Vaatwasser
Met z'n tweeën de vaatwassen vindt ik heel leuk en gezellig, maar een vaatwasser het werk laten doen vindt ik nog veel leuker. Moderne vaatwasser zijn erg energiezuinig en gebruiken haast evenveel energie als dat ik het met de hand doe. Vaatwasser laten zich indelen in vier groepen. Vrijstaand, onderbouw, half geïntegreerd en volledig geïntegreerd. Een fundamentele keus is de plaats van het bestek. Wil ik dat in een bestekmandje onderin of in een aparte lade bovenin. Heel fijn vindt ik het dat Beiden hebben ze hun duidelijke voor en nadelen. Vaatwasser zijn bij sommige fabrikanten te koop in twee hoogtes. Ik krijg daardoor zo'n 4 centimeter meer ruimte. Bij een een vaatwasser met een besteklade heb ik bij zo'n extra hoge machine kan ik in de tweede later toch nog ontbijtborden kwijt ondanks dat ik een besteklade heb. Want met een besteklade bovenin is er in de lade daaronder minder ruimte over. Dan kan ik bij een normaal model hooguit gebaksbordjes kwijt. Natuurlijk heb ik een extra hoog aanrecht waardoor dit er onder past. Niet iedereen kan dus zo'n extra hoge versie aanschaffen. Als ik vaatwastabletten gebruik is een "vaatwastablet" instelling heel prettig. Dan wordt niet ook nog eens het onthardingszout en glansspoelmiddel gebruikt wat ik in de vaatwasser had gedaan. Inderdaad, als ik alleen maar vaatwastabletten zou gebruiken is deze voorziening weer overbodig.
Wat zijn de bekende merken?
AEG, Bauknecht, Beko, Bosch, Candy, Etna, Ignis, Indesit, LG, Miele, Siemens, Whirlpool en Zanussi.
Waarom zou ik dit kopen?
- Gemak
Waarom zou ik dit niet kopen?
- Flinke investering
Wat vindt ik de meest opvallende verschillen?
- Bestek mandje of bestek lade.
- Hoogte.
- Geluidsproductie.
Welke vragen heb ik?
- Wil ik een vrijstaande, onderbouw, half geïntegreerd of geheel geïntegreerde vaatwasser?
- Wil ik een extra hoge vaatwasser?
- Waar wil ik het bestek kwijt?
- Wil ik een uitgestelde start?
- Wil ik voorziening hebben voor het gebruik van vaatwastabletten?
- Wil ik de vaatwasser kunnen aansluiten op de warmwaterleiding vanwege energiebesparing?
Wil ik een vrijstaande, onderbouw, half geïntegreerd of geheel geïntegreerde vaatwasser?
Vrijstaand |
onderbouw |
Half geïntegreerd |
volledig geïntegreerd |
Vrijstaad: de vaatwasser wordt niet onder het keukenblad geplaatst maar naast of in de buurt van het aanrecht. De vaatwasser heeft een afgewerkte bovenkant van kunststof. De hoogte is gelijk aan andere vrijstaande apparatuur zoals de koelkast, vriezer en dergelijke
Onderbouw: de vaatwasser wordt geplaatst onder het keukenblad. Het voorfront is zoals de fabrikant het levert. Het voorfront is dus afwijkend van de voorfrontjes van de keukenkasten naast de vaatwasser. Vaak wordt roestvrij staal (rvs) gekozen wat een neutrale uitstraling heeft. Immers, de oven wordt ook meestal in rvs uitgevoerd. Nadeel van een onderbouw vaatwasser is dat de hoogte van de deur niet gelijk hoeft te zijn als de deurtjes in je keuken. De onderkant van de kastjes loopt dan niet "door" bij de vaatwasser. Dat hoeft overigens niet storend te zijn, je moet het wel van te voren even weten.
Half geïntegreerd: met een, op maat (hoogte) gezaagd frontpaneel die je dus extra moet aanschaffen bij de keuken, loopt de vormgeving en kleur van je voorfronten "door", op het bedieningspaneel na. Dat is zichtbaar en is meestal in roestvrij staal uitgevoerd.
Volledig geïntegreerd: op de deur van de vaatwasser wordt een deur geplaatst zoals die voor de andere kastjes in de keuken gebruikt wordt. Die moet je dus wel extra kopen. Het bedieningspaneel is onzichtbaar weggewerkt aan de binnenkant van de deur (bovenin).
Vreemd maar waar: als je deze vier vaatwasser type wat prijs met elkaar zou vergelijken, bij gelijk blijvende specificaties dan is de vrijstaande erg goedkoop, is de onderbouw een stuk duurder, de halfgeïntegreerde weer een stuk duurder en bij volledig integreerbaar betaal je de hoofdprijs. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste is soms meer dan 100% terwijl je exact dezelfde vaatwasser koopt (op het voorfront na). En dan te bedenken: bij de (half) integreerbare vaatwasser moet je ook nog eens de prijs van een keukendeur er bij op tellen!
Wil ik een extra hoge vaatwasser?
Sommige fabrikanten leveren een extra hoge versie van de vaatwasser. Daarbij moet het aanrechtblad uiteraard wel een bepaalde minimale hoogte hebben. Het voordeel komt vooral tot uiting als je kiest voor een besteklade. Bij een extra hoge vaatwasser blijft dan bovenin nog ruimte voor het plaatsen van ontbijtborden. Bij een normale hoogte vaatwasser is dit onmogelijk. Daar kan je allen nog gebaksbordjes kwijt.
Waar wil ik het bestek kwijt?
Ik heb twee keuzes, een bestekmandje onderin of een besteklade bovenin. Een bestekmandje is lekker makkelijk. Je kan het bestek snel er in doen. Daar kleven wel nadelen aan. Je raakt ruimte onderin kwijt, het bestek wordt niet zo goed gewassen en je kan je soms flink pijn doen aan uitstekende messen. Het inruimen van het bestek in een besteklade kost me meer tijd. Daar staat tegenover dat je het bestek er heel snel uit kan halen. Als je het bestek gesorteerd er in legt spaar je achteraf nog eens tijd. Het bestek wordt aanzienlijk schoner dan in de bestekmand. Maar het grote nadeel is dat je in de lade er onder geen ontbijtbordjes meer kwijt kan. Daar is de ruimte te beperkt voor geworden. Ik heb beide type vaatwassers gehad. De besteklade heeft toch mijn voorkeur.
Wil ik een uitgestelde start?
Een vaatwasser gebruikt zo'n 1 kWu aan stroom. Als je een dubbeltarief elektriciteitsmeter hebt, met nacht en dag tarief, dan is na 23:00 vaatwassen wel zo goedkoop. Een vaatwasser met uitgestelde start kan je zo instellen dat hij na een aantal uur start. Dan kan je gebruik maken van deze goedkopere stroom.
Wil ik voorziening hebben voor het gebruik van vaatwastabletten?
Een vaatwasser gebruikt water, verwarming, onthardingszout, zeep, en glansspoelmiddel. Als je vaak of altijd vaatwassertabletten gebruikt wil je dat het onthardingszout en glansspoelmiddel (op dat moment) niet gebruikt wordt. Een speciale knop/instelling voor vaatwastabletten is dan best handig. Als je altijd vaatwastabletten gebruikt hoeft je natuurlijk geen onthardingszout en glansspoelmiddel in de vaatwasser te doen en lijkt deze speciale instelling overbodig.
Wil ik de vaatwasser kunnen aansluiten op de warmwaterleiding vanwege energiebesparing?
Steeds meer mensen sluiten de vaatwasser aan op de warmwaterkraan. Dat scheelt veel energie, als voorwaarde geldt dat dit warm water door de combi-cv-ketel is gemaakt. Een boiler in de keuken en een warmwater aansluiting heeft totaal geen zin. Doordat de combi-cv-ketel het water veel energiezuiniger warm kan maken dan een elektrische boiler of het verwarmingselement in mijn vaatwasser kan je veel energie besparen en spaar je het milieu.