close in keukenboiler daalderop
keukenboiler (close-in Daalderop)

Keukenboilers (Close-in, Modesto en anderen)

Ik draai de warmwaterkraan open en krijg... koud water. Ik moet eerst een tijd wachten, het warme water uit de cv-combiketel moet eerst via de leidingen naar mijn warmwaterkraan stromen en langzaam wordt het water uit de kraan warmer. Dat vindt ik niet handig. Dat moet anders. Dus ik denk, ik ga een keukenboiler installeren. Deze verwarmd een bepaalde hoeveelheid water, meestal zo'n 10 liter, met elektriciteit. De boiler zit meestal recht onder de warmwaterkraan in het keukenkastje of zelfs onder de plint. Zodra ik de warmwaterkraan openzet komt er ook warmwater uit. Maar, deze luxe heeft zijn prijs! Je raakt natuurlijk een behoorlijk stuk van je keukenkast kwijt. Je hebt meestal ook een aparte elektriciteitsgroep nodig. Dus moet er ook een nieuwe leiding getrokken worden van de meterkast naar de keuken. En ieder boiler moet ook op het riool aangesloten worden. Kijk dat maakt het toch allemaal wat minder leuk. Ik orienteer.nl mij dus goed voordat ik een keukenboiler aanschaf.

Wat zijn de bekende merken?

Daalderop, Inventum, Plieger, Vaillant

Waarom zou ik dit kopen?

 • Meteen heet water uit de kraan.

Waarom zou ik dit niet kopen?

 • Kost je een vermogen aan elektriciteitskosten.
 • Dus niet milieuvriendelijk.
 • Minder ruimte in je keukenkastje.
 • Ik moet (bij de meeste typen) een aparte stroomgroep aanleggen.
 • Ik moet het overdruk ventiel aansluiten op het riool.

Wat vindt ik de meest opvallende verschillen?

 • Hot-fill of niet.
 • Aparte elektriciteitsgroep aanleggen of niet.

Welke vragen heb ik?

 • Wat voor boiler wil ik hebben?
 • Is een keukenboiler voor mij wel voordelig?
 • Wat zijn stilstandverliezen?
 • Moet ik een aparte stroomgroep aanleggen?
 • Moet ik een hot-fill versie kopen?
 • Waarom moet je de boiler ook aansluiten op het riool?

Wat voor boiler wil ik hebben?

mephisto inventum close-in boiler
Mephisto inventum close-in boiler voor achter de plint

Je kan, bij keukenboilers kiezen uit een boiler boven de waterkraan, onder de waterkraan (dus in het keukenkastje) of onder het keukenkastje achter de plint/schopbord. Van dat laatste type zijn de Inventum Modesto (10 liter) en de Daalderop close-in compact (5 liter).

Is een keukenboiler voor mij wel voordelig?

Als overdag niemand aanwezig is dan is het niet verstandig een keukenboiler te kopen. Het grootste gedeelte van de tijd doet hij niets, maar door de stilstandverliezen kost dat veel energie. Als ik overdag veel thuis ben en regelmatig de warmwaterkraan eventjes gebruik, is een keukenboiler zeker een goede keuze.

Wat zijn stilstandverliezen?

plint boiler close in compact daalderop
boiler voor achter de plint (close-in compact Daalderop)

De boiler heeft van binnen een vat met warm water. Daarom zit isolatie. Ondanks de isolatie verliest de boiler toch heel wat warmte aan de omgeving. Leg je hand maar eens op zo'n boiler. Die is warm en daarom verliest hij energie. Daardoor moet de boiler de hele dag door de boiler bijverwarmen om de temperatuur constant te houden. En dat energieverbruik, terwijl er dus geen warmwater verbruikt wordt, noemt men stilstandverliezen. Helaas, zijn die aanzienlijk. De vraag is alleen, zijn die groter of juist minder groter dan de cv-combiketel lang aan te laten staan als je de warmwaterkraan opendraait, want dan heb je ook niet binnen tien seconden warm water. Bij een standaard eengezinswoning met een verdieping en een zolder is het gebruik van de boiler net nog ongunstig. Een klein beetje maar overigens. Als ik een cv-combiketel heb met boiler dan zou ik het niet kopen.

Moet ik een aparte stroomgroep aanleggen?

Dat ligt aan de gekozen keukenboiler en of je ook een vaatwasser hebt staan. Als je een vaatwasser hebt staan en op de zelfde groep wil je ook een keukenboiler aansluiten dan vraag je om problemen. De vaatwasser consumeert 2200 Watt. Uit een één groep kan je maximaal 3250 Watt trekken. Dus blijft nog 1000 Watt over. Als je ze allebei tegelijkertijd laat werken slaat de stop door.

Boilers kan je indelen in twee vermogensgroepen. Rond de 400 en de 2000 Watt. Wanneer ik kies voor een 400 Watt versie hoef ik normaal gesproken geen extra elektriciteitsgroep aan te leggen.

Moet ik een hot-fill versie kopen?

Hot-fill houdt in dat de boiler gevuld wordt vanuit de warmwaterleiding. Het idee hierachter is dat het warme water door de cv-combiketel (of de geiser) veel energiezuiniger verwarmd kan worden dan in de boiler in het keukenkastje. Want die boiler maakt gebruik van elektriciteit. Dat is haast drie keer duurder verwarmen dan met gas. Maar, als je telkens maar hele kleine beetjes warm water gebruikt en de leiding naar de cv-combiketel is lang, bijvoorbeeld als hij op zolder staat, dan stroomt er geen warm water in de hot-fill boiler maar steeds afgekoeld warm water. Je betaald dan twee keer voor het opwarmen van water. Voor de cv-combiketel en voor de boiler. Dat is zonde. Als ik bijvoorbeeld de borden ga wassen dan staat de kraan relatief lang aan en dan heeft de hot-fill wel nut.

Waarom moet ik de boiler ook aansluiten op het riool?

Als het water in de boiler opgewarmd wordt zet dit uit. Dan ontstaat dus een overdruk in de boiler. Door middel van een overdrukventiel wordt deze druk naar buiten gewerkt. Dan komt natuurlijk ook water mee. Dat water moet ik lozen op het riool. Een boiler heeft dus vier aansluitingen: water toevoer, water afvoer, elektriciteit en overdruk/rioolaansluiting.


home­