Wat kost een elektrische fiets bij woon-werkverkeer in vergelijking met een brommer of auto?

op elektrischefiets naar het werk

Interessant om eens de kosten van een elektrische fiets eens uit te reken bij gebruik van dagelijkse woon-werkverkeer. Vooral als we dit vergelijken met een fiets, brommer en een hele kleine zuinig auto (type suzuki-alto, daihatsu-cuore, citroen-c1). In deze berekening gaat het om de grote lijnen, niet ieder detail is meegenomen. In de berekening is meegenomen: afschrijving (aanschafprijs gedeeld door verwachte levensduur), belasting, onderhoud, verzekering en brandstofkosten. In de berekening gaan we uit van 45 weken woon-werkverkeer en een totale ritafstand van 30 km per dag.

vervoermiddel kosten per jaar
fiets € 175,00
elektrische fiets € 436,00
brommer € 988,00
auto € 2056,00

Daarbij waren de belangrijkste uitgangspunten: levensduur van het vervoermiddel: 10 jaar, gemiddeld onderhoud per jaar: 25 (fiets), 125 (elektrische fiets), 250 (brommer), 350 (auto) euro, waarbij de accu van de elektrische fiets eens per drie jaar vervangen zal worden en de vervangende accu € 300 kost. Opmerkelijk: de elektriciteitskosten om een jaar lang de accu op te laden zijn maar € 11,25.

Het moge duidelijk zijn, de traditionele fiets wint met grote voorsprong. Maar op een hele mooie, schone en milieuvriendelijke plaats staat de pedelec, de elektrische fiets.


home­

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen