Kan ik de accu omwisselen met een andere elektrische fiets?

Stel, je wilt fietsen en je accu is behoorlijk leeg. Je partner heeft precies delfde elektrische fiets, dus ook precies dezelfde accu. En wat wil, je partner wil vandaag niet fietsen. Dus je denkt, ik verwissel even de accu. Maar kan dat wel? Bij de meeste fabrikanten moet je de betreffende accu eerst door je fietsenmaker laten registreren (koppelen) aan je fiets. Dat moet wel onder overleg van een origineel aankoopbewijs! Dat is vervelend.

Het argument wat de fabrikant gebruikt is dat zij dit doen om diefstal tegen te gaan. Immers een accu die gestolen is kan niet geregistreerd worden op andermans fiets als je geen geldig aankoopbewijs hebt. Mooi argument, maar je hoeft maar één "slechte" fietsenmaker te hebben en die doet alles tegen betaling.

De echte reden is natuurlijk een hele andere. De fabrikant van de fiets wil dat je de nieuwe of extra accu bij hem koopt. Een economisch voordeel, voor de fabrikant en fietsenmaker maar niet voor jou, speelt daar dus een rol. Het lijkt een beetje op de goudmijntjes van de printerfabrikanten waarbij de printcartridge alleen maar vervangen kan worden met een originele cartridge van diezelfde fabrikant. Zo'n verplichte winkelnering is slecht voor je portemonnee.

Beveiliging van een accu kan bijvoorbeeld ook met een slot, en het wordt helemaal mooi als dat het zelfde sleuteltje is als van je normale fietsslot. Dus beste fietsfabrikanten: geen technische beveiligingen meer!

Je accu vervangen? Waarom? Lees hier een artikel over het meest onderbelichte aspect van elektrische fietsen: de accu vervangingsmarkt en vooral, hoe je zo goedkoop mogelijk zelf een accu kan laten vervangen.


home­ >elektrische fietsen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen