Wij zijn tevreden Windows gebruikers, waarom zijn we dan toch overgestapt naar Linux?

linux logo
Linux logo

We geven eerlijk toe, we zijn verstokte en tevreden Windows gebruikers van het eerste uur. Wij zijn gestart met de eerste versie van Windows namelijk versie 1.0 die in 1985 uitkwam. De jaren daarna, tot 2021 hebben we vrijwel alle nieuwe versies van Windows gebruikt waaronder windows 2.0, 3.0, 3.11, 95, 98, XP, 7, Vista en 10. We waren over het algemeen, vooral vanaf windows 7, erg tevreden Windows gebruikers. Toch hebben we op een gegeven moment besloten dat het tijd werd "om maar eens een stap maken" en gebruik te gaan maken van Linux. Wat de aanleiding daarvan is geweest beschrijven we in dit artikel.

Het is de schuld van Windows 11

Je zal je afvragen, als we zo tevreden zijn met Windows, waarom hebben we dan de overstap gewaagd naar Linux? De primaire aanleiding was een nieuwsbericht in 2021 waarbij gesuggereerd werd dat Windows 11 zou komen en dat Microsoft overwoog om het in een abonnementsversie uit te brengen.

Of het werkelijk als abonnement aangeboden zou gaan worden of niet maakte ons niet uit, maar het was de aanleiding voor ons om "voorbereid te zijn op de toekomst" en Linux als vervanger van Windows uit te gaan proberen. Want we hebben een hekel aan software die je moet "huren".

De overgang van "koop-" naar "huur-" software is destijds reeds de reden geweest dat we overgestapt zijn van Adobe Photoshop en Lightroom naar GIMP en darktable (die laatste twee zijn zelfs FOSS, Free and Open Source Software). Zo ook hebben we afscheid genomen van MS-Office en werken we al jaren, heel tevreden overigens, met Libre Office, dat is ook FOSS.

We dachten, als we pas Linux gaan uitproberen als we voor het voldongen feit staan om Windows te moeten gaan huren, dan zijn we te laat.

We wilden voorbereid zijn. Onderzoeken of onze computers wel geschikt zijn voor het gebruik van Linux, of we onoverkomelijke belemmeringen tegen zouden komen én we wilde weten of het werken met Linux niet moeilijker was dan met Windows.

Daarnaast, we hadden al voorzichtig kennis gemaakt met Linux zoals met de Raspberry PI waarop Rasbian een bepaalde Linux distributie op draait, maar ook hebben we een paar jaar een aantal VPS'en gehad en daar draaide CentOS op, weer een andere Linux distributie.

Die twee kennismakingen in het verleden liepen vrij moeizaam (het was immers "anders"). Dat komt omdat deze veelal niet grafisch georiënteerd zijn en veel via de commandline, de shell, gedaan moest worden.

Ondanks die twee iets minder prettige kennismakingen waren we toch nieuwsgierig en hadden we weer een leuk projectje om in te duiken en kennis op te doen en met de kennis die we opgedaan hebben dachten we andere daar een plezier te doen en onze ervaringen op te schrijven en op het internet beschikbaar te stellen.

Wat is onze huidige mening over het al dan niet overschakelen van Windows naar Linux?

We gaan in andere artikelen daar uitgebreid op in, maar heel in het kort dan. De overstap en het gebruik van Linux (in de versie: Linux Mint Cinnamon) is ons enorm meegevallen. We zijn er even enthousiast over, het is niet beter, maar ook zeker niet slechter. Nadat we Linux "dual boot" hebben geïnstalleerd (en dus tijdens het starten van de computer kunnen kiezen of we met Windows of Linux willen werken), zijn we nooit meer teruggekeerd naar Windows. Alleen dat al zegt genoeg.

Iedere Windows gebruiker kan zonder énige instructie meteen aan de slag met Linux Mint Cinnamon. Is het "bedienen" (van Linux en de applicatie die onder Linux draaien) identiek aan Windows. Het "onderhouden" en "kleine probleempjes oplossen" werkt natuurlijk net even anders, het is niet moeilijker niet makkelijker. Ben je een beetje handig met computers, en ben je gewend om Windows probleempjes zelf op te lossen door de oplossing te zoeken op het internet? Dan ben je zeker in staat om zelf zonder problemen over te schakelen naar Linux. Ons huidige advies is om daarvoor Linux Mint Cinnamon te gebruiken, dat lijkt zeer sterk op Windows.

Verder lezen

Overzicht artikelen over Linux.



aanpassing/controle: 20231114

home­ >linux