen