Wat zijn de verschillende mogelijkheden om Linux Mint te installeren en wat zijn hun voor- en nadelen?

linux mint logo

Linux Mint kan je op een aantal verschillende manieren op een computer installeren. We bespreken in dit artikel de verschillende installatie manieren en staan stil bij hun voor- en nadelen.

Introductie

Wanneer je op een computer "alleen maar" Linux Mint wil installeren, dus niet een bestaande Windows installatie wil sparen, lees dan verder bij het kopje "Mogelijkheid 1".

Dit artikel gaat vooral in op de sitatie dat je op een computer met Windows ook Linux Mint wilt installeren. Als jij dit ook wil adviseren we je dit artikel goed door te lezen omdat er nog al wat punten van aandacht zijn en je kan de installatie maar één keer verknoeien.

Voordat je begint

Wij adviseren je eerst om te testen of Linux Mint wel goed werkt op je computer. Dat kan je heel makkelijk testen met een "live Mint installatie" die je op een usb-stick plaatst. Je kan dan op je computer Linux Mint via de usb-stick starten zonder dat dit je huidige installatie van je computer verstoort / aangepast wordt.

Op deze wijze kan je controleren of alles op je computer onder Linux Mint werkt. Controleer dan zaken als het goed functioneren van het toetsenbord, muis, mouse-pad, audio, wifi, Ethernet, Bluetooth, schermresolutie, eventueel tweede scherm, toegang tot de ssd of harde schrijf. Als je na die test een goed gevoel hebt, dan pas ga je verder en ga je Linux écht installeren op je computer.

Drie manieren om Linux Mint te installeren

Als je over wilt stappen naar Linux zal je op dit moment werken met Windows, althans dat nemen we aan. Dan heb je een kleine uitdaging want als je Linux "op je c-schijf wil installeren" dan heb je kans dat -als je niet de juiste procedure volgt- alle bestanden van je c-schijf verloren gaan. Maar met de informatie in dit artikel raak je geen énkel bestand kwijt.

Ieder besturingssysteem, zoals Windows maar dus ook Linux, hebben hun eigen schijfindeling. Om het anders te schrijven, de schijf waarop het besturingssysteem geïnstalleerd gaat worden moet op een manier geformatteerd worden dat past bij het besturingssysteem. Vroeger gebruikte Windows FAT, later FAT32 en tegenwoordig NTFS (New Technology File System). Linux moet geïnstalleerd worden op een schijf (feitelijk partitie) die geformatteerd is met een file systems als: ext2 (heel oud), ext3 (oud), ext4 (gebruikelijk), JFS, ReiserFS, XFS of Btrfs (gebruikelijk), er is dus nog al wat keuze. Maar NTFS staat er dus niet bij.

Wil je op je huidige c-schijf (ook) Linux installeren dan moet die c-schijf opnieuw geformatteerd moet worden, en zoals je weet raak je dan alle informatie kwijt en dat wil je liever niet. Hieronder beschrijven we drie methoden om zonder verlies van gegevens van je c-schijf, toch Linux Mint op je computer te installeren.

Mogelijkheid 1: alleen Linux Mint als besturingssysteem

In het kort: Windows er af en Linux daarvoor in de plaats. Deze methode bevelen we niet aan. Deze methode is lastig en risicovol. De kans bestaat dat je de werkbestanden krijtraakt, dat hoeft niet, maar als je niet goed te werk gaat bestaat die mogelijkheid. Het grote nadeel van deze methode is dat er geen makkelijke weg terug is (om naar Windows terug te gaan mocht Linux je toch niet bevallen). Als je deze methode volgt wordt de complete Windows installatie op je c-schijf gewist, je moet dus eerst al je werbestanden veiligstellen met een back-up.

Maak dus als eerste een back-up van al je werkbestanden op je c-schijf. Doe dit niet met een back-up programma, want die back-up kan zeer waarschijnlijk niet gelezen (teruggezet) worden onder Linux (vanwege de niet herkenbare bestandsindeling die het back-up programma gebruikt). Kopieer alle bestanden "met de hand" en zonder gebruik te maken van compressie. Kopieer het naar een externe hard schijf of ssd (vanaf nu schrijven we voor het gemak ssd maar kan dus ook een harde schijf zijn).

Hoewel je het met de hand kan doen kost dit veel tijd met de kans dat je bepaade bestanden vergeet. Makkelijker en sneller is om gebruik te maken van het kopieerprogramma Fastcopy. Dat is een gratis portable programma en die kopieert hele directorystructuren in één keer voor je en doet het ook nog eens snel. Fastcopy kan je vinden op de site portablefreeware.com (https://www.portablefreeware.com/index.php?id=1437)

Zodra je al je bestanden hebt gekopieerd, steek je de "live Linux installatie" die je op een usb-stick heb staan in je computer en start je computer opnieuw op. Zorg er voor dat, eventueel na aanpassing in je BIOS/EUFI, dat het besturingssysteem van je usb stick geladen wordt (dus niet laten starten vanaf je ssd of harde schijf).

Linux zal dan starten in de "live" versie. Op de desktop staat een icoontje "installeer Linux Mint", klik daar op. Na enige tijd wordt je gevraagd op welke ssd Linux geïnstalleerd moet worden. Selecteer dan de ssd die onder Windows je c-schijf heette. Kies er vervolgens voor om de huidige installatie / partitie te verwijderen (op die partitie staat tot op dat moment Windows), en laat Linux Mint installeren. Je krijgt nog een paar extra vragen zoals over de datum en tijd maar dat wijst zich vanzelf.

Zodra Linux mint geïnstalleerd is op je oude Windows ssd, start je de computer (die dus dan met Linux Mint start), sluit je de externe ssd aan op je computer en kopieer alle bestanden van de externe ssd terug naar de ssd waar ook Linux op geïnstalleerd is. Het meest voor de hand liggende is om je back-up terug te plaatsen in je "home" directory en dat is in Linux altijd de directory /home/gebruikersnaam. Die gebruikersnaam heb je tijdens de installatie zelf ingevoerd. Als je gebruikersnaam abcd is, dan is je homedirectory dus /home/abcd. Overigens ben je niet verplicht je bestanden daar neer te zetten, je mag het doen waar jij wilt, maar het is wel de meest gebruikelijke directory.

Na deze installatie heb je een computer waarop het Linux Mint besturingssysteem op geïnstalleerd is (de Windows software is dan gewist) en je werkbestanden kan je terugvinden in je homedirectory. Daarmee is de installatie klaar.

Mogelijkheid 2: dual boot; Linux "naast" Windows op dezelfde schijf

Onze favoriete (maar één na beste) keuze is de "dual boot" methode (daar hebben we initieel voor gekozen en op moment van schrijven is dat wat we gebruiken). Deze methode is prettig, snel en vrijwel zonder risico (risico op het verlies van je werkbestanden die onder Windows gemaakt zijn). Het is de één na prettigste en handigste methode. Ter geruststelling, deze methode wordt door vrijwel iedereen gekozen.

Je maakt van je computer een zogenaamde dual-boot installatie. Daarbij wordt Linux Mint naast Windows geïnstalleerd. Iedere keer als je de computer start krijg je de keuze: wil je Linux of wil je Windows starten, dat geeft vele een prettig gevoel, ja kan terug naar Windows wanneer jij dat wil.

Een ander voordeel is dat je geen back-up hoeft te maken én dat onder Linux je toegang hebt tot al je Windows werkbestanden. Wat helemaal prettig is dat aanpassingen of toevoegingen (nieuwe bestanden) onder Linux ook beschikbaar zijn onder Windows. Je kan als voorbeeld onder een tekstdocument dat je onder Windows hebt gemaakt aanpassen onder Linux. Als je de computer opnieuw start en kiest voor Windows, dan kan je met het onder Linux gewijzigde document gewoon verder werken.

Deze dual boot methode vereist één ding, dat is dat op je ssd waarop Windows staat nog voldoende ruimte beschikbaar is. Wat er namelijk gaat gebeuren is dat je (populair geschreven) de ruimte op de c-schijf wat beperkt "de c-schijf ruimte wordt dan minder", en op diezelfde ssd wordt ruimte gemaakt voor de Linux installatie.

Technisch heet het dat de Windows partitie kleiner gemaakt wordt en er een tweede partitie op je ssd wordt gemaakt waarop Linux Mint wordt geïnstalleerd.

Niet alleen zijn je Windows werkbestanden onder Linux beschikbaar, maar we adviseren je sterk om al je werkbestanden op je Windows partitie op te blijven slaan. Alle nieuwe bestanden die je onder Linux maakt komen dus niet op de Linux partitie te staan, maar zet je gewoon op je Windows partitie dus bij alle andere werkbestanden.

Het is sterk aanbevolen om je werkbestanden op een andere partitie te plaatsen dan waar je besturingssysteem staat. Je kán wel alles op één partitie plaatsen, maar een gescheiden partitie heeft een groot voordeel bij het upgraden van je Linux besturingssysteem of als je wellicht in de toekomst met een ander (Linux) besturingssysteem gaat werken. Tijdens die upgrade / migratie geef je op dat dit uitgevoerd moet worden op je bestaande Linux partitie en je "data partitie" (wat dus je oude Windows partitie is) blijft dan ongemoeid en worden de werkbestanden niet per ongeluk gewist.

Mogelijkheid 3: Linux naast Windows; extra ssd of harde schijf waarop je Linux installeert

Dit is onze voorkeursmethode, maar vergt wel de investering van een nieuwe ssd. Het grote voordeel dat je huidige c-schijf onveranderd blijft.

Wat we hier doen is je computer voorzien van extra ssd. Op de ene (bestaande) ssd staat Windows en dat laten we geheel ongemoeid (een prettige gedachte). Op de nieuwe ssd gaan we Linux installeren. Je computer heeft dan twee ssd's met twee verschillende besturingssystemen. Door de bootvolgorde of bootpriority in de BIOS/EUFI aan te passen (gaat heel makkelijk), kan je er voor zorgen dat bij het starten van je computer Windows of Linux start.

Voor de rest is alles hetzelfde zoals hierboven bij mogelijkheid 2 is beschreven. Je Windows werkbestanden zijn gewoon beschikbaar onder Linux en de aanpassingen die je daarop maakt zijn ook weer onder Windows beschikbaar. Je kan op ieder moment (na een reboot en aanpassing in de bootvolgorde) heen-en-weer schakelen tussen Windows en Linux, zo vaak je maar wilt.

We adviseren om op je nieuwe ssd twee partities te maken (dat hoeft niet meteen, dat kan na maanden ook nog wel door de oorspronkelijke partitie te verkleinen waardoor er ruimte ontstaat voor een tweede partitie). De eerste partitie gebruik je voor de Linux installatie, de tweede partitie ga je op termijn gebruiken voor je werkbestanden, je "data partitie". Maar tot die tijd, zolang op de Windows partitie nog ruimte is, blijf je gewoon al je werkbestanden op de Windows partitie plaatsen. Aan het gebruik van de Windows partitie als data schijf kleven geen nadelen (dus waarom zou je het wijzigen?).

Als je na maanden tevreden bent met Linux Mint kan je altijd besluiten om al je werkbestanden over te zetten (kopiëren) van de Windows partitie naar je data partitie op je nieuwe ssd. Je kan daarna (als je dat wil) je Windows schijf opnieuw partitioneren en onder Linux formatteren en dan heb je extra opslagcapaciteit voor je data. Of je besluit de oude harde schijf waar Windows op staat uit je computer te halen (dat scheelt energieverbruik).

Tip voor mogelijkheid 2 en 3 installaties

Ons advies is om je werkbestanden en je mailbestanden niet over te zetten van de windows schijf naar de Linux ssd. Het idee hierachter is: ze staan daar goed, je kan ze namelijk vanuit Linux benaderen en mocht je ooit terug willen naar Windows, dan hoef je niets terug te zetten. Standaard is je Windows partitie alleen maar te lezen (read-only) onder Linux. Maar met een paar handelingen kan je de Windows partitie onder Linux als "read-write" schijf "mounten". Hoe dat dat gaat lees je hier.

Verder lezen

Overzicht artikelen over Linux of over Linux Mint.



aanpassing/controle: 20231114

home­ >linux >linux mint