USB geheugen (memory) stick
Wat zou het leven zijn zonder usb geheugen stick? Even programma, document of wat foto's overzetten, van de ene naar de andere computer. Reuzegemakkelijk. Toch heb ik nog heel wat ontdekt aan deze usb geheugensticks.
Want wat viel mij het meeste op aan deze leuke sleutelhangers? Dat ze traag zijn. Ik moest er altijd op wachten. Net iets te lang. Dat hoef ik nu niet meer. Ik weet waar ik op moet letten. Ik let dus niet alleen maar op de prijs. Want de goedkoopste zijn de meest langzaamste geheugensticks. Geheugensticks zijn gemaakt van flash memory. Dat heeft een groot aantal voordelen, maar ik zie natuurlijk altijd de nadelen. Dat is de snelheid van lezen en schrijven. De fabrikanten van flash geheugen zijn steeds beter in staat om snel geheugen te produceren. Maar...toch zijn veel usb geheugensticks erg traag. Je moet dus opletten wat je koopt.
Het sneller worden van dit type geheugen komt niet alleen doordat het flashmemory sneller wordt. De fabrikanten passen een truc toe. Ze vertoppen twee of vier geheugensticks in één verpakking. Als je wat schrijft naar de usb geheugen stick verdeelt een stukje elektronica de informatie over twee of vier flash geheugens. De ene helft van je bestand gaat naar het ene flash geheugen en het andere deel naar de tweede flash geheugen. Die schrijfactie gebeuren dus simultaan. Omdat per flash geheugen je bestand twee keer zo klein is, immers het wordt gesplitst over de twee geheugens, is het ook twee keer zo snel weggeschreven. Wanneer in de usb flashstick vier geheugenchips zitten wordt de schrijfsnelheid met een factor vier sneller. Het lezen vanuit de usb stick gaat navenant sneller.
Een tijdje geleden werd eSata als nieuwigheid bij usb sticks geïntroduceerd om de snelheid dus usb 2.0 heeft te omzeilen. Met de komst van usb 3.0 is dit probleem opgelost. Daardoor zullen usb sticks met eSate verdrongen worden voor usb sticks met een usb3.0 aansluiting. Die usb 3 standaard is enorm snel. Wanneer je nu een usb stick gaat kopen adviseren we je om te kiezen voor deze usb 3 versies.
U3 en portable applications
Sandisk is jaren geleden USB sticks uit te leveren met U3 technologie. Met deze technologie kan de bezitter van zo'n U3 usb stik overal, via zijn ingeplugde U3 usb stick gebruik maken van de door hem "meegebrachte" programma's. Die staan dan op zijn stick. Dat zijn geen gewone programma's maar speciaal voor deze U3 technologie aangepast. Het voordeel is dat deze programma's niet geïnstalleerd hoeven worden maar meteen -en op iedere computer- bruikbaar zijn. Je neemt als het ware op je stick "je eigen kantoor mee". Het grote voordeel is dat tijdens het gebruik van deze U3 applicaties, geen "sporen" op de gast-computer achtergelaten worden. Zonder in detail te treden, maar er kleven een aantal nadelen aan de U3-technologie. De U3 programma's raken daardoor een beetje in de vergetelheid maar, de portable applications worden steeds populairder!
Portable applications zijn applicaties die niet geïnstalleerd hoeven worden. Je zet ze "ergens" neer, zoals op een usb stick en je kan ze dan meteen starten. Je kan het haast niet verzinnen of er is wel een portable application beschikbaar. En nu komt het: het is geheel gratis én legaal! Lees deze pagina (nog niet klaar, dus geen link) als je meer wilt weten over portable applicaties.
Moderne USB 3.0 geheugen sticks
Sinds enige tijd zijn geheugensticks verkrijgbaar die compatible zijn met de nieuwe snellere USB 3.0 standaard.
Hieronder een greep uit de verkrijgbare USB 3.0 geheugensticks.
