vacuümmachines vergelijken en kiezen

allpax f110
Allpax F110 met een druk-en-klik-vast klepsluitmechanisme

Je wilt een vacuümmachine kopen maar je weet nog niet welke modellen allemaal beschikbaar zijn en waar die onderling op verschillen. Met de informatie op deze pagina ben je beter in staat vacuümmachines onderling te vergelijken. In dit artikel lees je wat de meest wezenlijke verschillen zijn tussen de verschillende modellen. Door een vacuümmachine te gebruiken kan je voedsel veel langer bewaren, tot wel vier keer langer en voorkom je dat in de vriezer het voedsel uitdroogt of van die vervelende ijskristallen vormt. Daarnaast neem gevacumeerd voedsel veel minder ruimte in beslag in de vriezer doordat je geen bakjes meer hoeft te gebruiken.

Verschillende vacuümmachine typen

Op welke punten verschillen vacumeermachines voor huishoudelijk gebruik?

  • Een "vacuüm snorkel" of een vacuümkamer.
  • Het klep sluitingsmechanisme.
  • Een eventueel uitneembare vacuümkamer.
  • Wel of geen aansluiting voor een vacumeerslangetje die dozen, potten, flessen en bussen kunnen vacumeren.
  • Naast "automatisch vacuümzuigen en sealen" de mogelijkheid om apart vacuüm te zuigen en te sealen.
  • De breedte van de lasnaad en het aantal lasnaden.
  • Instelbare sealtijd.
  • Instelbare vacuümdruk.
  • Pulse knop.
  • Wel of geen folierolhouder (met eventueel een snijmes).
  • Hoe sterk vacuümdruk is die bereikt wordt en hoe snel wordt vacuümgezogen.
  • Speciaal marinade programma.
  • Achter elkaar door kunnen werken machine
  • Beschikbaarheid van vacuümdozen, -bussen of potten, vacuümdeksels voor conservenpotten en vacuümstoppen voor flessen.

vacuümsnorkel of vacuümkamer

De goedkoopste vacuümmachines zuigen de vacuümzak leeg door in de zak een buisje ook wel snorkel genoemd te steken. Alle iets duurdere machines maken gebruik van een vacuümkamer. Voorbeelden van "snorkelmachines" zijn de Clatronics FS3261, Krups F380, SnorkelVak / Sinbo DZ-280 en de SilverCrest SFS150. Vrijwel alle andere vacuümmachines hebben een vacuümkamer. Het voordeel van een vacuümkamer is dat mocht droog voedsel zoals meel of melkpoeder of vocht van vlees of groente het apparaat ingezogen worden dit bij de snorkelmachine meteen in de vacuümpomp komt wat meestal het einde in zal luiden van het apparaat. Bij een vacuümkamer komt dit voedsel eerst in deze kamer wat een soort opvangbakje is en zal niet zo snel de vacuümpomp inlopen. De snorkel vacuümmachines hebben wel een voordeel, ze hebben geen speciale vacuümzakken nodig met een luchtkanaalstructuur. Goedkope gladde zakken werken in deze snorkelmachines prima.

vacuümmachine met snorkel snorkelvac
Snorkevac met snorkel

Klepsluitingsmechanismen

Waar het hier om gaat hoe de klep gesloten wordt van de vacuümmachine om daarna de vacuümzak te vacumeren. De klep van een vacuümmachine moet flink dichtgedrukt worden om te zorgen dat tussen de rubber afsluitingen van de vacuümkamer, die zich in de machine en in de klep tegenover elkaar bevinden, geen valse lucht de vacuümkamer ingezogen wordt.

Waar het hier om gaat hoe de klep van de vacuümkamer luchtdicht afgesloten wordt. Het prettigste is dat dit gebeurd zonder dat je veel moeite hoeft te doen en je de handen vrij hebt om de vacuümzak goed te begeleiden tijdens het vacumeren. Het minst prettig is dat je tijdens de eerste fase van het vacuümzuigen de deksel zelf, met twee handen, moet dichtdrukken en daarna pas je handen vrij hebt. Zoiets is net minder maar toch redelijk goed mee te werken.

