wacom intuos3
Wacom Intuos 3 grafisch tablet

Wacom Intuos grafisch pentablet (graphic tablet)

Werk je met met Photoshop en/of met illustrator? Dan muis je heel wat af. Maar sommige handelingen kan je niet goed uitvoeren met een muis. Dan mis je de vloeiende beweging van een pen of penseel. Daarom kiezen grafici voor een grafisch tablet. Wil je ook een Wacom pentablet kopen? Doe je zelf een plezier en koop meteen een goede. Natuurlijk zijn er goedkope alternatieven te koop maar geloof ons, die halen het niet bij wat Wacom biedt. Goed gereedschap is duur. Maar is wel de basis voor het uitoefenen van je werk. Wacom is "het" merk waar grafici mee werken. En niet voor niets. Wat een verademing. Het voelt heerlijk aan. Het heeft geen batterijtje in de pen, en is daardoor ook lekker dun, voelt aan als een echte pen. Je krijgt een penhouder er bij en een aantal verschillende pentips. Als je gelijk goed wil starten koop dan geen Wacom Bamboo maar ga gelijk voor de Intuos serie. De intuos 3 was al geweldig, de intuos 4 is net nog iets beter. Vooral de touch ring is een grote verbetering t.o.v. de touch strips op de intuos 3. Wacom Intuos 4 En die vonden we al grandioos. Maar de ring voelt natuurlijker aan dan een "schuif" zoals de touch strips feitelijk functioneerden. De express knoppen zijn nu voorzien van een OLED schermpje waardoor duidelijk aangeven is wat de functie is van iedere knop. Heel simpel en handig, als je linkshandig bent draai je de tablet om en de tekst staat onder de knoppen toch "rechtop".

wacom intuos 4
wacom intuos 4

Wat zijn de bekende merken?

Wacom en niets anders.

Waarom zou je dit kopen?

  • Omdat je veel met Photoshop of Illustrator werkt.
  • Je effecten kan maken die met de muis onmogelijk zijn (druksensor).

Waarom zou je dit niet kopen?

  • Hoge aanschafprijs.
  • Neemt veel plaats in beslag.

Wat zijn de meest opvallende verschillen?

  • Grootte van het tablet.

Welke vragen heb je?

  • Hoe sluit ik het tablet aan op de computer?
  • Moet ik speciale software installeren voor Photoshop of illustrator?
  • Hoe groot moet de tablet zijn?
  • Waar moet ik in aan wennen?

Hoe sluit ik het tablet aan op de computer?

Het tablet wordt geleverd met een usb-a aansluiting met een snoer wat ruim voorzien is van een kabel.

Moet ik speciale software installeren voor Photoshop of illustrator?

De tablet is te gebruiken zonder speciale software/driver. Dan werkt hij als een muis. Je kan echter geen gebruik maken van de extra functies zoals de speciale knoppen en drukgevoeligheid. Wanneer je de Wacom software gebruikt kan je per applicaties bepalen wat de functie is van de knoppen aan de zijkant van je tablet. Dat is reuze handig en versnelt je werk enorm omdat je niet steeds terug hoeft naar je toetsenbord. Bij Photoshop kan je de toetsen bijvoorbeeld toewijzen als shift, control, alt en spatie toets. De ervaren photoshoppen weet dat dit de meest gebruikte toetscombinaties zijn. Download de laatste driver van de Wacom website. Je kan dan meteen met de meeste applicaties werken. Overigens voor Photoshop of Illustrator hoef je geen speciale software te installeren. De drukgevoeligheid/pen tilt werkt meteen.

Hoe groot moet de tablet zijn?

Lastige vraag. Ik zou minimaal een "wide" A5 tablet kopen (koop niet de normale versie). Als je professioneel werkt is een A4 grootte aan te bevelen. In Intuos 4 termen is dat een "M" versie of een "L" versie. De intuos 4 tablets zijn standaard alleen maar in "wide" verkrijgbaar. Om je een gevoel te geven de A5 wide of "M" versie heeft een actief tablet gebied wat even breed is als het toetsenbord "van de shift toets tot de andere shift toets". Dat is voor de meeste ruim voldoende, zeker voor de semi-profs.

Waar moet ik aan wennen?

Ik moet erg wennen dat voor mijn neus het tablet ligt óf het toetsenbord. Ik moet een keuze maken. In heb de twee achter elkaar liggen maar dat is ook niet ideaal. Als ik veel type gaat het toetsenbord naar voren, als ik veel teken/retoucheer ligt het tablet aan de voorkant. Naast elkaar werkt (voor mij) niet lekker.


home­