- ADATA Nobility N005
- ADATA S102 Superior Series
- Corsair Flash Voyager GT USB 3.0
- Corsair Flash Survivor USB 3.0
- Kingston DataTraveler HyperX 3.0
- Kingston DataTraveler Ultimate 3.0
- Patriot Supersonic Magnum
- Patriot Supersonic
- Team C101
- Team CF108
- Transcend JetFlash
- Verbatim Store'n'Go USB 3.0
Je mag verwachten dat deze usb 3.0 sticks beter-sneller presteren dan hun usb 2.0 neefjes. En door de bank genomen doen ze dat ook. Twee dingen vallen op. Er zitten grote verschillen tussen gelijksoortige sticks van verschillende fabrikanten, zelfs die van één fabrikant. Daarnaast valt op dat grote verschillen zitten in schrijfsnelheid bij gelijke modellen van een fabrikant maar verschillende geheugengroottes.
Een voorbeeld: de Corsair Flash Survivor van 16 GB heeft een schrijfsnelheid van 21 MB/s, die van 32 GB schrijft met 40 MB/s en de 64 GB variant haalt 70 MB/s. Deze snelheden zijn opgave van fabrikant en zullen in de praktijk overigens iets trager zijn. Maar waar het om gaat, hoe groter de geheugengrootte, hoe sneller de schrijfsnelheid. De geheugengrootte heeft blijkt nauwelijk invloed te hebben op de leessnelheid.
Wat zijn de bekende merken?
Corsair, Dane-Elec, Emtec, Freecom, Imation, Kingston, LaCie, OCZ, Sandisk, Sharkoon, Sony, Transcend
Waarom zou je dit kopen?
- Heel klein
- Heel handig
- Redelijk goedkoop
- Veel opslagcapaciteit
Waarom zou je dit niet kopen?
- Het dopje raak je steeds kwijt
- Hij wordt snel gestolen
Wat zijn de meest opvallende verschillen?
- Snelheid
- Naar buiten schuivende usb steker
- Prijs
Welke vragen heb je?
- Wat heb ik aan "ready boost"?
- Hoe weet ik hoe snel een geheugenstick is?
- Kan ik een geheugenstick met U3 technologie omzetten naar een normale usb stick?
Wat heb je aan "readyboost"?
Microsoft heeft bij de introductie van Windows Vista de "readyboost" technologie geïntroduceerd. Met deze techniek zouden wat langzamere computers door middel van een usb geheugenstick, sneller functioneren. De snelheidsverbetering was over het algemeen minimaal en soms vertraagde hij zelfs. Daarom is deze techniek niet populair geworden. Ook Windows 7 ondersteund de readyboost technologie. Iedere, wat snellere geheugenstick kan voor readyboost worden ingezet. De geheugenstick is bij readyboost niet speciaal, alleen zet Windows er bestanden op waardoor de computer sneller zou functioneren.
Hoe weet je hoe snel een geheugenstick is?
Dit is moeilijk. Geheugenstickfabrikanten zijn niet scheutig met deze informatie tenzij zij trots zijn op de snelheid. Kijk dus op de website van de fabrikant voor de "transfer speed". Schrijven gaat niet zo snel als lezen. De snelheden liggen, voor schrijven, op dit moment tussen 5 MB/s bij de goedkope series, 10 MB/s bij de wat modernere modellen is, 15 MB/s voor de "turbo" versies en de top ligt op dit moment bij 20 tot 30 MB/s. Voor lezen liggen de snelheden tussen 6 MB/s voor de erg goedkope en langzaamste sticks, 15 MB/s is dit moment bereikbaar voor normaal geprijsde sticks, 25, 35 en zelfs 90 MB/s vormen de top. Memory sticks die behoorlijk snel zijn maar nog een redelijk prijskaartje hebben zijn bijvoorbeeld (schrijven/lezen): Corsair Flash Voyager (12/25), OCZ: ATV (15/34) en de Rally2 Turbo (30/35), Throttle eSATA (30/90) Kingston Hyper X (16/25), Extreme cruzer contour (18/25), data traveler: black box (20/24), vault (10/24), 410 (20/20), 150 (10/20), 200 (10/20) en 300 (10/20).
Kan je een geheugenstick met U3 technologie omzetten naar een normale usb stick?
Ja, Kingston levert bij zijn stick een programma om de stick om te zetten van U3 naar "normaal" (en je kan eventueel ook weer terug naar U3).