Hoe kan je een Windows schijf benaderen (lezen - schrijven) onder Linux en automatisch laten mounten?
Standaard kan je een Windows schijf alleen maar als "read-only" benaderen vanuit Linux. In dit artikel leggen we uit hoe je de Windows schijf of partitie kan benaderen met read/write (lezen en schrijven).
Waarom is de Windows schijf "read-only" onder Linux?
Het probleem dat een Windows schijf/partitie alleen maar read-only te benaderen is ligt aan Windows. Als je Windows afsluit (shutdown) dan wordt niet een volledige shutdown uitgevoerd maar een "versnelde" methode. Dit wordt door Microsoft de zogenaamde "fast startup option" genoemd die standaard ingeschakeld is! De gedachte is, als je Windows niet helemaal afsluit kan je sneller starten. Met deze techniek wordt de schijf niet geheel afgesloten en zou voor een verminkt filesysteem kunnen leiden wanneer je data op de schijf aanpast buiten Windows om. Daarom wordt, voor de zekerheid, een Windows partitie vanuit Linux als read-only gemount (beschikbaar gesteld).
Wil je dit wijzigen naar read-write (lezen en schrijven) dan moet je eerst Windows aanpassen waardoor hij niet meer gebruik maakt van fast startup en Windows écht afsluit.
In Windows10: ga naar configuratie (control panel) en zoek naar power options. Klik dan op "choose what the power buttons do". Klik daarna op "change settings that are currently unavailable". Disable daarna "Turn on fast startup" onder shutdown settings en druk daarna op save.
Let op: we hebben gelezen dat bij sommigen na een Windows update deze fast startup weer aan werd gezet. Dus na een Windows update moet je dit altijd even controleren.
Als je nu Windows afsluit dan kan je met een gerust hart vanuit Linux de Windows schijf read-write benaderen. Maar dat gaat niet automatisch, daar moet je nog wat voor doen.
Je Windows schijf benaderen onder Linux en automatisch laten mounten tijdens startup
Lees eerst het onderwerp hierboven en pas Windows aan zoals beschreven. Start nu Linux. In een bestand met de naam fstab moet een regel toegevoegd worden om de Windows schijf te mounten tijdens het starten van Linux. Als je van de fstab file een rommeltje maakt dan kan je niet meer met Linux werken dus het is verstandig om eerst een kopie van het bestand te maken. Start eerst de terminal (menu->administration->terminal of ctrl-alt-t) en voer het volgende commando in; cp is het copy commando in Linux.
cp /etc/fstab /etc/fstab.oud
Voordat we de fstab file gaan aanpassen moeten we eerst de identificatie van de Windows schijf vinden. Start daarom even de filemanager onder Linux. Dat kan met de toetscombinatie Super-e (de e van explorer, net als je dat in Windows doet met Windows-e toetscombinatie).
Aan de linkerkant zie je Devices staan. Waarschijnlijk herken je nu al je Windows partitie. Zo niet, klik dan stuk voor stuk op een van de devices en kijk wat de inhoud is tot je de windows schijf herkent. Zet je muis nu boven het geselecteerde device aan de linkerzijde (niet op klikken). Je ziet nu het "mount point" bijvoorbeeld /dev/sda2 (het is maar een voorbeeld). Dat mount point heb je zo nodig in de fstab file.
Start nu in je terminal een teksteditor en laat gelijk fstab openen. Dat doe je met:
sudo nano fstab
(nano is een simpele editor, zie het glossarium voor de betekenis van sudo).
Voeg onderaan een de volgende twee regels toe (waarbij we hieronder er even van uitgaan dat /dev/sda2 de bewuste Windows partitie is, dat moet jij wellicht aanpassen):
# hieronder wordt de C: schijf gemount
/dev/sda2 /media/windows ntfs default 0 0
De eerste regel die begint met # is alleen maar commentaar/documentatie en doet functioneel niets, maar dan weet je later waarom je de regel daaronder ooit hebt toegevoegd.
Let er op dat er vijf spaties in de /dev/sda2... regel staan. Achter de 2, achter windows, achter default en achter de eerste 0.
Het "mount point" /media/windows is maar een voorstel maar dat mag je aanpassen naar eigen inzicht, je kan er dus ook /media/c-schijf van maken. Je hoeft het zelfs niet in de directory /media te plaatsen (wat wel gebruikelijk is maar niets is verplicht). Het is in ieder geval de plaats waar je de inhoud van je windows schijf onder linux kan terugvinden. Dus als je er van wil maken
/dev/sda2 /winschijf ntfs default 0 0
dan is dat ook goed en tref je straks in de map /winschijf de inhoud van je windows schijf aan.
Sla nu, in nano, het bestand op met control-x en kies voor y en druk daarna op enter. Herstart daarna Linux. Na de herstart zal je de Windows partitie terugvinden onder de directory /media/windows (of een andere map die je gekozen hebt).
Verder lezen
Overzicht artikelen over Linux.
aanpassing/controle: 20231114