Wat is een appimage, wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

appimage logo
appimage logo

Een appimage is een manier om een applicatie ter beschikking te stellen. Het voordeel is dat je zo'n applicatie niet hoeft te installeren. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van de appimage.

Een appImage is applicatie die je kan downloaden en niet hoeft te installeren maar direct kan starten, vergelijkbaar met de portable applicaties uit windows, of een applicatie die uit een enkel .exe bestand bestond in de MS-DOS tijd.

Appimage is een soort "inpaktechniek" waarbij de applicatie samen met andere benodigde bestanden (libraries) samengevoegd tot één bestand. Nadat je het bestand hebt gedownload staat het in de download directory. Het is verstandiger (niet strikt noodzakelijk maar het geeft structuur in je systeem) dat je het bestand plaatst in een bepaalde directory, bijvoorbeeld in /home/gebruikersnaam/appimages/agenda/v2 (als je bijvoorbeeld een agenda programma gedownload hebt). Daarna klik je op het betreffende bestand (in de filemanager), klik je op properties en zet je een vinkje bij "allow executing file as program". Als je daarna op dat bestand dubbelklikt zal de applicatie starten.

Omdat er geen installatieprocedure uitgevoerd wordt, zal de appimage applicatie ook niet in je menusysteem verschijnen. Wil je dat wel dan zal je dat zelf even moeten regelen.

De appimage "inpaktechniek" voorziet niet in een standaard controle op updates. De applicatieprogrammeur die de appimage heeft gemaakt kan dit wel in de applicatie ingebouwd hebben en dan krijg je via de applicatie een seintje dat er een nieuwere versie beschikbaar is. Die moet je dan downloaden en ergens opslaan, bijvoorbeeld in een andere directory dan de vorige versie, dus bijvoorbeeld in /home/gebruikersnaam/appimages/agenda/v3. Je kan nu die nieuwe versie uittesten en als die bevalt kan je de vorige versie gewoon verwijderen, of je laat hem staan, ze kunnen gewoon "naast elkaar bestaan".

De applicatie zal tijdens het gebruik zeer waarschijnlijk bestanden op je computer zetten waarin bepaalde instellingen en opgeslagen werk van je staan. Die staan meestal in je home directory onder documenten: /home/gebruikersnaam/documenten.

Omdat er geen installatieprocedure is, is er ook geen de-installatie procedure. Je verwijderd gewoon het appimage bestand en weg is je applicatie.

Je moet wel eventuele configuratiebestanden en werkbestanden die de applicatie of jij zelf hebt opgeslagen verwijderen. Zoals vermeld staan die vaak in /home/gebruikersnaam/documents. Dit geldt ook eventueel voor het verwijderen van de icoon in het menusysteem (wat dat heb je zelf destijds hebt gedaan).

Het voordeel van een appimage is dat het geen gebruik maakt van andere libraries (hulpprogramma's). Daardoor bestaan er geen afhankelijkheden met andere reeds geïnstalleerde applicaties. Dit is alleen maar mogelijk doordat in de appimage reeds die libraries geïntegreerd zijn. Daardoor neemt de omvang van de applicatie toe, zowel wat betreft het benodigde interne geheugen als externe geheugen. Veelal worden deze applicaties niet voor één platform ontwikkeld maar voor vele verschillende. Dat doet men door gebruik te maken van multi-platform ontwikkelsoftware zoals Qt, GTK+ of Electron. Dit betekent dat de gebruikersinterface van de applicatie kan afwijken van je desktopomgeving. Dat betekent ook dat je het grafische gedrag van een appimage niet kan wijzigen in je desktopomgeving maar allen in de appimage (als men je daartoe de mogelijkheid toe biedt).

De voordelen van een appimage:

  • Een appimage kent geen installatieprocedure, je kan de appimage in een directory naar keuze neerzetten of later verplaatsen (zoiets wordt ook wel eens een portable applicatie genoemd).
  • Een appimage kent geen "afhankelijkheden" zoals dat wel het geval is bij de "normale" applicaties die gebruikmaken van gedeelde libraries. Hierdoor zal het gebruik van een nieuwe appimage niet andere reeds geïnstalleerde applicaties kunnen verstoren.
  • Omdat er geen installatieprocedure is geweest zijn er ook geen rootpermissies nodig geweest zoals dat wel het geval is bij het installeren van applicatie met de gangbare package managers.
  • Een appimage wijzigt niets aan je systeem. Het is een bestand, en het wordt ergens geplaatst. Het installeert niet op andere plaatsten libraries of past geen configuraties aan van je systeem (wat mogelijk voor problemen zorgt).
  • Je kan met meerdere verschillende versies van het programma naast elkaar werken.

De nadelen van een appimage:

  • De appimage wordt rechtstreeks geleverd door de applicatiemaker. Je download deze meestal van de site van de maker. Je weet niet of die softwaremaker betrouwbaar is. Bij de "normale" applicaties kijken vele vrijwilligers naar een applicatie voordat deze goedgekeurd wordt en in een soort app-store wordt geplaatst waar je normaal gesproken de applicaties uit ophaalt.
  • De appimage staat helemaal "op zichzelf" en heeft geen enkele relatie tot je desktop environment. Dat betekent dat hoe de applicatie er uit ziet, zoals grafische elementen als knopjes, kunnen afwijken van alle andere applicaties die met de "normale" package managers zijn geïnstalleerd en (doorgaans) wel integreren in je desktop environment.
  • Een appimage integreert zich niet in je menusysteem. Je moet weten waar de appimage staat en hem vandaar uit starten. Natuurlijk kan je de appimage heel eenvoudig in het menusysteem opnemen, maar dat moet je zelf even doen (en ook weer verwijderen als je de appimage verwijderd hebt).
  • Er is geen standaard mechanisme dat controleert op updates.

Appstore

Een appimage kan je direct van de website van de applicatiebouwer downloaden, of op een willekeurige plaats ergens anders op het internet. Op github staat een grote verzameling, maar die hoeft niet compleet te zijn, de applicatiebouwer is namelijk niet verplicht de appimage op githubverzameling te plaatsen.

De officieuze app-store van appimages kan je op github vinden.



aanpassing/controle: 20231114

home­ >linux >linux glossarium