Hoe kan ik de accu van een elektrische fiets ontzien en de actieradius maximaliseren?

Wanner je lange fietstochten wilt houden, zeg langer dan drie uur, dan zullen de meeste elektrische fietsen te weinig accu-capaciteit blijken te hebben. Dan is het dus zaak om de accu zo weinig mogelijk te belasten waarbij je dus de actieradius kan maximaliseren.

Wegrijden vanuit stilstand

Tijdens het optrekken van een elektrische fiets gaat enorm veel energie verloren. Als je dit weet te minimaliseren dan win je al heel veel en zal je actieradius flink toenemen. Het beste is om de trapondersteuning geheel uit te zetten. Als dit iets te veel gevraagd is moet je kiezen voor de laagste versnelling en de laagste trapondersteuning en zelf flink op de pedalen gaan staan tijdens de eerste tientallen meters.

Laagste trapondersteuning kiezen

Bij vrijwel iedere elektrische fiets kan je de trapondersteuning instellen op het bedieningspaneel / display. Meestal zijn dit drie standen. Iets als eco, normaal, hoog. In de stand hoog hoef jij de minste energie te leveren tijdens het fietsen, maar de accu juist des te meer. Je actieradius is dan beperkt. Kies je daarentegen voor de laagste trapondersteuning, in dit voorbeeld in de stand "eco", van economisch, dan zal de meeste kracht uit je zelf moeten komen en geeft de elektromotor, samen met de accu maar een klein duwtje in je rug. Maar in deze stand kom je natuurlijk her verst.

Optimale trapfrequentie aanhouden

Bij veel elektrische fietsen ligt de ideale trapfrequentie op 60 - 70. Dan trap je dus 60 tot 70 keer minuur de trappers rond. Hou je een lagere frequentie aan dan zal het motormanagement je meer gaan ondersteunen om juist op deze ideale trapfrequentie te komen. Want 60 tot 70 keer per minuut de trappers ronddraaien blijkt bij de meeste mensen het prettigst fietsen te zijn. Probeer dus, door de juiste versnelling te kiezen dicht in de buurt van deze trapfrequentie te komen.

Geen trapondersteuning

Het klink heel flauw maar rijden zonder trapondersteuning zal je accu totaal niet belasten. Daar heb je natuurlijk de elektrische fiets niet voor gekocht. Maar als je een lange tocht gaat reiden die te groot is voor je accu-capaciteit zal je dus tegen het eind van de rit geen accuspanning meer hebben. Dan moet je de rest van de tocht op eigen kracht doen. De vraag is of het verstandiger was geweest om het deel zonder trapondersteuning aan het begin van de route te doen. Je bent dan nog fris en niet moe.


home­ >elektrische fietsen