Foodsaver V2040
Foodsaver V3840 met automatisch klepsluitmechanisme

Automatisch klepsluitmechanisme

Bij de Foodsaver vacuümmachine modellen V3040, V3240, V3840 en V3880 is sprake van een automatisch klepsluitingsmechanisme. Zodra je de vacuümzak in het apparaat steekt wordt de vacuümkamer met een klein klepje afgesloten. Dit gebeurt door dat een lichtsensoren zien dat een vacuümzak in de machine is gestoken en met een elektromotortje wordt in een seconde of twee het klepje dichtgemaakt. Hoewel dit erg gemakkelijk is hebben deze machines het nadeel dat de sealrand ver vanaf de bovenkant zit en dus een flink deel niet nuttig gebruikt wordt. Het is een luxe en is dus vanwege het vele "afval" duur in gebruik. Daarnaast vereist het wat oefening om de zak "op de juiste plaats in de vacuümkamer te priegelen". Het voordeel van deze machines is dat zij verticaal georiënteerd zijn en daardoor weinig ruimte innemen op het aanrecht. De Allpax V700 vacuümmachine is een variatie op dit thema, de klep sluit niet vanzelf maar kan met een voetschakelaar bediend worden.

lava v300 premium
Lava V300 premium trekt zich zelf dicht

Klep-trekt-zich-vanzelf-dicht klepsluitmechanisme

Bij de premium modellen van van het merk Lava zoals de V.100 premium, V.200 premium V.300 premium en de V333 premium en de Allpax modellen P250 en P350 wordt de klep van de vacuümmachine automatisch dichtgetrokken. Zonder dat je kracht hoeft te zetten moet je de klep zelf sluiten maar het hermetisch dichttrekken van de klep gebeurd door de machine later. Zodra het vacuümzuigen begint wordt meteen de klep vergrendeld en dichtgetrokken op basis van een elektro-mechanisch principe samen met het vacuüm wat ontstaat in de vacuümkamer.

Druk-en-klik-vast klepsluitmechanisme

Foodsaver V2040
Foodsaver V2040 met druk-en-klik-vast klepsluitmechanisme

Veruit de meeste vacuümmachines werken met een "druk de klep dicht tot hij zich vastklikt" mechanisme. Aan de binnenzijde van de vacuümmachine zitten aan beide zijden een vergrendelingsmechanisme (palletjes die de klep vergrendeld houden) waardoor de klep dicht blijft zitten totdat hij ontgrendeld wordt. De vergendeling gebeurd automatisch nadat je een bepaalde kracht uitoefent op de klep. Zodra je voorbij een bepaald punt komt hoor je de palletjes klikken en is de klep vergrendeld. Voorbeelden zijn: Caso VC10, Caso VC200, Solis EasyVac Pro 569, Unold 48010 Allround en de Foodsaver V2040 Basic Line.

Een variatie op dit druk-en-klik-vast-sluitmechanisme is dat je de klep dichtdrukken en tegelijkertijd aan beide zijkanten een knop indrukken tot je merkt dat hij vergrendeld is zoals bij de Allpax F110. De druk die je op de klep moet uitoefenen is per model/fabrikant heel verschillend. Bij sommige is een lichte druk al voldoende bij andere moet je heel veel kracht uitoefenen en is het handiger om eerst de ene en daarna pas de andere kant van de klep te sluiten omdat tegelijkertijd veel kracht vergt.

Deze eenvoudige sluitmechanisme wordt veel toegepast omdat het goedkoop te produceren is. Je zal dit dan ook vaak aantreffen in het goedkope en middensegment van vacuümmachines. Dit mechanisme is meestal het zwakste onderdeel van de machine. Op de palletjes die de klep dichtgeklemd houden komen grote krachten te staan. Als de fabrikant door kostenbesparingen hierop bezuinigd heeft is de kans groot dat zo'n palletje naar verloop van tijd afbreekt.

Draai-handel-om klepsluitmechanisme

Foodsaver V2860
Foodsaver V2860 klepsluiting

Een solide manier van vergrendelen is met een handel. Deze zit aan de zijkant van de vacuümmachine. Deze handel moet je met wat kracht in de gesloten stand draaien waardoor de klep vastgedrukt wordt. Als de vacummeeractie klaar is moet je de handel weer in de oorspronkelijke stand draaien en wordt de klep niet meer vastgedrukt en kan hij met de had weer geopend worden. De klepsluitingstechniek wordt gebruikt bij voorbeeld de Foodsaver V2240, V2244, V2460, V2840 en V2860.

Druk-de-klep-dicht-en-hou-dit-een-tijdje-vol klepsluitmechanisme

Sommige machines hebben geen vergrendelmechanisme, zodra de vacuümpomp aangezet wordt moet je de klep met twee gespreide handen op de klep zelf dichtdrukken, zodra de vacuümkamer genoeg is leeggezogen wordt de klep vanzelf dichtgedrukt vergelijkbaar met een conservenpot waarbij de deksel de eerste keer met moeite kan verwijderen omdat in de pot een redelijk vacuüm bevindt. Nadat het vacumeerproces klaar en de lasnaad is aangebracht moet je meestal een knopje indrukken aan de zijkant die lucht toelaat in de vacuümkamer waardoor de klep vanzelf loskomt.

Uitneembare vacuümkamer

Allpax P250 uitneembare vacuümkamer vochtlekbak
Allpax P250 met uitgenomen lekbak/vacuümkamer

We schreven her hier al voor, een vacuümkamer heeft een voordeel omdat voedsel wat per ongeluk de vacuümmachine ingezogen wordt eerst in de vacuümkamer komt. Deze vacuümkamer moet natuurlijk dan wel makkelijk schoon te maken zijn. Wanneer de vacuümkamer een uitneembaar bakje heeft wat je in de vaatwasser kan doen dat is dat wel heel erg prettig.

vacuümslang voor vacuümzuigen van potten, dozen en flessen

vacuümslang voor vacuümdozen
vacuümslang voor vacuümdozen

Voedsel kan je niet alleen vacumeren in kunststof zakken maar ook in dozen en bussen, dit is vooral handig als je regelmatig "een beetje nodig hebt", zoals koffiebonen, en ze daarna opnieuw onder vacuüm wil wegzetten. Maar vacuümdozen zijn ook heel handig voor voedsel wat zich in een zak niet goed laat vacumeren zoals een sla / salade. Speciaal voor deze doeleinden hebben fabrikanten speciale vacuümdozen of vacuümbussen gemaakt. Deze kan je vacuümzuigen door de vacuümmachine met een klein vacuümslangetje te verbinden met de vacuümdoos. Vaak heeft de fabrikant ook speciale doppen voor flessen beschikbaar waardoor je bijvoorbeeld opengebroken wijnflessen kan vacumeren waardoor de wijn goed blijft. Als je dit aanspreekt zoek dan een vacuümmachine die de beschikking heeft over zo'n vacuümslangetje.

Aparte knoppen voor alleen vacuümzuigen en sealen

Gemak dient de mens zullen vele fabrikanten hebben gedacht en leveren een vacuümmachine waarbij je met één knop het hele vacumeerproces kan starten. Eerst gaar de machine de zak vacuümzuigen en als dat klaar is zal automatisch een lasnaad aangebracht worden. Soms wil je echter alleen maar (nog een keer) een lasnaad (sealnaad) aanbrengen of apart vacuümzuigen. Dan is het handig dat er aparte knoppen zitten voor allen vacuümzuigen en alleen sealen. Vaak zie je hier een combinatie van: naast de vacuüm & seal combinatieknop zit nog een aparte sealknop. Door op de vacuüm & sealknop te drukken start je het vacumeerproces en gaat de machine de zak vacuümzuigen, zodra jij vindt dat genoeg lucht weggezogen is kan je op de sealknop drukken en wordt de zak dichtgeseald.

Breedte van de lasnaad en aantal

Met de breedte van de lasnaad bedoelen we hier niet de lengte van de lasnaad, die is bij de meeste vacuümmachines 30 cm. We bedoelen hier hoe breed, dik zo je wilt, is de lasnaad zelf? Soms zit tijdens het dichtsealen tussen de zak nog wat vocht of hele kleine voedselrestjes, op die plaats zal de lasnaad niet goed zijn, want waar voedsel zit kan het plastic niet tegenelkaar aan gesmolten worden. Hoe breder de lasnaad is hoe groter de kans is dat de vacuümzak hermetisch afgesloten is. Een lasnaad van 2 mm is wel het minimum vinden wij en iedere millimeter meer is heel prettig. Sommige vacuümmachines hebben twee of zelfs drie lasnaden naast elkaar zitten dat is erg fraai.

Instelbare lasnaadtijd

Wanneer je vacuümfolie of vacuümzakken van een andere fabrikant wil gebruiken en die kans is groot omdat de vacuümzakken van de fabrikant meestal schreeuwend duur zijn, is het soms nodig om de lasnaadtijd te verkorten of te verlengen omdat de lasnaad anders niet goed aangebracht wordt. Dan is het prettig dat de vacuümmachine een instelbare lasnaadtijd heeft. Bij veel machines zien we een knopje "droog / nat" (dry/wet) en daarmee kan je de lasnaadtijd in twee standen stellen. De "wet" lasnaadtijd is meestal een seconde langer dan de "dry" stand. Nog beter is als je kan kiezen uit meerdere standen. We moeten heel eerlijk zijn, over het algemeen zijn vacuümzakken van andere leveranciers zonder meer toepasbaar op vrijwel alle vacuümmachines, maar zou de lasnaad net wat beter zijn als je de tijd in kon stellen. Dit is dus een mooie "nice to have".

Instelbare vacuümdruk

Wanneer je bepaalde producten vacuüm wil verpakken wil je, hoe vreemd dit ook klinkt niet een maximaal vacuüm bereiken. Een praktisch voorbeeld is het verpakken van zeer zachte levensmiddelen. Neem een broodje, wanneer je die gaat vacumeren wordt al het lucht uit het broodje gezogen en hou je een heel plat broodje over. Het is prettig als je dat de maximale vacuümdruk zou kunnen instellen. Dit een zeer luxe optie en tref je bij vrijwel geen enkele machine aan. Een zeer werkbaar alternatief is als de machine voorzien is van een pulseknop.

Pulse knop

Een pulse knop is op je vacuümmachine reuze handig als je vlees wilt vacumeren. Normaal gesproken zal de zak maximaal vacuümgezogen worden. Maar dan lopen de sappen uit het vlees en komen niet alleen tussen de sealnaad terecht, waardoor mogelijk je een slechte lasnaad krijgt, maar loopt het vocht ook je apparaat in en dat moet je te allen tijde zien te voorkomen. Daarnaast zal de consumptie van het vlees minder lekker zijn want het vlees wordt niet alleen droger maar die sappen bevatten ook smaakstoffen.

Wanneer je vlees gaat vacumeren wil je dus dat de vacuümzak niet maximaal vacuümgezogen wordt. Daarvoor is de pulse knop. Je legt je vacuümzak in de vacuümmachine, daarna druk je net zo lang op de pulse knop totdat je ziet dat het sap uit het vlees gedrukt wordt en dan laat je de pulseknop los. Dan zal het vacumeren abrupt stoppen. Je hoeft daarna alleen op de sealknop te drukken en je bent klaar.

Die pulse knop kan je meerdere keren indrukken, als je hem losgelaten hebt maar je wilt toch nog net iets meer vacuümzuigen druk je weer even op de knop. Zolang je op de pulseknop drukt zal de vacuümpomp zuigen. Deze pulseknop is niet alleen handig bij vlees maar het vacuümverpakken van vele andere producten. Denk aan complete maaltijden waar ook vocht in zit, zoals van jus of een saus, of van de groente, maar ook als je vloeistoffen zoals soep, jus of saus wilt vacumeren.

Een pulseknop tref je helaas niet vaak aan op vacuümmachines, wel zie je een verkapte vorm hiervan. Dat is de vorm waarbij je op de vacuüm&sealknop drukt maar je het vacuümzuigen kan onderbreken zodra je op de sealknop drukt. Dat is net wat minder prettige als een aparte pulseknop, maar met een beetje oefening is dit ook zeer bruikbaar.

Folierolhouder met snijmes

Wanneer je denkt dat je veel gebruik zal maken van een vacuümrollen dan is het heel prettig dat de rol zich in de vacuümmachine bevindt en dat hij ook een foliesnijmes heeft. Je trekt de folie van de rol tot je de gewenste lengte hebt en daarna haal je een snijmes van links naar rechts of andersom waardoor keurig en recht de folie wordt afgesneden. Dat de machine ruimte heeft voor een vacuümrol maakt dit de machine uiteraard wel een stukje groter. Een vacuümmachine met ruimte voor een rol neemt dus meer ruimte op je aanrecht dan eentje zonder.

Sterkte van het vacuüm en vacuümzuigsnelheid

Een van de meeste elementaire onderdelen van een vacuümmachine is de vacuümpomp. De kwaliteit van die vacuümpomp zal bepalen hoe sterk het de vacuümzak leeggepompt wordt. Geen enkele vacuümpomp kan iets absoluut vacuümpompen. Altijd blijft wel een restje (zij het heel weinig) lucht achter. De meeste vacuümpompen halen zo'n 80% van de lucht weg. Dat is netjes. meer is natuurlijk nog beter. Vaak wordt door de fabrikant niet vermeld hoe sterk het vacuüm is. Dan is die waarde "redelijk" en niet iets waar hij trots op is omdat dit veel beter is dan menig concurrent.

Marinade programma

Wanneer je houdt van het marineren van vlees en vis dan is een vacuümmachine met een marinade programma een totaal nieuwe beleving voor je. Je kan met een vacuümmachine die zo'n marinade programma heeft in een kwartiertje vlees en vis marineren en hetzelfde bereiken als wat je normaal gesproken in een uur a twee uur zou bereiken. De vacuümmachine zal een aantal keren het vlees of vis vacuümzuigen en na enige tijd weer gedeeltelijk lucht toe laten. Hierdoor trekken de smaakstoffen zeer snel het vlees of vis in. Zo'n marinade programma moet je vrijwel altijd gebruiken in combinatie met een vacuümdoos en een apart vacuümslangetje.

Achter elkaar door kunnen werken machine

Veel vacuümmachines voor thuisgebruik zijn niet geschikt om achter elkaar door te gebruiken. Bij veel machines met je tussen twee vacumeeracties een seconde of twintig tot een minuut wachten. Dat is als je veel moet vacumeren niet prettig. Sommige machines zijn beter gebouwd en kan je constant blijven gebruiken zonder wachttijd.

home­ >vacuüm apparaat >vacuümmachine

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen