Aanpassingen na installatie Linux Mint
Na een installatie van Windows passen wij standaard diverse zaken aan. Bij Linux is dat niet anders. In dit artikel bespreken we de belangrijkste wijzigingen die wij hebben doorgevoerd. Dit artikel is weliswaar gebaseerd op een Linux Mint installatie maar is voor 90% toepasbaar voor alle andere Linux installaties.
Windows schijf kunnen benaderen met lezen en schrijven
Standaard kan je een Windows geformatteerde partitie alleen maar lezen (read-only), dat wilde we wijzigen naar lezen en schrijven (read/write). In dit artikel beschrijven we hoe we dat hebben gedaan.
Mailbestanden uit Windows behouden
Mocht je gebruik maken van locale mailbestanden, zoals met Thunderbird, dan adviseren we vooral om de mailbestanden die zijn gemaakt onder Windows vooral niet aan te passen of te verplaatsen. Laat ze gewoon staan en pas in Thunderbird-Linux de locatie aan waardoor Thunderbird weet dat de mailbestanden op je Windows partitie beschikbaar zijn. Dat is bij ons in de map /media/windows (zoals hier beschreven). Maak voor de zekerheid, als je dat nog niet gedaan hebt, een backup van je mailbestanden (eigenlijk een kopie van je mailprofiel maken).
In Windows staan je mailbestanden in de volgende (overigens verborgen) map (we gaan uit van de gebruikersnaam "gebruikersnaam" maar dat moet je natuurlijk even aanpassen): C:\Users\gebruikersnaam\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles je ziet daar een map staan en die moet je even in zijn geheel kopiëren.
In Thunderbird kan je in >menu >account settings >message storage aangeven waar je oude windows-mailbestanden staan.
Printers
Printers kan je toevoegen/configureren in >menu >preferences >system settings >printers.
Firewall
Je kan de firewall aanzetten en configureren in >menu >preferences >system settings >firewall.
Extra programma's installeren
Waarschijnlijk wil je nog een extra programma installeren. Je kan die vinden in de "app-store" >menu >administration >software manager
Hybernate
Standaard kent Linux Mint geen Hybernation, alleen een stand-by stand (suspend). Vanaf versie 20.3 is hybernate beschikbaar. Probleem opgelost.
TV kijken met ZiggoGo en NPOstart met Firefox
Bij ons konden we niet met firefox naar tv kijken met ziggogo.tv en npostart.nl. Door een instelling te wijzigen werkt het wel.
TV kijken met ZiggoGo en NPOstart met Chromium
Ook in Chromium werkte ziggogo.tv en npostart.nl niet. Dat hebben we opgelost door een nieuwe tab te openen en dan op de adresregel in te typen:
chrome://components
Vrijwel onderin staat Widevine Content Decryption Mulule. Nadat we op de check for update hadden gedrukt en Chromium hadden herstart werkte ziggogo.ttv het wel.
Verticale scrollbar in Firefox breder maken
In firefox is de versticale scrollbar zo smal dat het haast onmogelijk is om hem te verplaatsen. We hebben uitgezocht hoe je dat veranderen.
Niet ondersteunde hardware?
Mocht je last hebben dat bepaalde (vrij nieuwe) hardware die (nog) niet door de Linux kernel ondersteund wordt die meegeleverd wordt in Linux Mint, dan is er mogelijk een oplossing. De Linux kernel die Mint meelevert is bewust niet de laatste versie. Dat doet men bewust omdat in oudere versies vele bugs zijn verwijderd. Maar soms kan je niet anders dan een nieuwe kernel gebruiken omdat die je nieuwe hardware ondersteund.
Overstappen (of terugschakelen) naar een andere kernelversie gaat heel simpel: >menu >administration >update manager >view >Linux kernels. Je ziet nu aan de linkerzijde verschillende Linux kernel versies staan. Selecteer de laatste, je krijgt nu een overzicht welke subversies bestaan van deze kernel, kies er een en klik op Install.
Breedte van de scrollbar instellen / verbreden
Het is een persoonlijke voorkeur maar wij vonden de scrollbar in Mint aan de smalle kant. Dit kan je wijzigen >menu >preferences >system settings >themes >settings.
Startup applicaties
Wil je dat bepaalde applicaties automatisch starten dan kan je dat regelen in >menu preferences >startup applications
Verder lezen
Overzicht artikelen over Linux of over Linux Mint.
aanpassing/controle: 20231114