Linux live USB

usb geheugen stick
Hoe je van een usb geheugenstick een bootable linux live stick kan maken is overal op het internet te vinden. Zoek maar eens onder "live linux mint usb". Hierbij zoeken we dus hoe je Linux Mint op een usb stick kan zetten waarvan je kan booten.

Wanneer je met een "live" versie van Linux werkt, dan werk je met een "volwaardige" Linux versie, alleen deze wordt van je usb stick (of ander medium zoals cd) in het interne geheugen geladen. Deze live versie wijzigt dus niets op je harde schijf of ssd (past dus bijvoorbeeld niet je bestaande Windows installatie aan). Je kan hiermee een Linux versie "uitproberen" en kijken of het op jouw hardware werkt. Als je tijdens het werken met een live versie instellingen verandert of bijvoorbeeld een extra programma installeert, dan doe je dat in het interne geheugen. Zodra je de live versie afsluit ben je die aanpassingen (logischerwijs) kwijt. Ze worden dus niet weggeschreven op het medium waarvan je de live versie start. Als je de live versie draait bestaat er ook een mogelijkheid om met één klik die Linux versie op je computer te installeren.

Omdat het zo simpel is een live versie van Linux Mint (of een andere versie van Linux) op een usb stick te zetten gaan we dat hier niet in detail beschrijven maar alleen op hoofdlijnen.

Onderstaande werkwijze gaat uit dat je op dit moment Windows draait en vanuit Windows Linux en Etcher download en je usb stick vanuit Windows beschrijft (flashen).

  • Koop een usb geheugenstick of offer een oude op. Let op: deze wordt geformatteerd en alles wat er nu op staat raak je kwijt. De grootte van de usb stick moet (op het moment van dit schrijven) minimaal 4 GB zijn.
  • Download Linux Mint: https://linuxmint.com/download.php en kies voor de Cinnamon versie (dat is althans onze voorkeur en lijkt het meest op Windows).
  • Download https://www.balena.io/etcher/, die software heb je nodig om, vanuit windows, Linux Mint op de usb stick te zetten en deze bootable te maken.
  • Het gebruik van Balena Etcher is zo eenvoudig, dat hoeven we haast niet te beschrijven: start Balena Etcher, selecteer de gedownloadde image (Linux Mint), selecteer de usb stick, geef opdracht om de usb stick te flashen. We hebben wel eens meegemaakt dat bij de eerste keer flashen we een error melding kregen, toen we het flashen voor een tweede keer startte werkte het wel.
  • Reboot je pc (waarop je linux wil zetten) en zorg in de BIOS/EUFI dat je kan booten vanaf usb (dat is verschillend per pc/laptop). Als dit niet lukt zoek dan op het internet, daar is héél veel te vinden om dit op te lossen.
  • Linux Mint zal nu "live" draaien, vanaf je usb stick dus. Dus zonder de Windows installatie aan te tasten.


aanpassing/controle: 20231114

home­ >linux