hq gemodificeerde sinus omvormer 150W 12v 230v
HQ 150Watt 12V naar 230V gemodificeerde sinus omvormer en usb aansluiting: lekker goedkoop, maar niet altijd bruikbaar

Wat is het verschil tussen een gemodificeerde sinus en zuivere sinus omvormer?

Wanneer je een 12V naar 230V omvormer wilt gaan kopen zal je snel de termen "gemodificeerde sinus omvormer" en "zuivere sinus omvormer" tegenkomen. Wat is het verschil daartussen? Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de gemodificeerde 230V omvormers wat goedkoper zijn dan de zuivere sinus omvormers. In dit artikel leggen we het verschil tussen deze twee type 230V omvormers uit. Ook zal je lezen wat de beperkingen zijn van de gemodificeerde 230 Volt omvormer. We verklappen het maar alvast: de zuivere sinus omvormer is superieur. Als je twijfelt koop dan altijd de zuivere sinus versie, dan zit je altijd goed. Als je nog steeds twijfelt, weet dat sommige 230 Volt apparaten stuk gaan als je die gebruikt in combinatie met een gemodificeerde sinus omvormer...

Waarom bestaan er eigenlijk twee type 230V omvormers?

Het bestaansrecht voor de twee type omvormers heeft alles met de bouwkosten, dus uiteindelijk de verkoopprijs te maken. Jij als consument wordt in de winkel verleid door een lage prijs van een 12 Volt naar 230 Volt omvormer en denkt dan, tjee dat is lekker goedkoop. Daarmee wordt je over de streep getrokken om de goedkope omvormer te kopen. Vele komen echter bedrogen uit. De goedkope omvormer blijkt een gemodificeerde sinus omvormer te zijn. Die kan niet in iedere situatie een elektrisch apparaat van 230 Volt voorzien. Had je een zuivere sinus omvormer gekocht dan had je gegarandeerd dit probleem niet gehad. Maar ja, die was wat duurder...

Verschil uitgelegd

Willen we het verschil werkelijk uitleggen dan zouden we hier een behoorlijk technisch verhaal moeten schrijven. Dat willen we juist voorkomen. We houden het daarom simpel. We leggen het verschil uit aan de hand van een ander voorbeeld en proberen je daarmee te laten begrijpen dat er verschillen zijn die soms wel en soms geen invloed hebben.

Stel je draait de waterkraan open, dan verwacht je dat daar zuiver dus gefilterd water uit komt zonder verontreinigingen. Dat water uit de kraan kan je voor vele doeleinden gebruiken. Om te drinken, om je tanden te poetsen, om mee te koken, je vaat mee schoon te maken, je kleren mee te wassen en dergelijke.

Stel nou dat uit die kraan geen zuiver water maar "minder goed gereinigd water" uit zou komen. Is dat water dan ineens onbruikbaar? Nee, zeker niet. Met "minder goed gefilterd water" kan je best nog wel je vaat schoon maken, je handen wassen, mee kunnen koken, je kleren mee wassen, maar drinken is niet slim. Je tandenpoetsen is een twijfelgevalletje.

waeco sinepower msp352 zuivere sinus omvormer 12v 230v 350W
zuivere sinus omvormer Waeco sinepower msp352 350W

Zo is het ook met het verschil tussen een zuivere sinus omvormer en een gemodificeerde sinus omvormer. De zuivere sinus omvormer levert een elektrische spanning van 230 Volt waarmee je zonder problemen alle elektrische apparaten kan aansluiten zonder voorbehoud. Met de gemodificeerde sinus omvormer, waar ook 230 Volt uitkomt maar minder "schoon" is, kan je veel maar zeker niet alle elektrische apparaten aansluiten. Doe je het toch dan levert dat een probleem op. Bij een radio of televisie zal je merken dat je een brom hoort of storingen in je beeld. Sluit je op een gemodificeerde sinus omvormer een apparaat aan waar een motor in zit dan werkt deze mogelijk niet en als hij toch werkt komt er een vreemd geluid uit de motor en wordt zeer warm. Ook alle (ouderwetse) apparaten waar een transformator in zit. Bijvoorbeeld dus ook een halogeenverlichting met transformator zal grote problemen geven en maakt de transformator een heel vreemd geluid en wordt (te) heet. Een bekend voorbeeld is wat maximaal mis gaat zijn de elektrische tandenborstel opladers. In de meeste gevallen gaat deze meteen kapot.

