Aanschaf van waterfilters of reverse osmose voor drank, strijkijzer en luchtbevochtiger

waterfilter op aanrecht
enkelvoudige filter voor gebruik op aanrecht

Hoewel het het kraanwater in Nederland van goede kwaliteit is, zitten in het water voor het zetten van koffie, espresso, cappuccino, thee maar ook voor het strijkijzer en luchtbevochtiger nog veel "ballaststoffen" in de vorm van verschillende zouten en metalen die je graag wilt verwijderen. Een filterinstallatie of reverse osmose systeem is dan dé oplossing. Het meest zichtbaar én proefbaar is een waterfilter bij gebruik van thee. Pas als je thee hebt gedronken met water uit een waterfilterinstallatie dan weet je wat je altijd hebt gemist. Het verschil is werkelijk enorm. De smaakbeleving is van een geheel andere orde. Ben je een theeliefhebber? Twijfel geen moment. Schaf een goede filterinstallatie aan en je zal er geen dag spijt van hebben!

Op het aanrecht of eronder?

waterfilter onder aanrecht
waterfilter met twee filters voor onder het aanrecht

Filtersystemen vallen uiteen in twee uitvoeringen, ze staan op het aanrecht of er onder, in een keukenkastje, meestal in het gootsteenkastje. De filters op het aanrecht zijn met een of twee slangetjes aangesloten op de kraan. Bij het systeem met één slang, wordt de watertoevoer van de kraan naar de filter gebracht en zal het gefilterde water bij het apparaat afgetapt moeten worden. Wanneer twee slangen gebruikt worden gaat het gefilterde water weer retour naar de kraan. Daar is een voorziening gemaakt waardoor je met een speciaal klein drukknopje gefilterd water (wat door het filtersysteem is gegaan) uit je kraan krijgt. De waterfiltersystemen die bedoeld zijn voor installatie in een keukenkastje zijn permanent aangesloten op de waterleiding. Voor de meeste kopers geldt: de op de aanrecht uitvoeringen kunt u meestal zelf aansluiten. Maar de filtersystemen onder het aanrechtblad is meestal werk voor een loodgieter tenzij je een handiger klusser bent.

Filtersystemen zijn uitgevoerd met één of meerdere filter secties eventueel aangevuld met een extra reverse osmose membraan (omgekeerde osmose). Hier geldt: hoe meer filtersecties, hoe beter het water gefilterd wordt en schoner het water wordt.

Wat is het verschil tussen filtersystemen met en zonder reverse osmose membraam (RO)?

In kraanwater zitten allerlei stoffen. Deze bestaan uit oplosbare en onoplosbare stoffen. Grofweg kan je stellen dat met normale filters de niet oplosbare stoffen verwijderd kunnen worden. Denk hierbij aan (hele kleine) vuildeeltjes, zand, metaaldeeltjes, algen, bacteriën, e.d. Daarmee is het water al een stuk schoner geworden. Wil je het water tevens ontdoen van opgeloste verontreinigingen, dan moet de filterinstallatie naast de traditionele filters ook voorzien zijn van een reverse osmose (RO) membraam.

Waterfilters zonder reverse osmose

De kwaliteit van het filtersysteem en dus de waterkwaliteit neemt toe naarmate meerdere filters "in serie" dus achter elkaar geschakeld worden. De eerste filter haalt alleen de (relatief) grote vuildeeltjes uit het water, de volgende de zeer kleine vuildeeltjes etc. Iedere volgende filter in de serie heeft nog kleinere gaatjes. Logisch, als kraanwater door een heel fijn filter zou laten gaan zal die filter snel dichtslibben. Daarom haal je eerst de grote verontreinigingen bij het eerste filter uit het water, daarna de wat kleinere deeltjes in het tweede filter etc. Vrijwel ieder filtersysteem bevat ook een actief koolstof filter. Dit haalt chloor en andere smaakjes en geurtjes uit het water.

Reverse osmose membraam

Een reverse osmose of omgekeerde osmose membraam is ontwikkeld door de NASA ten tijde dat de eerste astronauten de ruimte in werden gebracht. Hiermee kon het eigen afvalwater grotendeels teruggewonnen worden. Immers, een mens heeft iedere dag veel water nodig en om dat mee te nemen in de ruimte zou nog krachtigere raketten noodzakelijk maken. Hergebruik was dus noodzakelijk. Het reverse osmose membraan wat men ontwikkeld heeft heeft minuscuul kleine gaatjes. Die gaatjes zijn zo klein dat een watermolecuul er door heen kan gaan, maar een watermolecuul waar een stof in opgelost is, zoals kalk, zout, magnesium, etc. is te groot om door dit minuscuul kleine gaatje te gaan. Achter het membraam van het reverse osmose filter hou je vrijwel zuiver water over. Dit reverse osmose filter heeft wel één groot nadeel. De gaatjes zijn zo klein dat je het water onder grote druk er door heen moet persen. De druk uit de waterleiding is eigenlijk niet hoog genoeg om dit effectief te doen. Bij de betere reverse osmose systemen zit een pomp die de waterdruk flink verhoogd. Ondanks deze grotere druk, laat het reverse osmose filter maar mondjesmaat het water er door. Verwacht uit een huis-tuin-en-keuken versie van een reverse osmose systeem geen stevige straal water. Het is een heel klein miezerig straaltje. Dat is op zich niet erg. Je kan dit water tijdelijk opslaan. Deze systemen worden dan ook zonder uitzondering geleverd inclusief opslagtank van zo'n 10 liter. Vanuit zo'n opslagtank kan met een redelijke waterstraal water getapt worden. Zo'n watertank bevindt zich dan onder het keukenkastje.

UV sterilisatie

uv-licht waterfilter
UVC licht steriliseert water

Filtersystemen zijn te koop met of zonder UV sterilisatie eenheid. In een afgesloten sectie bevindt zich een tl-balkje wat ultraviolet licht (UVC) licht uitzend. Dit werkt steriliserend. Het water wordt geleid langs de UV-tl balk waaroor eventuele bacteriën en virussen voor meer dan 99% worden gedood. Deze UV sterilisatie heeft naast de voordelen ook twee nadelen: de tl-balk staat constant aan en kost dus een beetje stroom en na een jaar is het einde van de levensduur bereikt en moet de tl-balk vervangen worden. De meeste filterinstallaties voor gebruik in huis hebben deze sterilisatie niet.

Waterzuiverheid meten

Een eenvoudig instrument om de zuiverheid van water te meten is een micro-Siemens meter. Deze meter bepaalt de geleidbaarbaarheid van water voor elektriciteit. Zuiver water is een isolator, naar mate in het water verontreinigingen zijn opgelost zal de geleidbaarheid toenemen. Kraanwater in Nederland heeft een waarde van zo'n 350 micro Siemens. Als dat water door een reverse osmose systeem wordt geleid zal de geleidbaarheid afnemen tot zo'n 5 micro Siemens! Dat is dus vrijwel zuiver water.

Welke vragen heb ik?

  • Wat voor soort filtersysteem heb ik nodig?
  • Moet een filtersysteem regelmatig gereinigd en ontsmet worden?
  • Waar koop ik waterfilter of reverse osmose systemen?

Wat voor soort filtersysteem heb ik nodig?

Lastige vraag, maar als je budget het toelaat levert een reverse osmose systeem het meest zuivere water.

Moet een filtersysteem regelmatig gereinigd en ontsmet worden?

Ja, minimaal ééns per jaar is het noodzakelijk het gehele filtersysteem van binnen schoon te maken én te ontsmetten. Tenzij je heel handig bent en weet wat je doet, want werken met ontsmettingsmiddelen zoals waterstofperoxide of chloor is erg gevaarlijk, is dit werk voor professionals. Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt worden ook meteen de filters vervangen.

Waar koop ik waterfilter of reverse osmose systemen?

Lees waar het verstandig is om een waterfilter of reverse osmose systeem te kopen.



home­ >waterfilter