vacuümmachines kapot: vacuümpomp stopt niet meer

glas kapot

Je hebt een tijd plezierig gebruik gemaakt van je vacuümmachine maar ineens werkt hij niet goed meer. Als je een vacuümzak gaat vacumeren blijft de vacuümpomp alsmaar doorpompen, hij stopt maar niet. Wat is hier aan de hand en is het te repareren?

vacuümpomp stopt niet meer

Wanneer je op de vacuümknop drukt zal de vacuümmachine de vacuümpomp aanzetten en gaan meten, met een druksensor, wat de vacuümdruk is. Zodra de sensor een bepaalde vacuümdruk detecteert zal de vacuümmachine de vacuümpomp stoppen en overgaan tot het dichtlassen van de vacuümzak. In dit geval stopt de vacuümpomp niet meer, hij blijft maar doorpompen. De reden is zeer waarschijnlijk een defecte (vacuüm)druksensor. De meest waarschijnlijke reden dat deze defect gegaan is komt omdat je in het verleden een vacuümzak hebt gevacumeerd waar vocht in zat. Dat vocht is de vacuümkamer ingezogen en is ook in de vacuümsensor gekomen. Nadat het vocht (met voedsel) is opgedroogd, functioneert de druksensor niet meer goed. Hierdoor zal de druksensor niet meer de juiste druk waarnemen en zal dus niet kunnen bepalen wanneer genoeg vacuüm is ontstaan. Daardoor blijft de vacuümpomp maar aan staan.

Natuurlijk is deze vacuüm druksensor te repareren, maar de kosten daarvoor zijn meestal hoger dan de aanschaf van een nieuwe machine. Helaas loont het dus niet om de vacuümmachine te laten repareren. De enige tip die we kunnen geven is: wees in het vervolg voorzichtiger met het vacumeren van voedsel waar vocht in zit. Let bij de aanschaf van een nieuwe vacuümmachine dat deze een zeer ruime (diepe) lekbak heeft waardoor het vocht, als het toch in de vacuümkamer komt, en dat is haast niet altijd te voorkomen, niet zo snel de vacuümpomp of vacuüm druksensor inloopt.

Op zicht is de vacuümmachine nog steeds goed bruikbaar. Wanneer je gaat vacumeren moet je echter zelf bepalen wanneer genoeg vacuüm is opgebouwd en druk je daarna op de druk "sealen" waardoor de vacuümzak wordt dichtgelast. Het juiste moment bepalen dat genoeg vacuüm is ontstaan is niet heel erg moeilijk. Je zal het goed kunnen zien aan de vacuümzak maar ook zal het geluid van de vacuümpomp veranderen en zal de toonhoogte wat gaan stijgen. Dat is het moment om te stoppen met vacuümpompen en de drukknop "seal" in te drukken (als jouw machine zo'n knop heeft).


home­ >vacuüm apparaat

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen