Review Kenwood chef

Deegkneder voor brood en pizzadeeg

Ik wil brood bakken, of zelf pizza deeg maken, of oliebollenbeslag. Dan heb ik dus een kneedmachine nodig. Want zelf deeg kneden is leuk maar als een machine het voor mij het doet is het nog leuker. Ik heb al vele kneders geprobeerd.

philips deegkneder
Een standaard keukenmixer, waar je slagroom mee klopt, dat was echt niets, die is veel te zwak. De motor was zo doorgebrand. Toen een mixer gekocht zoals hiernaast rechts afgebeeld. Dat was ook niets. Is eigenlijk ook een normale keukenmixer maar alleen met een draaiende kom. Dat was ook niets. De motor komt nauwelijks door het deeg. Vreemd want de verpakking suggereerde dat hij speciaal voor deegmaken gemaakt is.

De derde machine was een "Kenwood chef". Die is zwaar, heel zwaar. Maar oerdegelijk. Iedere dag maakte ik daar mijn deeg mee voor het maken van een brood. Het is de beste kneder, voor thuisgebruik die ik ken. Maar denk niet dat dit "je van het is". Deze machine staat te stampen op de aanrecht.

kneedmachine voor deeg

Je kan dus niet weglopen tijdens het kneden. Want hij loopt langzaam van het aanrecht af. Dat is logisch want zo'n deegbal is best zwaar en wordt in de kom van links naar rechts gesmeten. Kneden doet hij goed maar aan de randen blijven er toch wat restjes niet goed gekneed deeg aan zitten. Dus regelmatig moet je hem even uitzetten om dat bij de deegbal te stoppen.

Na een paar jaar begon hij kuren te vertonen. De motor ging ook ruiken. Deze machine is gemaakt voor de af-en-toe bakker. Als je dagelijks brood maakt verslijt deze machine sneller dan je hoopt. Jammer want zo goedkoop is hij ook niet. Uiteindelijk ben ik overgeschakeld naar een broodbakmachine. Dat scheelt heel wat rommel en het resultaat mag er zeker zijn. Het kneden doet zeker niet onder voor zo'n kneed machine. Het enige nadeel van broodbakmachines is dat ook die binnen een jaar allemaal kapopt gaan als je iedere dag brood bakt. Daarnaast worden de broodbakmachines niet zo heet als een oven. Het reslutaat is goed maar net niet zo goed als een echte oven.

Wat zijn de bekende merken?

Vergeet alle merken, denk alleen maar aan Kenwood.

Waarom zou ik dit kopen?

  • Je wilt deeg kneden. Dat doet deze.

Waarom zou ik dit niet kopen?

  • Je moet er bij blijven tijdens het kneden.
  • Maakt veel lawaai.
  • Is eigenlijk niet geschikt om iedere dag deeg mee te maken, dan is hij binnen een jaar of drie versleten.

home­