Hoe komt dat nou?

De fabrikant van de 230V omvormer kan, om zijn omvormer lekker goedkoop "op de markt te zetten" flink besparen op onderdelen. In dat geval komt er uit zijn omvormer geen "zuiver water" maakt "redelijk bruikbaar water". We willen fabrikanten die deze gemodificeerde sinus omvormers zeker niet zwart maken. Het is gewoon een keuze tijdens het ontwerp. En door te kiezen voor een goedkoop ontwerp heeft de fabrikant een bepaalde doelgroep klanten voor ogen. Vaak levert dezelfde fabrikant ook zuivere sinus omvormers maar die zijn een stukje duurder en die is voor een andere doelgroep bestemt. Belangrijkste dat je begrijpt dat deze twee omvormers echt anders zijn en dat in sommige situaties de gemodificeerde sinus omvormer niet ingezet kan worden.

Dus welke moet ik nu kopen?

Als je de keuze hebt tussen een kraan waar zuiver water uit komt of een kraan waar "redelijk zuiver water uit komt", welke kraan draai je dan open? Zo is het ook met 230V omvormers. Wil je geen risico lopen koop dan een "zuivere sinus omvormer", dan zit je altijd goed. Ieder elektrisch 230V apparaat kan hier mee samenwerken. Inderdaad, deze zuivere sinus omvormers zijn wat duurder maar dat komt omdat de producent meer onderdelen moet gebruiken om een een goed elektrisch 230 Volt signaal te maken.

proplus gemodificeerde sinus 12v 230v omvormer kijkshop
Proplus gemodificeerde 12v naar 230v omvormer 300 Watt: goedkoop, maar niet geschikt voor ieder 230V apparaat

Wat kan zeker wel en niet op een gemodificeerde 230V omvormer aangesloten worden?

Werkt wel

 • Gloeilamp
 • Halogeenverlichting (lampje moet voor 230V geschikt zijn)
 • Verwarminskacheltje (maar vraagt heel veel stroom en je accu is zo leeg, niet slim, gebruik gas verwarming)
 • Traditionele "eenvoudige" koffiezetter (van een paar tientjes, dus zonder elektronica).
 • Waterkoker (maar vraagt heel veel stroom, liever accu ontzien en op gas verwarmen).
 • Camping koelkast (type absorber, waar dus geen ventilator in zit en die aan de boven/achterzijde ventilatiegaten heeft waar warmte uit komt).

Werkt mogelijk wel

Je kan het uitproberen, we geven geen garantie dat het werkt, maakt het apparaat meer geluid dan anders of wordt het warmer dan anders? Stop dan direct!

 • pc / computer
 • Led verlichting
 • Spaarlamp
 • Opladers van laptop, tablet, telefoon, smartphone, mp3 speler

Werkt waarschijnlijk niet of met beperkingen

Maar neem het risico niet of probeer het eerst uit te zoeken.

 • oplader van elektrisch handgereedschap met accu
 • televisie (brommende geluiden, storing in beeld)
 • radio, versterker, gettoblaster, mp3 luidsprekers, docking station voor mp3/iPod (brommend geluid)
 • föhn
 • TL verlichting

Werkt niet

Vele gebruikers hebben gemeld dat onderstaande apparaten niet functioneerden / defect raakte bij gebruik van een gemodificeerde sinus omvormer.

 • 230V Halogeenverlichting met transformator
 • alle apparaten waar een elektromotor in zit (boormachine, elektrische zaag, keukenmachine, elektrisch mes, waterflos apparaat, e.d.)
 • alle apparaten waar een pomp in zit (want die wordt aangedreven door een elektromotor), bijvoorbeeld een koelkast, vriezer, airconditioning, beregeningspomp, dremel miniboormachine, e.d.
 • oplaadbare elektrische tandenborstel, flitser
 • elektrische fiets oplader
 • spelcomputers zoals Playstation, Xbox
 • Senseo apparaat, Nespresso
 • magnetron
 • fax
 • medische apparaten

home­ >12v naar 230v omvormers