Diepvriezers, vrieskisten - vrieskasten
Ik wil producten lang kunnen bewaren. Ik vind een vriezer heerlijk maar heb een hekel aan ontdooien. Ik wil een heel energiezuinige vriezer. Ik weet niet te kiezen tussen een vrieskist en een vrieskast. Wat zijn de voor en nadelen? Waar moet ik op letten als ik een vriezer aanschaf?
Kan ik een vriezer in mijn keuken plaatsen of is het verstandiger om hem in de bijkeuken te plaatsen? Ik lees over vriezers met no-frost systeem maar zijn dat verkooppraatjes of hoef je dat soort vriezers echt nooit meer te ontdooien? Wat zijn de voor en nadelen van vriezers die niet tot -18 maar tot -28 graden kunnen koelen? Wat is dat bovenste vakje in die vrieskast? Kan je daar ook spullen in stoppen? En, hoeveel laden moet mijn vriezer hebben?
Wat zijn de bekende merken?
Liebherr, Siemens, AEG, Bauknecht, Beko, Bosch, Candy, Elektrolux, Ignis, Indesit, LG, Liebherr, Miele, Siemens, Whirlpool, Zanussi
Waarom zou ik dit kopen?
- Je kan producten lang bewaren, dus geld besparen door tijdens aanbiedingen veel in te kopen
- Enige manier om ijs(jes) te bewaren
Waarom zou ik dit niet kopen?
- Hoge aanschafprijs
- Maakt veel geluid
- Neemt veel ruimte in
- Kost redelijk veel elektriciteit
Wat vindt ik de meest opvallende verschillen?
- Kast of kist
- Inbouw of losstaand
- No-frost systeem
Welke vragen heb ik?
- Wat zijn de voor en nadelen van een vrieskist of vrieskast?
- Hoeveel elektriciteit vraagt een diepvriezer?
- Wat heb ik aan een no-frost systeem en werkt dit ook echt?
- Wat houdt durafreeze in?
- Hoeveel geluid maakt een diepvriezer?
Wat zijn de voor en nadelen van een vrieskist of vrieskast?
Ik heb ervaring met beiden, dus spreek uit ervaring. Een vrieskast had ik eerst. Dat zijn de meest energiezuinige. Een diepvrieskist is zo'n 33% zuiniger met elektriciteit ten opzichte van een diepvrieskast. Maar het bukken is niet prettig, en het is altijd een rommeltje. Omdat er geen laden in zitten kan je er wel heel veel in stoppen/proppen. Nu heb ik een diepvrieskast. Inmiddels zijn de vriezers een stuk energiezuiniger geworden. Het verbruik van een kist toen is het verbruik van een kast nu. Maar, ik geef toe, een vrieskast blijft een stuk onzuiniger dan een diepvrieskist. De doorslag ga voor mij dat alles netjes gesorteerd is in laden, de vloeroppervlak een heel stuk kleiner is en als klap op de vuurpijl de diepvrieskasten in de modernste uitvoeringen een no-frost systeem hebben.
Hoeveel elektriciteit vraagt een diepvriezer?
Dat is uiteraard afhankelijk van de inhoud van de vriezer. Daarnaast heb je zuinige, niet zo zuinige en superzuinige modellen. Ik ben erg energie bewust dus ik kies altijd voor de meest energiezuinige. Op dit moment zijn dat de modellen met een A++ label. Reken voor die typen op zo'n 140 kWu per jaar voor een 150 liter kist, 183 kWu voor 300 liter. Bij vrieskasten met een A++ label is dit 180 kWu voor een 170 liter kast (4 laden), 200 kWu voor 5 laden (200 liter), 220 kWu voor 6 laden (260 liter) en 245 kWu voor 7 laden (300 liter).
Wat heb ik aan een no-frost systeem en werkt dit ook echt?
Een no-frost systeem is alleen maar beschikbaar voor diepvrieskasten. Het is een systeem waarbij je nooit meer rijp groei hebt in de vriezer. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien. Ik kon het haast niet geloven, maar het werkt echt! Dat is toch heel veel waard. Ieder jaar moesten we de hele vriezer "ontruimen" en ontdooien. Nu dus niet meer, nooit meer. Wat een verademing.
Wat houdt durafreeze in?
Vrieskisten en kasten voor particulieren konden tot voor kort koelen tot -18 graden. Tegenwoordig zijn modellen verkrijgbaar die tot -28 graden koelen. Hoe koeler je producten houdt, hoe langer ze vers blijven. Natuurlijk kleeft er een nadeel aan. Hoe kouder je de vriezer instelt, hoe meer energie hij verbruikt.
Hoeveel geluid maakt een diepvriezer?
Helaas, te veel. Een diepvriezer moet je niet in je keuken hebben. Tenzij deze apart van je woonkamer is gescheiden met een deur. Maar dan nog. Een vriezer maakt best wel geluid. Het is geen stofzuiger, maar hij is duidelijk hoorbaar. Een diepvriezer hoort duidelijk in de bijkeuken. Let op: je zou denken hou kouder het is in de ruimte waar de vriezer staat hoe beter. Dat is niet waar! De meeste vriezer moet je niet plaatsen in een ruimte waar het onder de +10 graden is. Naarmate deze temperatuur onder de +10 graden komt of zelfs daaronder komt verbruikt de vriezer steeds meer energie en koelt de vriezer steeds minder goed/snel.