Accuschroefboormachines (Li-Ion, Ni-Mh, Ni-Cd)

accuschroefboormachine bosch li-ion
Bosch 14,4 LI-2 met Li-Ion accu en ledverlichting

Accuschroefboormachines zijn niet voor niets populair, ik heb geen gedoe met een snoer, zijn redelijk tot behoorlijk krachtig, schroeven in draaien of het boren van gaten in hout gaat gemakkelijk, zelfs in steen en metaal. Als ik op zoek ga naar een nieuwe accuboormachine moet ik als eerste een beslissing nemen of ik alleen schroeven wil in- of uitdraaien of dat ik ook met de machine moet kunnen boren. Als ik wil boren dan moet ik omzien naar een accuschroefboormachine met twee boorsnelheden/versnellingen.

Het overschakelen tussen lage en hoge toerentallen (en in de praktijk betekent dit de stand voor schroeven indraaien of juist boren) wordt gerealiseerd met een flinke schuif bovenop de machine die twee standen kent. Zoals in de illustratie links, de rode platte schuif bovenop. Wanneer ik alleen maar schroeven wil indraaien dan hoef ik daar niet naar om te zien en is een accuboormachine zonder zo'n versnelling ook voldoende.

Op alle accuschroef-boormachines tref ik een snelspanboorkop aan. Hiermee kan ik met de hand een boor of bitje vastzetten en heb ik geen extra gereedschap nodig zoals dat wel nodig was op de traditionele "boortol". Alle accuschroefboormachines kennen een links- en rechtsom stand voor het in- en uitdraaien van schroeven.

Vrijwel iedere accuschroefboormachine is uitgevoerd met een instelbare slipkoppeling. Dat is de draaibare ring achter de boorkop. Hiermee kan ik het maximaal uit te oefenen draaimoment / torsiekracht instellen. Hiermee kan ik voorkomen dat schroeven te hard/diep ingedraaid worden. Als de schroef vast genoeg zit, slipt de machine door. Dan hoor ik een ratelend geluid en weet dat ik kan stoppen.

Waar is de keus op gevallen / wat is de beste koop?

Klik hier als je wilt weten welke accuschroefboormachine ik uiteindelijk heb gekocht en waarom.

Wat zijn de bekende merken?

AEG, Black & Decker, Bosch, DeWalt, Fein, Ferm, Hitachi, Makita, Metabo, Panasonic, Skil.

Waarom zou ik dit kopen?

  • Een stuk lichter dan een boormachine met een snoer.
  • Geen gerommel met kabels.

Waarom zou ik dit niet kopen?

  • De accu is vroeg of laat op tijdens de klus, een boormachine met een snoer heeft daar geen last van.
  • De kracht is een stukje minder dan een boormachine met een snoer.
  • Het vervangt niet een pneumatische boormachine, boren in beton zal niet lukken.

Wat vind ik de meest opvallende verschillen?

  • Accucapaciteit
  • Eén of twee snelheidsstanden
  • Maximale koppel (in Nm)
  • Grootte van de opbergkoffer (hoe kleiner hoe beter)

Welke vragen heb ik?

  • Wil ik alleen maar schroeven indraaien of wil ik ook goed kunnen boren?
  • Wat is de maximale diameter van een boor die ik in de boorkop kan vastmaken?
  • Wat voor accutype wil ik hebben (Ni-Cd, Ni-Mh of Li-Ion)?
  • Hoeveel Volt moet de accu hebben?
  • Hoe groot moet de accucapaciteit zijn?
  • Kan ik een reserve accu kopen?
  • Hoe klein is de opbergkoffer?

Wil ik alleen maar schroeven indraaien of wil ik ook goed kunnen boren?

Als ik alleen maar wil schroeven is een accuboormachine met één stand voldoende. Als ik echter goed wil boren in hout en ijzer is een accuboormachine met twee boorsnelheden een absolute vereiste. In de hoge toerentalstand kunnen de meeste accuschroefboormachines snelheden halen van zo'n 1200-1600 toeren per minuut. Onder de 1000 tpm is dit te traag voor boren. Voel eens hoe gemakkelijk de boormachine kan overschakelen van de lage naar de hoge toerenstand. Zo moet je bij de overigens best mooie Bosch PSR 14,4 LI-2 zeer veel kracht zetten (ik vind het te veel) om over te schakelen van de lage naar de hoge boortoerenstand. Vreemd genoeg hebben de andere Bosch modellen met lagere en hogere spanningen daar geen last van.

Wat is de maximale diameter van een boor die ik in de boorkop kan vastmaken?

Vrijwel iedere huis-tuin-en-keuken boorset heeft boortjes die een maximale dikte hebben van 10 mm. De boren zijn soms wel groter maar de zijde die in de boor gaat is toch maar 10 mm. Het lijkt dus erg prettig om een boorkop te hebben die boren met een 10 mm boorschacht accepteert.

Wat voor accutype wil ik hebben?

Drie generaties accu's

De accuschroefboormachines zijn verkrijgbaar met drie soorten accu's: Ni-Cd, Ni-Mh of Li-Ion. Waarvan NiCd de oudste generatie is, maar wel goedkoop en Li-Ion de nieuwste generatie accu maar wel het duurste.

Eerste generatie: NiCd

De eerste generatie accuschroefboormachine had een Ni-Cd (Nikkel Cadmium) accu. Die had last van het "memory effect". Als je hem oplaadde terwijl de accu nog niet helemaal leeg was raakte je permanent een deel van de accucapaciteit kwijt. Daarnaast bevatte de accu Cadmium wat een milieubelastend zwaar metaal is. Daarnaast duurde het opladen vrij lang (uren).

Accuschroefboormachine met
NiMh accu (Dewalt-DC721)

Tweede generatie: NiMh

De tweede generatie had Ni-Mh (Nikkel Metaal Hydride) accu's. Die kende het memory effect niet, maar had als nadeel dat de zelfontlading behoorlijk groot was. Als je een accu volledig had opgeladen en hem twee maanden later voor een boorklusje nodig had dan was de accu al flink leeg, zonder dat je ook maar één gaatje had geboord. Daarnaast waren deze accu's behoorlijk groot. Ze zijn goed herkenbaar aan een soort baksteen die onderaan je boormachine hangt. Ook de NiMh accu heeft een vrij lange oplaadtijd.

Derde generatie: Li-Ion

De derde en laatste generatie wordt inmiddels door alle gerenommeerde fabrikanten geleverd. Deze derde generatie maakt gebruik van Li-Ion (Lithium Ion) accu's. Die accu's zijn een stuk duurder, maar wel een heel stuk kleiner, én dus lichter, kennen geen memory effect en hebben een kleine zelfontlading. Ze hebben wel een ander klein nadeel, de capaciteit van de accu neemt af met zijn leeftijd. Of je hem gebruikt of niet, ieder jaar gaat een deel van de accucapaciteit verloren. Maak je daar niet al te veel zorgen om, tegen de tijd dat dit hinderlijk wordt waren de andere type accu's allang vervangen. Dit type accu lijkt ondanks zijn prijs dé beste accu voor een serieuze klusser te zijn. (de profs zijn al massaal overgestapt vanwege het snel kunnen laden en de enorme kracht die dit type accu kan leveren. zelfs cirkelzagen zijn verkrijgbaar met Li-Ion accu's!). Als mijn budget het toelaat is de Li-Ion accu dé beste keuze. De Li-Ion laat zich meestal binnen het uur (soms al na een half uur) opladen. En het andere grote voordeel is dat je hem altijd mag "bijladen" ook al is hij nog niet helemaal op.

Hoeveel Volt moet de accu hebben?

accuschroefboormachine bosch li-ion
Li-Ion accu 14,4 Volt (Bosch)

De accu heeft een bepaalde spanning. Hoe krachtiger de boormachine is hoe hoger de spanning in Volt is. In zijn algemeenheid kan ik dus zeggen dat als ik de keuze heb tussen bijvoorbeeld een 12 of een 14,4 Volt accu boormachine, ik weet dat de 14,4 volt versie doorgaans de krachtigste motor heeft. Dat betekent niet dat de 12 Volt versie slecht is of niet goed genoeg, het is maar wat voor eisen ik aan een een accuboormachine stel. Natuurlijk een 18 Volt versie is weer beter / sterker dan een 14,4 Volt versie etc. Wanneer ik een accuschroefboormachine zoek die alleen maar hoeft te schroeven, dan is daar minder kracht voor nodig. Dan is 12 Volt al erg veel en zou ik zelfs met minder kunnen. Een grotere accucapaciteit heeft wel twee nadelen: de accu wordt groter/zwaarder en de prijs is uiteraard hoger.

Capaciteit in Wh (Watt uur / hour)

Omdat een accuboormachine op accu's werkt ;o) weet ik dat ze ooit op zullen zijn, en wel juist op het moment dat ik met een klus bezig ben. Hoe lang ik met een volle accu kan klussen, wordt bepaald door de capaciteit van de accu en die wordt uitgedrukt in Wh. Hoe groter de Wh waarde is, hoe langer ik kan door blijven klussen. Ik zie ook wel eens de term Ah staan (Ampère uur) maar dat is niet hetzelfde. Ik kan de Wh waarde berekenen door de spanning in Volt te vermenigvuldigen met de Ah waarde. Dus als een boormachine 12 Volt is en de accu heeft een waarde van 1,5 Ah dan kan ik berekenen dat de Wh waarde is: 12 x 1,5 = 18 Wh.

accuschroefboormachine Makita DF330DWE
Makita DF330DWE

De boormachine eigenschappen

Aan de schroefboormachine zijde zijn de meest in het oog springende verschillen een enkele of dubbele boorsnelheid, maximaal koppel (de kracht die de boormachine kan leveren), het hebben van (led) verlichting en niet onbelangrijk: wordt een tweede accu meegeleverd? Natuurlijk is een accuschroefboormachine met twee accu's duurder dan met één maar ik bezuinig hier nooit op. Ik vind niets zo frustrerend dat ik midden in de klus met een lege accu kom te zitten. Zou ik maar één accu hebben dan ben ik verplicht te stoppen met de klus en te wachten tot de accu weer wat opgeladen is. Ook hier heeft de Li-Ion accu weer een voorsprong. Als je overschakelt naar de tweede accu zet ik de eerste in de lader. Voordat de tweede leeg is, zal de eerst al opgeladen zijn. Zo kan ik dus achter elkaar door gaan, ideaal.

Koppel

accuschroefboormachine bosch li-ion met led verlichting
led verlichting net boven de accu maakt schroeven
en boren in donkere hoekjes gemakkelijk

Koppel (ook wel draaimoment genoemd) is de eenheid die gebruikt wordt bij accuschroefboormachines om aan te geven wat voor kracht je beschikbaar hebt tijdens het indraaien van schroeven of, nog veel belangrijker, tijdens het boren. Het koppel wordt uitgedrukt in Nm (Newton meter). Hoe hoger het koppel (de Nm waarde) hoe krachtiger de accuschroefboormachine is. Als voorbeeld: de Makita DF330DWE 10,8 V 1,3 Ah Li-Ion levert een maximaal koppel van 24 Nm. De Makita BDF343SHE Li-Ion 14,4V levert een maximaal koppel van 36 Nm. Dat is dus 50% meer kracht! De reden van dit verschil zit hem voornamelijk (maar niet alleen) in het verschil in accuspanning. De eerste had 10,8 Volt, de tweede 14,4 Volt. Als je moet kiezen uit deze twee voorbeelden dan weet iedere klusser dat hij de laatste versie van 36 Nm moet kopen. Dit koppel vertaald zich meteen in het kunnen boren dikker hout, steen of metaal.

Led verlichting

Moderne accuschroefboormachines hebben een klein led-lichtje die van onder het boorgat beschijnt. Dat ledje zit aan de onderkant van de machine net boven de accu. Reuze makkelijk als je in wat donkere omgevingen moet boren of schroeven.

Kan ik een reserve accu kopen?

Het klinkt vreemd, maar bij de goedkopere (B) merken kan ik vaak in de winkel waar de accuschroefboormachine wordt aangeboden geen reserve accu kopen. Die moeten ze bestellen (als dat al kan). En wat kost mij dat dan? Ik wil dat wel weten, mocht ik ooit een nieuwe accu moeten kopen.

Hoe klein is de opbergkoffer?

Sommige accuschroefboormachines worden geleverd in zo'n vreselijk grote koffer, de ontwerper heeft even zitten wegdromen en dacht op dat moment aan de Ark van Noach of zo iets, dat niet alleen ik, maar iedere klusser daar van terugschrikt. De koffer moet juist zo klein mogelijk zijn. Hoe kleiner hoe beter! Want de andere zaken stoppen we wel in de gereedschapskist. Het is voor mij in ieder geval een reden om zo'n fabrikant links te laten liggen.


home­