vacuümmachine test Solis Easy Vac Pro 569

solis easy vac pro 569
Solis Easy VAC Pro 569

De Solis Easy Vac Pro 569 is een relatief goedkope vacuümmachine die voor zo'n 90 euro te koop is. Hij is verkrijgbaar in een uitvoering met een witte, een zwarte of metalen klep. Het is een lekker klein apparaatje en heeft daarom ook geen folierolhouder. De klep die de vacuümkamer afsluit is van het type "druk-en-klik-vast klepsluitmechanisme", je moet dus even flink drukken op de zijkanten van de klep als je gaat vacumeren. Deze techniek is een zeer veel toegepaste techniek bij vacuümmachines in het goedkopere segment. De vacuümmachine laat zich bedienen met knoppen bovenop de klep. Naast de standaard zuig-vacuüm-en-seal-dicht knop, waarbij alles met een druk op de knop vanzelf gaat, heeft de Easy Vac Pro ook een "food" knop voor droog en nat voedsel een "vacuüm pressure" knop voor normaal vacuümzuigen en voorzichtig vacuümzuigen en een aparte sealknop. Tijdens het vacuümzuigen zal een rood ledje branden en tijdens het sealen een blauw ledje.

solis easy vac pro 569 vacuümslang aansluiting
vacuümslang aansluiten onder de klep

Deze vacuümmachine is voor huishoudelijk gebruik en vanwege zijn lage prijs heeft hij de beperking dat je niet continu kan vacumeren. Na een vacumeeractie moet je minimaal een minuut wachten waardoor de vacuümpomp enigszins kan afkoelen. Dit is op zich een redelijk normale beperking van vacuümmachines in deze prijsklasse.

De vacuümpomp behaald een respectabele waarde van 80% vacuüm. De vacuümzakken worden dichtgeseald met een enkele sealnaad van 2,5 mm. De sealstrip bevindt zich bovenin in de klep. De sealtijd kan ingesteld worden met de moist/dry knop. Wanneer de vacuümzak wat vochtig is op de plaats waar de zak dichtgeseald moet worden moet de vacuümmachine wat langer sealen anders krijg je geen goede gesloten seal.

De vacuümkamer is lekker diep, dit is prettig want als per ongeluk toch vocht uit de zak wordt gezogen belandt dit eerst in de vacuümkamer en pas als die vol is, maar dan heb je wel erg veel vocht naar binnen laten glippen, zal het vocht pas via het opstaande gaatje naar de vacuümpomp verdwijnen. In dat geval zal de vacuümpomp vrijwel zeker defect raken. Door deze diepe vacuümkamer zal dit waarschijnlijk nooit gebeuren. De Solis 569 heeft geen uitneembare vacuümkamer, mocht toch vocht in de vacuümkamer gelopen zijn dan moet je dit in de machine schoonmaken met een doekje.

solis easy vac pro 569 vacuümslang opgeborgen in klep
vacuümslang is netjes in de klep opgeborgen

vacuümslang

Een fraai detail van de Solis Easy Vac Pro 569 is dat het vacuümslangetje netjes in een uitsparing in de klep opgeborgen kan worden. Bij vele vacuümmachines bestaat zo'n opberg mogelijkheid niet en slingert het slangetje ergens in een keukenla. Het vacumeren van dozen, potten, bussen en flessen met het vacuümslangetje vindt plaats door de "canister" knop te drukken. Deze zit niet bovenop het bedieningspaneel van de klep maar bevindt zich aan de rechterzijde onder de klep.

Vacumeren delicate producten

Wanneer je zachte delicate producten wil vacumeren of producten waar veel vocht in zit moet de vacuümmachine niet de vacuümzak maximaal leegzuigen. Doet hij dat wel dan wordt een krentenbol of geblancheerde sperziebonen helemaal in elkaar gedrukt. Standaard zal, nadat je op de vacuüm en seal knop hebt gedrukt, de zak tot het maximum vacuümgezogen worden. Door vroegtijdig op de sealknop te drukken kan je dit vacumeerproces onderbreken. Druk eerst dus op de vacuüm en sealknop en zodra de zak voldoende is leeggezogen druk je meteen op de sealknop. Op dat moment stopt de vacuümpomp en gaat de vacuümmachine over tot sealen.

Het moment dat je op de sealknop moet drukken luistert normaal gesproken vrij nauw. De Solis Easy Vac Pro 569 kan echter met de vacuüm pressure knop op "delicate" gezet worden waardoor wat minder snel de vacuümzak leeggezogen wordt. Het juiste moment bepalen om op de sealknop te drukken wordt dan een stuk eenvoudiger.

Voor- en nadelen

 • vacuümslang opgeborgen in klep
 • vacuümpomp instelbaar voor delicate producten
 • vacuümslang voor potten, bussen, dozen en flessen te vacumeren
 • lekker klein
 • geen uitneembare vacuümkamer

Specificaties

 • maximaal vacuüm: 80% (-800 mBar)
 • vacuümkracht instelbaar: ja, normaal en delicate
 • sealnaad: 2,5 mm breed, 30 cm lang
 • sealtijd instelbaar: twee standen (dry en wet)
 • continu gebruik: nee, een minuut afkoeltijd
 • folierolhouder: nee
 • afmetingen (lxbxh): 37x14x7 cm
 • vermogen: 120 Watt
 • gewicht: 1,45 kg

home­ >vacuüm apparaat >vacuümmachine tests