orienteer.nl

Vacuummachines kapot: vacuumpomp stopt niet meer

glas kapot

Je hebt een tijd plezierig gebruik gemaakt van je vacuummachine maar ineens werkt hij niet goed meer. Als je een vacuumzak gaat vacumeren blijft de vacuumpomp alsmaar doorpompen, hij stopt maar niet. Wat is hier aan de hand en is het te repareren?

Vacuumpomp stopt niet meer

Wanneer je op de vacuumknop drukt zal de vacuummachine de vacuumpomp aanzetten en gaan meten, met een druksensor, wat de vacuumdruk is. Zodra de sensor een bepaalde vacuumdruk detecteert zal de vacuummachine de vacuumpomp stoppen en overgaan tot het dichtlassen van de vacuumzak. In dit geval stopt de vacuumpomp niet meer, hij blijft maar doorpompen. De reden is zeer waarschijnlijk een defecte (vacuum)druksensor. De meest waarschijnlijke reden dat deze defect gegaan is komt omdat je in het verleden een vacuumzak hebt gevacumeerd waar vocht in zat. Dat vocht is de vacuumkamer ingezogen en is ook in de vacuumsensor gekomen. Nadat het vocht (met voedsel) is opgedroogt, functioneert de druksensor niet meer goed. Hierdoor zal de druksensor niet meer de juiste druk waarnemen en zal dus niet kunnrn bepalen wanneer genoeg vacuum is ontstaan. Daardoor blijft de vacuumpomp maar aan staan.

Natuurlijk is deze vacuum druksensor te repareren, maar de kosten daarvoor zijn meestal hoger dan de aanschaf van een nieuwe machine. Helaas loont het dus niet om de vacuummachine te laten repareren. De enige tip die we kunnen geven is: wees in het vervolg voorzichtiger met het vacumeren van voedsel waar vocht in zit. Let bij de aanschaf van een nieuwe vacuummachine dat deze een zeer ruime (diepe) lekbak heeft waardoor het vocht, als het toch in de vacuumkamer komt, en dat is haast niet altijd te voorkomen, niet zo snel de vacuumpomp of vacuum druksensor inloopt.

Op zicht is de vacuummachine nog steeds goed bruikbaar. Wanneer je gaat vacumeren moet je echter zelf bepalen wanneer genoeg vacuum is opgebouwd en druk je daarna op de druk "sealen" waardoor de vacuumzak wordt dichtgelast. Het juiste moment bepalen dat genoeg vacuum is ontstaan is niet heel erg moeilijk. Je zal het goed kunnen zien aan de vacuumzak maar ook zal het geluid van de vacuumpomp veranderen en zal de toonhoogte wat gaan stijgen. Dat is het moment om te stoppen met vacuumpompen en de drukknop "seal" in te drukken (als jouw machine zo'n knop heeft).

orienteer.nl gebruikt cookies
ik begrijp het
meer informatie