Wat voor remmen wil ik op mijn elektrische fiets?

v-brake elektrische fiets

De meest duurzaamste en betrouwbaarste natuurlijk. Dus remmen die niet al te snel versleten zijn en die het altijd doen. Daarnaast moet de rem robuust zijn. Helaas zijn deze drie aspecten niet met elkaar verenigbaar. Realiseer dat je met een elektrische fiets wat harder gaat dus ook grotere krachten op de remmen komen te staan. Dus ook sneller zullen verslijten dan remmen op een elektrische fiets.

V-brakes

Op elektrische fietsen zie je veel v-brakes aangebracht. Dat zijn remmen met remblokjes op de velg. Iedereen kent daar de nadelen van: remmen bij nat weer en de hoge slijtage. We benadrukken nogmaals dat bij elektrische fietsen deze remmen zwaarder belast worden dus ook sneller zullen slijten. Het voordeel van de v-brake is dat het een zeer betrouwbare rem is. Blokkeren of geen remfunctie tijdens een noodstop is afwezig.

rollerbrake elektrische fiets

Rollerbrakes

De rollerbrakes is een remtype waarbij metalen cilinders tegen een metalen omhulsel worden gedrukt, hierdoor ontstaat wrijving, dus warmte, en die warmte moet afgevoerd worden met een koellichaam. Dat is altijd duidelijk zichtbaar naast de naaf van het wiel. Daar zit een ronde schijf met ribbeltjes. Een rollerbrake is een duurzame rem, die meestal de levensduur van de fiets meegaat. Een rollerbrake hebben wel een nadeel. Je moet zorgen dat de rem gesmeerd blijft. Via een speciaal nippeltje moet je speciaal vet inspuiten. Daarnaast, als je veel achter elkaar remt kan de rem warm worden en loopt het vet, wat deze rem moet smeren, er uit. En als dat het geval is werkt de rem niet meer goed. Dan blokkeert hij of remt hij totaal niet. Hoewel de illustratie een rollerbrake in het achterwiel laat zien is dit type rem evengoed als voorrem beschikbaar. Rollerbrakes zijn goed bruikbaar op vlakke wegen. Ben je van plan in de bergen te rijden dan blijken V-brakes de beste keus vanwege de betrouwbaarheid.

Schijfrem

schijfrem elektrische fiets

Een schijfrem berust op het principe dat twee remschoenen een schijf vastklemmen. Meestal wordt dit type rem hydraulisch (met oliedruk) bediend. Dit type rem is goed herkenbaar aan opvallende schijf naast de naaf van het wiel. Een schijfrem is vrij duurzaam zal heel af en toe voorzien moeten worden van nieuwe remschoenen. Helaas is een schrijfrem minder robuust en gevoelig voor kleine afwijkingen. Daarnaast is het instellen niet zo eenvoudig en is de controle op de remschoenen niet eenvoudig.

Trommelrem

trommelrem voor elektrische fiets

De trommelrem is een oude bekende in fietsland. Veel "degelijke" fietsen zijn uitgevoerd met een trommelrem. Het principe berust op het feit dat twee halfronde remschoenen naar buiten worden geduwd tegen de binnenkant van de naaf. Hiernaast zie je een opengewerkt exemplaar. Trommelremmen hoeven tijdens normaal gesproken tijden de levensduur van de fiets niet vervangen te worden. Zeer duurzaam dus. Echter, zo ver wij weten, worden ebikes niet meer verkocht met trommelremmen...


home­ >elektrische fietsen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen