Centrale Verwarmingsketel cv combi selecteren

centrale verwarmingsketel

Een CV ketel kiezen met het drie-stappen-plan

Ik wil een nieuwe cv-ketel kopen. Ik moet uit een enorm aanbod van allemaal verschillende ketels precies de ketel zoeken die mij past. Ik vraag mij af, waar moet ik op letten? Hoe moet ik die keuze maken? Het blijkt achteraf niet zo moeilijk te zijn. Ik volg het drie-stappen-plan en op basis van de drie vragen die ik beantwoord hou ik nog maar een paar ketels over waar ik uit hoef te kiezen. Klik hier als je meteen wil starten met het drie-stappen-plan om een cv-ketel te kiezen of lees rustig door op deze pagina om eerst meer achtergrondinformatie te krijgen over centrale verwarmingstoestellen.

in drie stappen je cv ketel kiezen

Wat zijn de bekende merken?

Agpo, Atag, AWB, Bosch, Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant.

Waarom zou ik dit kopen?

  • Lekker verwarmd huis
  • Lekker warm water voor de douche
  • Zuinig met aardgas en het milieu

Waarom zou ik dit niet kopen?

  • Hoge aanschafkosten

Wat vindt ik de meest opvallende verschillen?

  • Vermogen (uitgedrukt in kilo Watt, kW)
  • Rendement van de ketel (hoe zuinig gaat hij om met het gas?): kiezen tussen VR, HR en SHR
  • alleen verwarmen ketel of een combiketel. En voor de combiketel: een doorstroomtoestel of met voorraadvat

Welke vragen heb ik?

  • Wat voor type ketel wil ik hebben: met of zonder warmwatervoorziening?
  • Wil ik een VR, HR of SHR ketel hebben?
  • Waarom zou ik letten op een ketel met hoogrendement voor warm water?
  • Wil ik een ketel hebben met een voorraadvat (boiler) of een doorstroomtoestel?
  • Hoe groot moet de capaciteit van de ketel zijn?
  • Kan ik een zonneboiler combineren met een cv-ketel?
  • Moet ik een speciale voorzieningen laten treffen als ik een HR of SHR ketel koop?
  • Moet ik ook een nieuwe thermostaat kopen?
  • Moet ik ook een nieuw expansievat kopen?

Wat voor type ketel wil ik hebben: met of zonder warmwatervoorziening?

Die vraag kan ik snel beantwoorden. Als ik geen aparte geiser heb voor het warm water dan moet ik dus een cv-ketel hebben die naast verwarmen van het huis ook warm water kan maken. Dit wordt vaak een combi-ketel genoemd.

Wil ik een VR, HR of SHR ketel hebben?

Eigenlijk hoef ik hier niet over na te denken. Ik wil de meest zuinige ketel hebben. Dat is een SHR ketel. Dat staat voor Super Hoog Rendement. Die is veel zuiniger dan een Hoog Rendement (HR) of Verbeterd Rendement (VR) cv-ketel.

Waarom zou ik letten op een ketel met hoogrendement voor warm water?

Ik heb bemerkt dat tijdens het verwarmen van water voor douche of bad, de ketel haast op de hoogste stand staat te branden. Dit in tegenstelling als hij in de "verwarmingsstand" staat. Daardoor is het rendement tijdens het verwarmen van douche/bad water een stuk lager dan tijdens het verwarmen van het huis. Ik zie dat er ook cv-combiketels zijn die ook een hoog rendement hebben tijdens de productie van warm water. Dat heeft mij voorkeur.

Wil ik een ketel hebben met een voorraadvat (boiler) of een doorstroomtoestel?

Dit vindt ik een lastige vraag. Als ik kies voor een cv-combiketel met voorraadvat, dus met een kleine ingebouwde boiler krijg ik, zo gauw dat mogelijk is* warm water uit de kraan. Dat is dus best luxe. Maar die boiler moet de hele dag op temperatuur gehouden worden. Dat kost natuurlijk energie (gas). Dat is weer jammer en niet milieu bewust. Als ik kies voor een doorstroomtoestel, dus zonder een boiler, ook wel eens aangeduid met "een ingebouwde platenwarmtewisselaar" moet ik langer wachten op warm water uit de kraan. Want de ketel moet eerst zich in of omschakelen van de verwarmingsstand naar de warmwaterstand. Dat kost natuurlijk tijd. Ik denk dat ik daar zo'n 5 tot 10 seconde extra tijd aan kwijt ben. Maar, het is natuurlijk wel energiezuinig.

* natuurlijk moet ik wachten tot het warme water van de ketel door de lange warmwaterleiding uit mijn kraan stroomt. Dat is natuurlijk onafhankelijk van het type ketel. Dat blijf ik houden.

Hoe groot moet de capaciteit van de ketel zijn?

Ik woon in een normaal huis op een hoek, redelijk geïsoleerd. Ik kan hele mooie berekeningen maken maar het eind van het liedje is dat een standaard ketel van rond de 21-24 kW voldoet. Ik kijk op het type plaatje van mijn huidige ketel en zie daar mijn huidige vermogen staan. En ja hoor, dat is 24 kW. Over dat vermogen was ik tevreden. Dus ik hoef niet meer vermogen. Sterker nog: bij een strenge winter stond de ketel niet de hele tijd aan. En de momenten dat hij aanstond werkte hij op zijn laagste modulatiestand. Ik koop dus weer een 24 kW type. In het drie stappen plan gaan we nauwkeuriger in op het berekenen van het vermogen van een ketel.

Kan ik een zonneboiler combineren met een cv-ketel?

Ja dat kan, maar dan moet ik wel kiezen voor een cv-ketel die daarvoor geschikt is. Die kan ik herkennen doordat die het "gaskeurmerk NZ" hebben. NZ staat voor Naverwarming Zonneboiler, immers het warme water uit de zonneboiler is niet altijd warm genoeg en wordt dan via de cv-combiketel op de juiste temperatuur gebracht.

Moet ik een speciale voorzieningen laten treffen als ik een HR of SHR ketel koop?

dubbelwandige schoorsteen voor een gesloten cv systeem

Ik had tot nu toe een ouderwetse ketel waar ik het waakvlammetje kon zien door een gaatje aan de voorkant. Dat is een "open ketel" die haalt de zuurstof uit de ruimte waar hij hangt of staat. Ik koop nu een HR ketel. Dat is een gesloten ketel. Die haalt zijn zuurstof voor de verbranding van het aardgas uit de buitenlucht. Ik moet dus een extra pijp hebben voor de toevoer van de zuurstof/buitenlucht. Gelukkig heb je cv-schoorsteenpijpjes (vrijwel iedereen past deze toe) waar de toevoer van buitenlucht én de afvoer van afvalgassen via één gecombineerde pijp gaan. De schoorsteenpijp bestaat uit twee verschillende dikte pijpen waarbij de dunste "in" de dikste zit . Een pijp in een pijp dus. Het schoorsteentje op het dak heeft aan de onderzijde een opening om de buitenlucht aan te zuigen (blauwe pijlen) en bovenin worden de afvalgassen naar buiten geblazen (rode pijlen). Dus: ja, ik moet voor deze ketel een nieuwe (dubbelwandige) schoorsteenpijp, dakdoorvoer, schoorsteen laten installeren.

Maar daar blijft het niet bij. Bij HR ketels ontstaat tijdens de verbranding veel condenswater. En dat condenswater moet afgevoerd worden naar het riool. Ik moet dus een riool afvoer laten aanleggen naar de cv-ketel. Nee, dat condenswater mag niet op de regengoot uitmonden. Het condenswater is namelijk zo zuur dat de zinken dakgoot na een jaar opgelost is (het zuur in het condenswater vreet het zink weg) en ik ineens een gat in de dakgoot heb! Vaak is in de buurt van de ketel reeds een rioolaansluiting vanwege een wasmachine, daarop kan een splitsing gemaakt worden voor naar de cv-ketel.

Wat houdt moduleren in?

De aller eerste cv ketels kenden maar twee standen, de verwarming stond aan, op vol vermogen of uit. En dat merkte je. Dan was het in de kamer te warm en even later te koud. De temperatuur fluctueerde dus heel erg sterk en er was dus geen sprake van "egale verwarming". Tegenwoordig kunnen ketels niet alleen op vol vermogen maar kunnen ook "zachtjes" branden, dus met kleine vlammetjes. Daar zaten we op te wachten. Want nu kan de ketel, in samenwerking met de thermostaat precies het vermogen van de ketel (dus de grootte van de vlammen) aan passen op de warmte vraag in de huiskamer. Hierdoor zal de temperatuur vrijwel precies op de ingestelde temperatuur zijn. Het "zweten" en "bibberen" is dus voorbij. De cv ketels onderscheiden zich nog enigszins op dit punt. Want het is niet mogelijk om de ketel op bijvoorbeeld 1% van zijn vermogen te laten branden. Een ketel met het grootste modulatiebereik geniet dus mijn voorkeur. Dus een ketel met een modulatiebereik van 15% - 100% is dus beter dan een ketel met een modulatiebereik van 20-100%. Realiseer dat de ketel alleen maar goed kan moduleren als je een daarbij passende thermostaat hebt. Dus geen aan/uit thermostaat maar een thermostaat die de fabrikant (voor dat type ketel) zelf aanbied of een thermostaat van het "opentherm" type (als de ketel deze open standaard ondersteund).

Moet ik ook een nieuwe thermostaat kopen?

Dat ligt er aan. Grofweg kan ik de thermostaten indelen in drie categorieën: de aan/uit thermostaat, de fabrikant specifieke thermostaat en een thermostaat van het "opentherm" type.

Een aan/uit thermostaat werkt op iedere cv-ketel maar heeft een groot nadeel, het zorgt er voor dat de ketel alleen maar aan en uit gezet kan worden terwijl ze juist voor een gelijkmatige temperatuur zorgen als ze moduleren, dat dus de cv-ketel een beetje aanstaat of een beetje meer en niet alleen op zijn hoogst of helemaal niet.

Een fabrikant specifieke thermostaat, bijvoorbeeld de brainthermostaat van Atag kan alleen maar samenwerken met cv-ketels van Atag. Als ik een andere fabrikant cv-ketel koop moet ik ook een nieuwe thermostaat kopen.

De meeste moderne cv-ketels ondersteunen het opentherm protocol (dat is nog niet zo bij Atag en Nefit/Fasto). Fabrikanten hebben een afspraak (protocol) gemaakt hoe een modulerende cv-ketel kan communiceren met een thermostaat op basis van een kabel met maar twee draden. Die is dus inzetbaar bij iedere cv-installatie. Met opentherm thermostaten, die geleverd kunnen worden door vele leveranciers, kan een modulerende ketel optimaal geïnformeerd worden door de thermostaat. Een cv-ketel die het opentherm protocol ondersteund heeft duidelijk de voorkeur. Het laat mij immers vrij welke fabrikant thermostaat ik wil kopen.

Moet ik ook een nieuw expansievat kopen?

Dat is wel verstandig. Een expansievat is een metalen ketel en heeft in het midden een groot rubber membraan die de drukverschillen moet opvangen in je installatie door het uitzetten en krimpen van het water door verwarming en afkoeling. Na een jaar of 7 is zo'n rubber membraan lek. Dan stopt de werking van het expansievat. Gelijk maar laten vervangen dus. Zo duur is het niet.


home­ >cv ketels