vacuümmachines tips

foodsaver v2040 basic line
Foodsaver V2040 basic line

Wanneer je een vacuümmachine gebruikt kunnen je onderstaande tips je mogelijk goed helpen. Ze zijn gebaseerd op jarenlang intensief gebruik van vacuümmachines.

Voedsel tips

 • Zachte kaas, knoflook en paddenstoelen moet je nooit vacumeren.
 • Ontdooi ingevroren en gevacumeerd voedsel altijd in de koelkast. Ontdooien in de magnetron of in een pan flink het water, boven de 60° Celsius kan natuurlijk ook. Ontdooi het voedsel in ieder geval nooit op de aanrecht. Bij kamertemperatuur bestaat de kans dat bacteriegroei het eten bederft.
 • Bewaar gevacumeerd voedsel altijd koel. Minimaal in de koelkast bij 4° Celsius maar invriezen is nog beter. Boven de 4° Celsius bestaat de kans dat botulisme ontstaat.
 • Groente zoals bloemkool, broccoli en andere uit de kruisbloemige familie moet je altijd eerst blancheren voordat je deze vacuümverpakt.
 • Fruit moet je altijd eerst schillen voordat je het vacumeert. Ook bananen. Die kan je trouwens veel langer geschild en wel bewaren in de koelkast in vacuüm verpakking.

Bereiding tips

 • Laat minimaal 8 cm, liefst nog net wat meer, ruimte boven in de zak. Stop je de vacuümzak te vol dan kan je de zak niet vlak en glad in de vacuümmachine leggen. Hierdoor zal de vacuümzak aan de bovenkant vouwen krijgen waardoor deze niet goed geseald kan worden.
 • Sla de vacuümzak voor 5 cm om voordat je voedsel, vooral plakkerige spullen zoals sauzen en pasta's in de zak doet. Sla het omgevouwen gedeelte weer terug voor het vacumeren. Hierdoor blijft de vacuümzak op de plek waar de seal moet komen schoon en droog waardoor de seal goed kan sluiten.
 • Vochtige producten zoals sperziebonen, broccoli maar ook vlees en vis zorgen er voor dat tijdens het vacuümzuigen van de zak dat het vocht "naar boven loopt". Hierdoor kan er vocht in je vacuümmachine komen en doordat de zak van binnen nat is zal deze de vacuümzak niet goed dichtsealen. Als jouw vacuümmachine het ondersteund, onderbreek het vacuümzuigproces door op tijd op de sealknop te drukken. Zodra je het vocht omhoog ziet kruipen moet je meteen op de seal knop drukken. Het helpt natuurlijk altijd extra door de producten eerst droog te deppen voordat je ze verpakt. Helemaal luxe is als jouw vacuümmachine een pulse knop heeft of de vacuümdruk instelbaar is.
 • Producten met harde randjes zoals botten, graten, maar ook droge macaroni zullen vaak de vacuümzak lek maken tijdens het vacuümzuigen. Dit kan je voorkomen door een keukenpapiertje op te leggen of eerst in een ander open te laten kunststof zakje te doen.
 • Wil je vacuümzakken meerdere malen hergebruiken, en dat kan als je alles schoon houdt, zorg dan dat je de zak flink wat groter houdt dan noodzakelijk. Iedere keer dat je een deel van de inhoud van de zak gebruikt zal je de zak moeten openknippen en wordt de zak een stukje kleiner.

Machine tips

 • Vacumeer geen vloeistoffen, de vloeistof wordt heel snel tenzij je zeer bedreven in vacumeren bent. Beter is het om ze eerst in te vriezen en dan pas vacuüm te verpakken. Invriezen van vloeistoffen zoals soep gaat makkelijk in hersluitbare (druk en sluit) kunststof zakken (zip lock bags).
 • Wanneer vloeistof op de plaats zit waar de seal moet komen zal dit vrijwel altijd zorgen dat de seal niet goed sluit. Maak de vacuümzak van binnen droog met een keukenpapiertje en ga daarna pas sealen.
 • Berg de vacuümmachine nooit op met dichtgeklikte deksel; doe de deksel dicht maar klik hem niet vast door stevig op de deksel te drukken. Hierdoor blijven de rubber afdichtingen veerkrachtig en zal je deze veel minder snel moeten vervangen.
 • Reinig je handen met zeep en ontsmet ze liefst daarna met ontsmettingsgel voordat je gaat vacumeren.
 • Wanneer de sealrand steeds op ongeveer dezelfde plaats niet goed dichtseald zal hoogstwaarschijnlijk de teflon band over de sealstrip "verfrommeld" zijn. Haal het teflonband voorzichtig aan een kant los en trek het voorzichtig los tot net voorbij de plek dat de teflonband niet netjes glad zit. Daarna de teflonband weer netjes over de sealstrip aandrukken met je vinger terwijl je de teflonband strak houdt.
 • Wanneer je vacuümmachine niet meer goed de zakken kan leegzuigen zullen de rubber afdichtingen of vervuild zijn of niet meer veerkrachtig genoeg zijn. Maak ze goed schoon of vervang ze. De fabrikant verkoopt meestal losse afdichtingen voor de vacuümkamer als je in een emailtje daarom vraagt.

home­ >vacuüm apparaat

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen