vacuümmachine test Foodsaver V2860
De Foodsaver V2860 vacuümmachine is een apart model. Het apparaat bestaat uit twee delen die scharnierend aan elkaar verbonden zijn. Het achterste deel waar zich de knoppen bevinden is het basisdeel, daaraan zit het voorste deel met een scharnier aan vast. Hierdoor kan deze vacuümmachine opgeklapt worden waardoor het minder ruimte inneemt op de aanrecht. Dat mag ook wel want uitgeklapt is het best een flink apparaat die veel ruimte van je aanrecht vraagt.
De Foodsaver heeft een breedte van 43 cm en een diepte van 29 cm. De V2860 heeft deze flinke afmetingen omdat zich onder de klep een opbergvak van een vacuümfolierol bevind. De keuze voor een vacuümmachine met of zonder folierol is een heel principiële. Wanneer je nooit van een folierol gebruikt denkt te maken maar alleen van vacuümzakken dan is dit niet de juiste keuze. Denk je af en toe van de folierol gebruik te maken dan wordt het al een heel stuk moeilijker. Wanneer je verwacht dat je vrijwel altijd van een vacuümfolierol gebruik zal maken dan is zo'n type vacuümmachine de meest logische keuze. De prijs voor deze Foodsaver V2860 van zo'n 160 euro is relatief goedkoop, als je de prijzen van andere Foodsaver vacuümmachines in ogenschouw neemt. De klep van de vacuümmachine wordt afgesloten door een hendel aan de rechterzijkant. Die werkt als een zonnetje. Bij vele andere vacuümmachines moet je hard op de deksel drukken, maar dit is een verademing. Deze hendel heeft drie standen: vacuümzuigstand/vergrendeld, opbergstand en de ontgrendelde stand waarbij de vacuümklep geopend kan worden. Met deze klepsluitingstechniek heb je dus vanaf de start van het vacumeren beide handen vrij. Dat is wel zo prettig.
Bediening
Wanneer je de klep van de vacuümmachine openmaakt wordt de vacuümfolierol zichtbaar. Je trekt nu de folie van de rol totdat net de folie over de lasdraad komt. Die bevindt zich vlak voorin het apparaat waar de klep nog net over heen gaat. Daarna sluit je de klep en druk je op de meest rechter knop die de lasdraad verhit waardoor de folie aan het eind wordt samengesmolten. Dit wordt later de onderkant van je zak. Na vijf seconde geeft een lichtje aan dat het sealen klaar is en kan je de klep met de hendel aan de zijkant weer openmaken. Nu trek je de folie zover van de rol als je nodig hebt. Dat is in de praktijk zo'n 8 cm meer dan je nodig hebt. Die extra ruimte in de zak heb je nodig omdat anders de vacuümzak "gebubbeld" in de machine gaat en dat laat zich niet goed sealen. Met het snijmes wat onder de klep zit kan je de folie heel eenvoudig afsnijden. Nu stop je het voedsel in de zak en leg je de vacuümzak met de opening naar het apparaat toe in de machine. Daarbij moet je de opening van de vacuümzak in de vacuümkamer stoppen. Feitelijk is deze vacuümkamer gelijk het vocht opvangbakje. Dit bakje kan je gemakkelijk uit de machine halen en onder de kraan schoonmaken. Dat is heel prettig want vroeg of laat komt tijdens het vacuümzuigen vocht in de vacuümkamer. Het vocht komt eerst in dit vocht opvangbakje en pas daarna (bij zeer veel vocht) gaat het pas de vacuümpomp in (waar geen enkele vacuümpomp tegen kan en het einde van het apparaat inluid). Deze methode van de opening van de zak, naar beneden, in het vocht opvangbakje stoppen is afwijkend van andere machines en zorgt tevens dat relatief veel folie ongebruikt boven de sealrand zit. Nu kan je de klep sluiten en op de grote (linker) knop drukken. De machine gaat geheel automatisch eerst de zak vacuümzuigen en als dat gebeurd is zal hij een lasnaad aanbrengen.
Vacumeren met beleid
De Foodsaver V2860 heeft een aantal toetsen waarmee je "met beleid" kan vacumeren. Voor het vacumeren van vochtige producten vergt een iets langere sealtijd dan droge producten. Vandaar de knopjes met de keuze voor droge of vochtige producten. Wanneer je voorzichtig wilt vacumeren kan je gebruik maken van de "pulse" knop in combinatie met de vacuümpompsnelheid instellingen. Met drie knopjes kan je de vacuümpompsnelheid instellen: normaal, trager en traagst. Dit is vooral prettig als je zachte producten wilt vacumeren zoals broodproducten maar ook als je producten waar veel vocht in zit, zoals vis en vlees wilt vacuüm verpakken. In die gevallen wil je dat het voedsel vooral niet te snel vacuümzuigen. Met de "pulse" knop (tweede van rechts) kan je, zolang je de toets indrukt de vacuümpomp laten zuigen. Laat je de knop los, dan stopt hij meteen. Is het nog niet voldoende dan druk je weer (even) op de pulseknop net zolang als tot het gewenste vacuüm is bereikt. Daarna druk je op de sealknop (geheel rechts).
vacuümbussen en -dozen
Deze machine is voorzien van een vacuümslangaansluiting. Die bevindt zich op het bedieningspaneel geheel links. Aan de achterzijde van de machine kan je het vacuümslangetje vinden. Met apart aan te schaffen vacuümbussen of vacuümdozen kan je voedsel bewaren waar je niet zo snel een vacuümzak voor zal gebruiken. Bijvoorbeeld koffiebonen omdat je steeds maar een beetje nodig hebt. Of soep, dat gaat natuurlijk veel makkelijker in een grote bus die je dan in de koelkast zet. Maar ook koekjes, koffiepads, gebak en dergelijke zijn gemakkelijk te vacumeren. Sluit de vacuümslang aan op de machine en de vacuümbus of -doos, vergeet niet de deksel te sluiten, en druk op de "bus" toets (derde van rechts). Hiermee word via de vacuümslang de vacuümbus of -doos vacuümgezogen. Zodra de vacuümpomp afslaat kan je de slang verwijderen en is de bus maximaal vacuümgezogen.
Beoordeling
De Foodsaver V2860 is een degelijk apparaat. Het is wel flink aan de maat maar dat is inherent aan een vacuümmachine met geïntegreerde folierolhouder. Dat is dus geen nadeel, dat is een keuze die je maakt. Het klepsluitingsmechanisme is een verademing. Simpel en licht te bedienen. Met de vacuümslang kan je vacuüm bussen en dozen vacumeren waarbij de vacuümslang een plekje achterop de machine heeft gekregen. Het snijmes voor de folierol doet vlekkeloos zijn werk. De vacuümpomp maakt niet veel herrie en kan een vacuüm bereiken van 82,9% wat zeer respectabel is. Op het bedieningspaneel zijn veel instellingen mogelijk waarbij haast alles wat je zou wensen beschikbaar is. Daarbij zijn de toetsen voor de verschillende zuigsnelheden en de "pulse" vacuümknop heel prettig. Hierdoor kan je delicate producten toch goed vacumeren. Prettig is het uitneembare vocht opvangbakje in de vacuümkamer, die voorkomt dat vocht (meteen) in de vacuümpomp gezogen wordt. Uiteraard zijn er ook nadelen aan deze machine. Zo laat hij zich niet vol continu gebruiken. Nadat je zo'n zeven zakken achter elkaar hebt geseald moet je een pauze inlassen waarbij de machine moet afkoelen. Daarna kan je zo'n twee zakken per vijf minuten sealen. Daarnaast zit aan de bovenkant van de zak, boven de lasnaad een flinke strook die niet gebruikt wordt. Dat is zo'n vijf cm groot. Dat is vrij lang ten opzichte van de doorsnee vacuümmachine. Die vijf centimeter raak je iedere keer kwijt en kost je dus flink wat materiaal, dus geld. Bij andere machines is deze rand maar twee tot drie cm groot. Wanneer je van plan bent om met regelmaat grote partijen vacuüm te sealen, bijvoorbeeld wanneer je een groentetuin hebt of in de aanbieding veel vlees koopt en dit in de vriezer wilt opslaan dan is dit niet zo'n goede keuze. Kies dan voor een vacuümmachine waarbij je (vrijwel) continu kan sealen. Maar in alle andere gevallen is dit een prima apparaat waar je jarenlang plezier van kan hebben.
Voor- en nadelen
- vacuümslang achter op het apparaat op te bergen
- folierolhouder met snijmes in de machine
- vacuümslang voor potten, bussen, dozen en flessen te vacumeren
- pulse knop en drie vacuümsnelheidsinstellingen
- uitneembare vacuümkamer lekbak
- Niet continu kunnen sealen
- Vrij grote ongebruikte rand boven aan zakken
Specificaties
- maximaal vacuüm: 82,9%
- vacuümkracht instelbaar: nee
- sealnaad: 30 cm lang
- sealtijd instelbaar: ja twee standen
- uitneembaar lekbakje: ja
- continu gebruik: nee, na zeven seals moet het apparaat afkoelen
- folierolhouder: ja
- afmetingen (lxbxh): 43x29x11 cm
- vermogen: 160 Watt
- gewicht: 2,8 kg