
Zonnepaneel voor opladen van 12V accu's en gebruik bij 230V omvormers
We kunnen er niet omheen, als je een accu gebruikt wordt hij ontladen, je zal hem dus weer moeten opladen. Een zonnepaneel gebruiken als energiebron om de accu weer op te laden is heel prettig. Het maakt geen geluid, vergt geen brandstof zoals bij een aggregaat, behoeft geen onderhoud, is relatief goedkoop en gaat een levenslang mee. Een ideale energiebron en milieu vriendelijk op de koop toe!
Ook bij bewolkt weer
Hoewel het woord zonnepaneel doet vermoeden dat alleen maar elektriciteit opgewekt wordt als de zon schijnt, geldt dat ook bij bewolkt weer toch wat elektriciteit wordt opgewekt. Het is wel een heel stuk minder maar, je kan je accu er toch mee opladen. Vandaar dat zonnepanelen soms daglichtpanelen worden genoemd.

36 zonnecellen
Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. Iedere zonnecel levert ongeveer een halve volt. Daar hebben we in de praktijk niets aan, dat is een veel te lage spanning om een accu van 12V mee op te laden.
Daarom worden vele zonnecellen met elkaar verbonden (in serie verbonden) waardoor wel een bruikbare spanning ontstaat. Bij een zonnepaneel voor 12V accu's op te laden zijn dit 36 zonnecellen. Samen leveren ze zo'n 18 Volt, die extra spanning is nodig om een 12V accu door middel van een laadstroomregelaar te laden.
Zonnepanelen zijn ook te koop met 72 zonnecellen maar die zijn niet geschikt voor 12 Volt installaties, die worden gebruikt om 24V accu's te laden.

Drie type zonnecellen
Zonnecellen dus ook zonnepanelen zijn te koop in drie versies. Gemaakt van monokristallijn silicium of polykristallijn silicium en de derde is de amorfe zonnecel. Monokristallijn is meestal herkenbaar aan de egale, meestal vrijwel zwarte kleur. Zeker zijn ze herkenbaar aan de ronde of afgehoekde vorm. Dit zijn de duurste zonnepanelen. Het voordeel is dat deze panelen de hoogste opbrengst hebben per vierkante meter, dus het hoogste rendement tot 20%. Heb je maar weinig ruimte voor een zonnepaneel en heb je veel energie nodig dat is een monokristallijn zonnepaneel de beste keuze. Multikristallijn zonnepanelen zijn een stukje goedkoper, maar hebben een wat lagere opbrengst. Het rendement ligt op zo'n 15%. Dat is geen probleem als je niet heel krap zit in de ruimte voor je zonnepaneel. Multikristallijn zonnepanelen zijn herkenbaar aan de blauwe "vlekkerige" kleur. De zonnecel is netjes vierkant. Het minst worden amorfe zonnecellen toegepast. De opbrengst is vrij laag, maar de prijs is daar ook naar. Als je heel veel ruimte hebt voor zonnepanelen zou dit een optie zijn. Het amorfe zonnepaneel is herkenbaar doordat het zonnepaneel niet onderverdeelt is in vakjes. Het lijkt een grote zonnecel meestal met een donker grauwe kleur. Over het algemeen worden monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen gebruikt voor het laden van accu's.
Vermijdt schaduw
Een zonnepaneel heeft een groot nadeel, het heeft een hekel aan schaduw. Als al een heel klein deel van je zonnepaneel reeds in de schaduw ligt, al is het maar een deel van een zonnecel, stort de opbrengst in elkaar. Een daling van 50% of nog veel meer is normaal. Vermeid kost wat kost schaduw. Als je het niet kan vermijden, maar je hebt nog keuze of de schaduw midden op de dag of juist in de ochtend of avond aanwezig is, kies dan altijd voor schaduw die in de ochtend of juist op het einde van de dag op je zonnepanelen valt. Dan is de opbrengst toch al lager en loop je relatief weinig opbrengst mis.
Laadregelaar een must
Sluit een zonnepaneel nooit rechtstreeks aan op de accu. Dan kan de accu overladen worden en onherstelbaar beschadigen. Maar er zijn meerdere redenen om een zonnepaneel nooit rechtstreeks aan een accu te koppelen. Een accu moet op een speciale manier geladen worden om de maximale levensduur uit de accu te halen. Koop dus altijd een "laadregelaar" voor gebruik met zonnepanelen.
Hoe groot moet mijn zonnepaneel zijn?
Hoe groot je zonnepaneel moet zijn, hoeveel vermogen hij moet kunnen afgeven uitgedrukt in Wp (Watt piek), of hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, zal je zelf moeten bepalen aan de hand van je verbruik. Een aardige vuistregel is om een zonnepaneel te kopen die minimaal evenveel Wp heeft als de accu in Ah. Dus een 40 Ah accu moet minimaal een 40 Wp zonnepaneel hebben. Maar meer Wp is zeker niet erg, fijn zelfs, dan heb je bij een hele dag bewolkt weer ook nog wat energie in je accu. Lees meer in dit artikel over het bepalen van het vermogen van zonnepaneel en accu.
Opbrengst in de zomer, lente, herfst en winter
Het zal je niet verbazen als we schrijven dat in de zomermaanden een zonnepaneel de hoogste opbrengst heeft. Maar hoeveel energie geeft een zonnepaneel in de lente, herfst of winter? Stel dat we de zomermaanden op 100% opbrengst stellen, dan heb je in de lente en herfst zo'n 40 tot 50% opbrengst en in de winter zakt dit terug tot zo'n 10%. In de winter komt wel eens een sombere week voor dat je vrijwel geen opbrengst hebt. Dan kan de opbrengst zelfs zo laag zijn als 3 tot 5% van een zomerse dag.
Meer vermogen nodig dan een paneel?
Wanneer een zonnepaneel niet voldoende vermogen levert kan je meerdere zonnepanelen parallel schakelen (plus aan plus, min aan min). In principe heeft ieder paneel voorzieningen waardoor dit mogelijk is.
Alleen op het zuiden gericht?
Een zonnepaneel levert de meeste energie op (100%) wanneer deze op het zuiden gericht is en een hoek heeft van zo'n 35 graden. Staat hij niet op het zuiden gericht maar juist op het zuidoosten of zuidwesten maak je niet al te veel zorgen, de opbrengst is dan maar 5% minder. Pal op het westen of oosten levert 15% minder op. Als het zonnepaneel niet schuin opstelt maar neerlegt (dus gelijk met de horizon) is de opbrengst nog 87%. Wanneer het zonnepaneel plat ligt zal deze veel sneller vuil raken. Dan is schoonmaken een paar keer per jaar slim. Dat hoef je niet te doen als hij schuin staat. Hoewel, eens per jaar een wasbeurt kan geen kwaad.