Wat is een PPA?

ppa logo

PPA is een afkorting van Personal Package Manager. Het is een methodiek om een applicatie te kunnen installeren als deze via de gangbare installatie techniek niet beschikbaar is. Een PPA heeft dus zeker zijn voordelen maar ook zijn nadelen.

PPA staat voor Personal Package Manager. Wanneer software niet via de standaard package manager beschikbaar is, stelt meestal de softwaremaker een PPA versie beschikbar. Dat is een alternatieve package manager die door (alleen) de softwaremaker onderhouden wordt. Het is bedoeld om het gat op te vullen tussen de tijd dat de software nog in een ontwikkelfase zit en nog (niet echt) geschikt is voor brede uitrol via de bestaande package managers en het moment dat de software wel beschikbaar gesteld wordt via de formele package managers.

Het voordeel van een PPA is dat je op deze manier toch nieuwe software / of software die niet in jouw app-store beschikbaar is, te installeren. Het nadeel is dat als je een upgrade (dus niet bij een update) uitvoert van je besturingssysteem, de upgrade software geen rekening houdt met de aanwezigheid van jou PPA (of PPA's). Daardoor bestaat de kans dat na een upgrade van je Linux distributie de software via PPA niet meer werkt en je dit zelf moet oplossen. Daarom wordt geadviseerd om, voor het uitvoeren van een upgrade van je besturingssyteem de PPA's eerst te verwijderen, dan de upgrade uit te voeren en vervolgens weer de PPA's te installeren.


home­ >linux >linux glossarium

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen