Koffie, espresso, cappuccino, caffe-latte machines

rancilio silva espresso machine
Rancilio Silva, halfautomaat

Het selecteren, kiezen van het beste apparaat die in mijn budget past

Ik wil een lekkere kop, espresso/cappuccino/caffe-lungo/caffe-latte/Latte macchiato en ik vraag me af, hoe kan ik dat het beste zetten? Wat heb ik daar voor nodig? Naast koffie en water heb ik ook een apparaat nodig. Soms ook melk. Ik heb een lang onderzoek gedaan naar alle "ingrediënten" om een lekker bakkie te serveren. Dat gaat natuurlijk over koffie, koffiemolens, de koffiezet- machines en accessoires. Dit is een "startpagina", het geeft een overzicht van alle onderwerpen en beschikbare koffiezetsystemen. In de achterliggende pagina's geef ik per onderwerp meer details.

Waarschuwing

Van alle producten die ik heb beoordeeld steekt dit onderwerp, in positieve én negatieve zin, met kop en schouders boven alles uit. Ik heb veel ervaringen gelezen van kopers van diverse machines die schreven: dit had ik jaren eerder moeten doen of wat een rommel, koop dit niet, hij is meer kapot dan dat hij het doet! Gelukkig geldt dit laatste voor bepaalde merken/prijsklasse apparaten, dus niet bij allemaal. Echt genieten is dus nog steeds mogelijk. Het is de moeite waard om rustig door te lezen.

jura impressa f9
Jura impressa F9, volautomaat

Onderwerpen

 • Koffie, de basis.
 • Koffiemolens, nog belangrijker dan een koffiezet-apparaat!
 • Water.
 • Accessoires voor de koffiebereiding.
 • Onderhoud aan uw apparaat.
 • Handmatige espresso-apparaat, alleen met menslijke kracht krijg je koffie.
 • Halfautomaat espresso-apparaat, de bekende "piston" machines met een "portafilter".
 • Volautomaat espresso-apparaat, een druk op de knop en alles gaat daarna automatisch.
 • Nespresso cup-apparaat.
 • Nescafe Dolce Gusto-apparaat.
 • Senseo koffiepad-apparaat.

Handmatige espresso-apparaten

gaggia classic halfautomaat espressomachine
Handpresso "met fietspomp mechanisme"
la pavoni europiccola
La Pavoni Europiccola, handbediende espressomachine "met hendel"

Ik heb koffie, heet water en ik moet zorgen dat het hete water met grote druk door de koffie geperst wordt. Met dit type apparaat, de handpresso, doe ik het op basis van spierkracht. Ik pomp, vergelijkbaar met een fietspomp, totdat de druk op de meter aangeeft dat deze voldoende is. Ik hou het apparaat boven een kopje en druk op een knop en klaar, espresso! Als ik op reis of op vakantie ben is deze Handpresso dé uitkomst. Rond de honderd euro wisselt hij van eigenaar. Als ik helemaal terug wil gaan naar de basis kan ik overwegen een espressomachines met "hendel" te kopen zoals de hier getoonde La Pavoni of een van zijn vriendjes. Het resultaat schijnt zeker zo goed te zijn als een zeer goede espressomachine.

Halfautomaat espresso-apparaten (piston machine)

gaggia classic halfautomaat espressomachine
Gaggia Classic, halfautomaat

Bij een halfautomaat moet (zelf) gemalen koffie in een filter worden gedaan. De filterhouder of "portafilter" in het Engels, moet daarna in de machine worden geklikt. Dat doe ik met een draaibeweging (een kwart slag / bajonetsluiting). Zo'n apparaat wordt een half-automaat genoemd. Ik moet namelijk zelf de helft doen, de andere helft doet de machine voor mij. Nadat ik portafilter in de machine heb geplaatst druk ik op een knop waarmee heet water onder hoge druk door de koffie wordt geperst. Bij de halfautomaat heb ik nog keuze voor apparaten die door op een knopje te drukken precies één kopje of twee kopjes zetten, een eenvoudigere versie laat net zolang water door het filter lopen tot de schakelaar weer wordt uitzet. Deze espressomachines zijn erg populair geweest in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Veel huishoudens stappen de laatste tijd over op een volautomaat vanwege het gemak. De echte koffiepuristen moeten daar niets van hebben en gebruiken enkel de traditionele halfautomaat. Dan heb ik zelf alles in de hand en ik moet zeggen, dan krijg je de lekkerste kopjes koffie. Maar het kost wel meer tijd en aandacht en moet ik achteraf wat meer rommel opruimen. Om precies te zijn: de portafilter schoonmaken, want ook bij een vol-automaat moet je nog het nodige schoonmaken. Het is meer een ritueel. Kopjes en apparaat voorverwarmen, bonen malen, koffie aandrukken en het water door het filter laten persen. Daar hou ik van. Ik lees hier meer over halfautomaten

Volautomatische espresso-apparaten

saeco primea cappuccino ring
Saeco Primea ring, volautomaat

Sinds begin 2000 zijn volautomaat koffiezetmachines razend populair geworden. Gemak dient de mens. Aan de bovenkant worden doe ik de hele bonen in het maalgedeelte, het water in het reservoir en zet het kopje onder de uitloop. Ik selecteer wat voor koffie er moet worden gezet, espresso, cappuccino caffe-latte etc. en druk op de start knop. Daarna is het genieten van een een klein "koffiefabriekje" die de gewenste koffie gaat zetten. De bonen worden eerst gemaald, dus ik krijg echte verse koffie, dat wordt automatisch in het filter gedaan, het wordt aangestampt, het water wordt opgewarmd en onder hoge druk door de koffie geperst, zo het kopje in. Eventueel komt er ook nog opgeklopte melk bij. Dat alles automatisch gaat heeft zijn prijs. Letterlijk. Dit soort volautomatische machines zijn niet goedkoop, maar, zoals de meeste mensen schrijven, de grootste fout die ik heb gemaakt met het kopen van deze machine, is dat ik hem niet eerder heb gekocht. Ik bedenk me echter heel goed voordat ik zo'n machine koop. Ik wil geen kat in de zak. En er zijn helaas erg veel miskopen te maken bij de volautomaten. Ik wist niet wat ik las, een groot deel van de machines kan ik beter gelijk na het uitpakken aan de vuilnisman meegeven. Goedkoop blijkt hier een garantie voor ellende en ergenis. Duurdere machines hebben enthousiaste koffiedrinkers die zo'n apparaat aan iedereen aanbevelen. Ik lees hier meer over volautomaten.

gaggia classic halfautomaat espressomachine
Krups XN5000 Le Cube Nespresso-apparaat

Nespresso cup-apparaten

Gemak dient de mens. ik plaats een gekozen cupje koffie in het apparaat, doe er water in en drukt op de knop. Dit cup-systeem is bedacht door Nestlé. Beschikbare smaken: verschillende espresso's, diverse Lungo's. Er wordt gedacht dat zo'n apparaat in de basis gelijk is aan iedere andere Nespresso apparaat. Waarom is er dan zo'n enorme keuze aan Nespresso-apparaten? De fabrikanten staan te dringen om allemaal hun eigen versie van het apparaat aan te bieden. En vreemd genoeg, toch zitten er nog behoorlijke verschillen tussen de verschillende apparaten en fabrikanten. Zelfs apparaten met ploffende cup's! Dus voordat ik een Delonghi, Krups, Magimix, Miele, Nespresso of Siemens koop lees ik eerst maar even door op deze pagina over Nespresso-apparaten.

Nescafe Dolce Gusto espresso-apparaten

saeco primea cappuccino ring
Nescafe Dolce Gusta

Nog een "gemaksapparaat", maar nu van het "Dolce Gusto" type wat bedacht is door Nescafé. Ook een cup systeem waar gemalen koffie in zit. Verkrijgbaar in de smaken: Americano, Lungo, Lungo-decafe, cappuccino, cappuccino-ice, chococino, espresso, Latte machiatto en mocha. Sommige smaken bestaan uit twee cupjes, de melk en de koffie die in die volgorde in het apparaat moet worden gestopt.

Senseo koffiepad-apparaten

Het succesnummer van Philips en Douwe Egberts. Nederland staat er vol mee. Miljoenen zijn er verkocht. Het is een logische opvolger van de koffiezetmachine. De koffie smaakt goed maar espresso is het niet. Logisch want met weinig druk wordt het water door het filter geperst. Bij een espresso-apparaat is dit 9 bar of meer, bij de Senseo is dit beperkt tot maar 1,5 bar. Maar ontegenzeglijk, de smaak is duidelijk beter dan een doorsnee Nederlands bakkie pleur dat uit een doorsnee huis-tuin-en-keuken snelfiltermachine komt.


home­ >espresso machines