Wat zijn de verschillen tussen een tablet een een ereader?

Wat zijn de voor- en nadelen van beide apparaten?

Ebooks lezen kan je op een tablet en op een ereader (natuurlijk ook op andere apparaten maar dat valt buiten het bereik van dit artikel). Als je een ereader wil gaan kopen zal je waarschijnlijnlijk ooit voor het dilemma staan: wil ik een tablet of een ereader? Je wilt de verschillen weten, de voordelen maar ook zeker de nadelen van beide apparaten.

Tablet

tablet met lcd scherm
Een tablet is een pc met een beeldscherm maar zonder toetsenbord. Typerend is het display wat altijd van het type lcd is (afgebeeld de AT-tablet)

Een tablet laat zich het best omschrijven als een zeer draagbare computer met ingebouwd beeldscherm maar zonder toetsenbord. Het toetsenbord kan op het beeldscherm verschijnen en kan met een vinger of stylus (pennetje) bediend worden. Heel kenmerkend aan een tablet is dat het beschikt over een (kleuren) lcd scherm. Bij lcd schermen wordt gebruik gemaakt van achtergrondverlichting. Wil je lezen op een tablet dan moet die verlichting aan staan. En daar stuiten we dan gelijk op het grootste nadeel van een tablet: het display of feitelijk de achtergrondverlichting vreet energie waardoor binnen een aantal uren de accu van de tablet leeg is. Een ander klein nadeel van een tablet is de grootte van het beeldscherm. Deze is in de meeste gevallen een stuk kleiner dan een laptop of pc scherm. Bij vele webpagina's zal je dus horizontaal moeten scrollen. De tablet is, in vergelijking met een ereader, behoorlijk zwaar, 400 tot zo'n 700 gram is heel normaal, en 700 gram is wel heel erg zwaar voor een boek.

ereader met eink scherm
Een ereader heeft het eInk beeldscherm als meest in het oog springende kenmerk. Dit voelt net aan als een boek. Je hebt licht nodig om het te kunnen lezen. Daarom gaat de accu ook zo lang mee. (iriver Story ereader)

Voordelen heeft een tablet te over. Uitgaande van een tablet die met Windows werkt: alle applicaties die je met een pc of laptop werken, functioneren ook op een tablet. Hooguit is de snelheid iets trager. Dus surfen op het web waarbij bewegende beelden zoals flash en video wordt ondersteund is mogelijk. Youtube en buienradar levert geen probleem op. Op dit moment is Apple's iPad de bekendste tablet. Realiseer dat deze niet is uitgevoerd met Windows. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je het maar realiseert.

Op de tablet kan je een ereader programma installeren (als dat al niet standaard aanwezig is) waardoor de tablet ook als ereader kan fungeren. Maar gebruik in fel licht zoals buiten is er niet bij. Het beeldscherm is dan haast niet te lezen. Veel tablet schermen spiegelen enorm waar je bij sterke lichtbronnen flink last van kan hebben.

Ereader

Een ereader is een heel ander apparaat. Feitelijk niet te vergelijken met een tablet. Een ereader koop je als je veel boeken wilt gaan lezen. Dan is een tablet geen goede keuze. Een ereader is lekker licht meestal zo rond de 150-300 gram, is vreselijk dun, tussen 10 en 13 mm, hij is relatief goedkoop, op één acculading kan je minimaal een week en bij vele modellen zelfs wekenlang lezen. Het display dat gebaseerd is op eInk technologie, wat aanvoelt als "echt papier". Vermoeide ogen is er niet bij. Nadelen heeft een ereader wel degelijk. Het omslaan van een bladzijde gaat niet zo snel en het display "knippert" even bij de overgang van de ene naar de andere pagina. Het display is dusdanig traag dat bewegende beelden niet getoond kunnen worden. Dus geen flash animaties zoals reclames op websites en al helemaal geen video's van bijvoorbeeld you tube. Het display toont alleen maar grijstinten, vergelijkbaar met de ouderwetse krant. Het hebben van een webbrowser en wifi is op een ereader is trouwens helemaal niet standaard. Het is eerder uitzondering dan regel. Logisch, want websurfen met een ereader gaat eigenlijk niet. Tenzij je websites bezoekt met statische beelden zoals wikipedia. Maar dan nog, het gaat allemaal een heel stuk trager dan op een pc en de eInk schermen ondersteunen geen kleuren. Realiseer dat er verschillende eInk schermen zijn. Feitelijk zijn het steeds verbeterde versies van dezelfde fabrikant. Op deze pagina lees je daar meer over.

Voordelen en nadelen

  voordelen nadelen
tablet
 • werkt als een pc
 • goed bruikbaar als webbrowser
 • ebooks zijn via een ereader applicatie goed te lezen
 • accu is na een paar uur al leeg
 • is te zwaar voor leessessies van een paar uur
 • het lcd display geeft een onrustig (haast niet te zien maar trillend) beeld wat vermoeide ogen geeft
 • is vaak duurder dan een ereader
ereader
 • het eInk beeldscherm is een verademing voor je ogen, vergelijkbaar als het lezen van een boek
 • een heel stuk lichter dan een tablet (vaak zelfs lichter dan een doorsnee boek)
 • meestal goedkoper dan een tablet
 • accu is pas na weken leeg
 • is geen pc
 • windows applicaties kan je er niet op installeren
 • meestal kan je er alleen maar mee doen wat de fabrikant levert, functies uitbreiden zoals bij een pc is (meestal) niet mogelijk.
 • webbrowsen is zeer beperkt mogelijk, het werkt te traag, geen kleuren en geen bewegende beelden

Leermomentje

Wil je af en toe eens een boek lezen maar vooral websurfen en mailen? Dan is een tablet een uitstekende keus. Wil je serieus boeken gaan lezen dan is er geen keus mogelijk: je moet een ereader hebben met een eInk beeldscherm.

Let op: sommige ereaders (die heel goedkoop worden aangeboden) hebben een lcd scherm vergelijkbaar met een tablet/laptop. Koop deze niet, want deze ereaders combineren de nadelen van beide modellen in zich. Op deze site kan je een goed overzicht krijgen van ereaders met een eink scherm of juist met een lcd scherm. Dan weet je precies welke je wel of juist niet moet hebben.


home­ >ereaders