Welke type beeldschermen tref je aan bij ereaders?

In de basis twee: eInk en LCD. LCD of vloeibare kristallen kennen we van de moderne beeldschermen van de computer, laptop, tablet en tv. Relatief nieuw en (vrijwel) alleen maar in gebruik bij ereaders is het eInk beeldscherm. Dat is een heel afwijkend type beeldscherm. Het werkt vergelijkbaar met papier. Je kan de letters lezen omdat licht op het scherm valt, net als bij een boek of krant. In het donker zie je dus niets. Voordeel: omdat geen licht achter het beeldscherm zit, wat wel het geval is bij de lcd schermen, doet dit scherm erg rustig aan voor je ogen, je kan urenlang lezen zonder vermoeide ogen te krijgen. Daarnaast en dat is een heel grote bonus, het beeldscherm vraagt vrijwel geen energie van de accu's en daarom gaat een ereader met eInk scherm wekenlang mee op één acculading. Door de grote energieconsumptie van het lcd scherm houdt een laptop of tablet (of ereader met een LCD scherm) het meestal na acht uur voor gezien. Hieronder een sterke uitvergroting van een lcd beeldscherm.

ereader lcd scherm
lcd kleuren beeldscherm

eInk beeldscherm typen

De fabrikant van eInk schermen heeft door de jaren heen zijn beeldschermtechniek verbeterd. De eerste versie had een slecht contrast. Dus het verschil tussen zwart en wit was gering. Daarnaast kon het display maar vier grijstinten weergeven. Na de eerste generatie kwam de eInk "Vizplex" versie. Deze had 8 grijstinten het contrast was verhoogd en de inhoud van het display kon sneller ververst worden.

Daarna kam rond 2010 de eInk Pearl techniek. Het contrast van dit type display is toen verder verhoogd en is 50% groter ten opzichte van de eInk Vizplex technologie. Het "omslaan" van pagina's gaat bij deze Pearl techniek bijzonder snel (in relatie tot vorige versies). In 2013 introduceerde eInk haar "Carta" type scherm deze verbeterde het contrast weer met 50% verbeterde en is "ghosting" (het vaag aanwezig blijven van de letters van de vorige pagina) wat nog wel enigszins in vorige modellen schermen aanwezig was, vrijwel verdwenen. Hieronder een voorbeeld van een sterk uitvergroot eInk Pearl beeldscherm.

ereader eink vizplex pearl scherm
eInk display

Leermoment

Wanneer je serieus boeken wilt lezen op elektronisch apparaat is een ereader met een eInk scherm superieur t.o.v. de schermen met LCD scherm. Want: het is vooral heel rustig voor je ogen, vergelijkbaar met het lezen van op papier gedrukte tekst, de accu gaat veel langer mee en het apparaat is vele malen lichter dan een apparaat met lcd scherm.


home­ >ereaders