waterfilters of reverse osmose systemen voor planten zoals orchideeën en varens

orchideeën houden van schoon water
orchideeën houden van schoon gefilterd water zonder kalk

Als je van planten houdt wil je ze "goed te eten geven". Normaal kraanwater bevat veel te veel ballaststoffen zoals calcium, magnesium en andere opgeloste zouten. Je kan dat zien aan de witte aanslag op de aarde bij een plant die een paar maandenlang kraanwater heeft gekregen.

orchideeën houden van gefilterd water zonder kalk

Wat er fout gaat bij kamerplanten

Iedere week geef je vanuit de kraan de planten water. Dat water bevat een heel aantal opgeloste zouten en mineralen. Het water verdampt en wordt gedeeltelijk door de plant opgenomen. Maar een klein deel van de zouten en mineralen wordt door de plant gebruikt. De rest blijft dus achter als "witte uitslag". Dat zit natuurlijk niet allen boven op de aarde, daar is het alleen droog geworden en krijgt het een witte kleur. Het zit door de hele pot. Na een paar maanden zit de aarde (of hydrokorrels) vol met zouten en mineralen. Deze zullen een grote osmotische kracht uitoefenen op de wortels waardoor ze vrijwel niet meer normaal kunnen functioneren of zelfs kapotgaan.

De oplossing

De gemakkelijkste oplossing is de plant met pot en al langdurig door te spoelen waardoor de meest overtollige zouten en mineralen uit de grond of hydrokorrels verdwijnen. Een waterfilter maar vooral een waterfilter met reverse osmose membraam voorkomst deze ellende.

Reverse osmose membraan water heeft aandacht nodig

Het water uit een reverse osmose waterfilterinstallatie is zo schoon, dat het water vrijwel is ontdaan van alle mogelijke zouten en mineralen. Dat is ook weer niet goed voor planten. Want een plant heeft niet alleen water nodig (wat gebruikt wordt voor o.a. het transport van voedingsstoffen) maar ook voedingsstoffen. Je zal dus (vrijwel) altijd een klein beetje vloeibare kunstmest aan het reverse-osmose water moeten toevoegen. Dit luistert niet heel erg nauw. Gebruk liever te weinig dan te veel. Op het moment dat de bladeren niet meer mooi groen worden en de bladgroenkorrels terugtrekken rond de nerven is dat een mogelijke indicatie van te weinig voedingsstoffen. Gemakkelijk oplosbare meststoffen kan je onder andere bij de boerenbond / welkoop kopen (in het gedeelte van de winkel die bedoeld is voor agrariërs. Koop dan liefst voedingsstoffen waar ook mineralen aan toegevoegd zijn.

ph meter
eenvoudige pH meter

PH waarde controleren

Goed water voor een plant begint met de juiste pH waarde. De pH waarde die aangeeft wat de zuurtegraad van water is. Een pH waarde van 7 geeft aan dat het water "neutraal" is. Niet zuur nog basisch (de tegenhanger van zuur). Is de pH waarde lager, bijvoorbeeld 6 dan noemen we dit "zuur". Is de waarde hoger dan 7 dan noemen we dit "basisch". Sommige planten houden van een wat zuurdere omgeving sommige juist het tegengestelde. Koop een pH meter en meet de pH waarde van jouw gefilterd water. Als het water uit jouw filterinstallatie een te hoge pH waarde heeft, bijvoorbeeld 7,8 en jouw plant wil graag water met een pH waarde van 6,5 dan moet je het water zuurder maken.

Waarschuwing: het volgende kan in handen van een onervaren persoon zeer gevaarlijk zijn! Als je niet de gevaren van onderstaande tekst voor 100% doorgrond moet je jezelf beschermen en deze informatie negeren.

Water kan je zuurder maken door bijvoorbeeld salpeterzuur toe te voegen. Wat hierna komt is een indicatief advies, je moet zelf bepalen hoe sterk je de concentratie van het zuur maakt als "voorraad". Doe dit als volgt: koop bij de apotheek een klein flesje (bijv. 100 ml) salpeterzuur. Gebruik een oud zeepflacon met pompje wat je grondig hebt gespoeld. Vul deze voor 95% met reverse osmose water (zuiver water dus) en voeg daar (en niet andersom) een beetje salpeterzuur aan toe (altijd een zuur toevoegen aan water en niet andersom). Je hebt nu een sterk verdund salpeterzuur waarmee je een gieter met water voor de plantjes zuurder kan maken. Meet eerst de pH waarde van het gefilterde water, als het zuurder moet worden voeg je "één pompje" van het verdunde salpeterzuur toe. Even wachten of goed roeren en daarna opnieuw de pH waarde meten. Na enige tijd weet je precies hoeveel "pompjes" verdunt salpeterzuur je moet toevoegen. Als laatste stap voeg je voedingsstoffen toe. Let daarbij op de behoefte van de plant. Een orchidee heeft maar heel weinig voeding nodig. Je kan bijvoorbeeld na het watergeven van de orchideeën meer voedsel toevoegen voor de andere plantjes.


home­ >waterfilter

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen