vacuümmachine test Tre Spade Takaje

tre spade takaje
Tre Spade Takaje

Het Italiaanse Tre Spade heeft een heel afwijkende en opvallend vormgeving, echt Italiaans, geen grijze muis kunnen we gerust stellen. Hun vacuümmachine, de Takaje is op een aantal punten ook afwijkend. De Takaje wordt verkocht rond de twee honderd euro, dat is niet goedkoop maar je krijgt daarvoor een fraaie en bijzondere vacuümmachine.

Bovenop de machine zitten drie knoppen. De aan/uit knop, de alleen vacuüm zuigen knop en de alleen sealen knop. De knop voor vacuümzuigen en sealen is afwezig. Tre Spade heeft dit opgelost door, nadat je de vacuümzak in de vacuümkamer hebt gestoken met twee handen licht op de klep te drukken. Op dat moment start de vacuümpomp en zuigt de klep zichzelf vast. Dit houdt in dat tijdens de eerste momenten van het vacumeren je handen niet vrij hebt.

tre spade takaje uitneembare lekbak in vacuümkamer
zeer ruime uitneembare lekbak in de vacuümkamer

Heel opvallend is dat de vacuümzak onder een hoek van 45 graden ingelegd wordt. Hierdoor is het voor vocht wat lastiger om in de vacuümmachine te komen. Mocht dat tocht gebeuren dan is dat geen probleem omdat de Takaje een zeer ruim bemeten vacuümkamer vochtopvangbak heeft die ook nog eens gemakkelijk uitgenomen kan worden. Die kan je onder de kraan of in de vaatwasser schoonmaken.

De Tre Spade Takaje heeft een zeer ruim bemeten sealrand van 33 cm lengte en heeft een breedte van 3 mm wat zeer ruim voor vacuümmachines. Dat is wel zo prettig en de kans op een slechte seal is daardoor een stuk geringer.

tre spade takaje conservenpot vacuümzuigen met speciale vacuümdop
conservenpotten vacuümzuigen

Bovenop de machine zit een grote opvallende knop aan de linkerzijde. Dat blijkt een vacuümadapter te zijn en zit vast aan een vacuümslang. Die slang is aangesloten op de vacuümpomp en is met de alleen vacuümpompen knop geheel rechts te bedienen. Hiermee kan je conservenpotten vacuümzuigen. Dit gaat in dit geval met speciale vacuümdoppen. Dat zijn doppen van zo'n 3 cm in doorsnede waaraan een holle stevige naald zit. Met een speciaal stukje gereedschap sla je deze dop door de metalen deksel van een conservenpot. Daarna plaats je het vacuümzuighulpstuk op de dop en druk je op de vacuüm only knop en een paar seconde later is de pot vacuümgezogen. Deze vacuümdoppen zijn los verkrijgbaar en zijn herbruikbaar.

tre spade takaje fles vacuümzuigen
wijnflessen vacuümzuigen

Met dezelfde vacuümslang met adapter kunnen ook flessen worden vacuümgezogen. Dat zal wijnliefhebbers aanspreken. Wanneer je zachte producten wilt vacumeren zoals sperziebonen, deegwaren en dergelijke dan wil je niet dat de vacuümmachine de vacuümzak maximaal vacuüm zuigt. Op de Takaje kan je de vacuümkracht niet instellen maar je kan wel, net zoals bij vele andere vacuümmachines het vacumeerproces onderbreken door op de sealknop te drukken. Je start dus op de normale wijze maar op het moment dat jij vindt dat de vacuümzak voldoende is gevacumeerd druk je op de sealknop. De vacuümpomp stopt dan en meteen wordt de zak dichtgeseald.

tre spade takaje vacuumdop voor flessen

De vacuümpomp behaald een mooie waarde van 80% vacuüm dat is een gemiddelde waarde bij een vacuümmachine maar is zeker niet de top. Dat had voor deze prijs wel wat beter gekund. Overigens is 80% vacuüm in het dagelijks gebruik voldoende. Wil je het onderste uit de kan halen dat zijn vacuümmachines beschikbaar die zelfs 93% vacuüm bereiken.

Voor- en nadelen

tre spade takaje uitneembare lekbak in vacuümkamer
conservenpotten vacuümzuigen met de speciale vacuümdoppen
 • vacuümslang opgeborgen bovenop de machine
 • grote uitneembare vacuümkamer
 • dikke sealrand van 3 mm
 • wat aan de prijs

Specificaties

 • maximaal vacuüm: 80% (- 800 mBar)
 • vacuümsnelheid: 16 liter/minuut
 • vacuümkracht instelbaar: nee
 • sealnaad: 3 mm breed, 33 cm lang
 • sealtijd instelbaar: nee
 • continu gebruik: geen opgave fabrikant
 • folierolhouder: nee
 • folierolsnijder: nee
 • afmetingen (lxbxh): 37x19x8 cm
 • vermogen: 200 Watt
 • gewicht: 3,1 kg

home­ >vacuüm apparaat >vacuümmachine tests