Hoe kan je met Wine onder Linux Windows programma's draaien?

Met Wine kan je onder Linux toch Windows programma's uitvoeren. Hoe werkt dat en wat zijn onze ervaringen met Wine?

Wine

Wine is een afkorting voor WIndows EMmulator. Met Wine wordt Microsoft Windows onder Linux geëmuleerd; een omgeving waarbij het net lijkt alsof Windows actief is.

Wine wordt gebruikt wanneer je met een specifieke Windows applicatie wil of moet werken maar die niet onder Linux beschikbaar is. In dat geval kan je overwegen om Wine te installeren (uit de app-store, die kan je benaderen met de "software manager" (in Mint: >menu >administration >software manager).

We gebruiken tot op heden Wine voor een drietal programma's waaronder KeePass (een password manager) en dat werkt zonder enige problemen. We kunnen met deze beperkte ervaring niet stellen dat ieder Windows programma onder Wine goed zal werken maar de kans achten wij zeer groot.

Wanneer je Wine hebt geïnstalleerd sta je in eerste instantie een beetje met je handen in het haar. Wine heb je geïnstalleerd, maar hoe kan je nou een Windows programma met Wine starten?

Zo zal je na de installatie Wine niet in je menu terugvinden, terwijl dat wel het geval is met alle andere applicaties. Wil je van Wine gebruik maken dan moet je eerst (eenmalig) vanaf de commandline (terminal programma) winecfg starten en kiezen of je Windows7, Windows10 of een andere Windows versie wil emuleren.

Start de terminal, dat kan via het menu, maar het snelst is dat met de toetscombinatie ctrl-alt-t (de t van terminal). Type op de shell in:

winecfg

Hierna verschijnt een window met tabjes en kan je in het tabje "Applications" onderin de Windows versie selecteren die geëmuleerd moet worden.

Daarna kan je een Windows programma starten maar dat gaat iets anders dan je zal verwachten. We laten een paar mogelijkheden zien.

Starten van een Windows programma onder Wine; mogelijkheid 1

Ga naar de terminal toe en type wine in en daarachter het path en de naam van het programma dat je wil starten. Als voorbeeld, voor het starten van KeePass.exe op ons systeem gebruikten we het volgende commando:

wine /media/windows/portables/keepass/KeePass.exe

Let op: Linux maakt een onderscheidt in kleine- en hoofdletters! Ook mag je geen spaties gebruiken, tenzij je er apostrophes omheen zet of een \ voor de spatie zet: dus niet

wine /media/windows/program files/naamprogramma.exe

maar

wine /media/windows/'program files'/naamprogramma.exe

of

wine /media/windows/program\ files/naamprogramma.exe

Starten van een Windows programma onder Wine; mogelijkheid 2

Start je filemanager, dat doe je bijvoorbeeld met de toetscombinatie: super-e, en navigeer naar de directory waar je Windows applicatie staat. Rechtermuisklik op de naam van het programma en kies voor "Open with other application" en dan in de regel onderaan "wine" (zonder aanhalingstekens) intypen.

Starten van een Windows programma onder Wine; mogelijkheid 3 (integratie in menusysteem)

Als je een Windows applicatie vaker gaat gebruiken dan is het handiger om een er een klikbaar icoontje van te maken in het menu. Dat gaat als volgt:

 • rechtermuisklik op de start knop
 • kies voor configure
 • klik bovenaan op de tab Menu
 • klik in het midden van het window op de knop: Open the menu editor
 • selecteer (in de linkse kolom) een menu-categorie naar keuze (of maak een nieuwe aan met de knop "New menu")
 • klik op New Item
 • geef het een naam
 • voer het commando in, bijvoorbeeld:

  wine /media/windows/portables/keepass/KeePass.exe

 • kies eventueel een ander menu icoontje ter herkenning door op het icoontje te klikken

Verder lezen

Overzicht artikelen over Linux.home­ >linux

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen