orienteer.nl

vacuummachines tips

foodsaver v2040 basic lineFoodsaver V2040 basic line

Wanneer je een vacuummachine gebruikt kunnen je onderstaande tips je mogelijk goed helpen. Ze zijn gebaseerd op jarenlang intensief gebruik van vacuummachines.

Voedsel tips

 • Zachte kaas, knoflook en paddenstoelen moet je nooit vacumeren.
 • Ontdooi ingevroren en gevacumeerd voedsel altijd in de koelkast. Ontdooien in de magnetron of in een pan flink het water, boven de 60° Celsius kan natuurlijk ook. Ontdooi het voedsel in ieder geval nooit op de aanrecht. Bij kamertemperatuur bestaat de kans dat bacteriegroei het eten bederft.
 • Bewaar gevacumeerd voedsel altijd koel. Minimaal in de koelkast bij 4° Celsius maar invriezen is nog beter. Boven de 4° Celsius bestaat de kans dat botulisme ontstaat.
 • Groente zoals bloemkool, broccoli en andere uit de kruisbloemige familie moet je altijd eerst blancheren voordat je deze vacuumverpakt.
 • Fruit moet je altijd eerst schillen voordat je het vacumeert. Ook bananen. Die kan je trouwens veel langer geschild en wel bewaren in de koelkast in vacuüm verpakking.

Bereiding tips

 • Laat minimaal 8 cm, liefst nog net wat meer, ruimte boven in de zak. Stop je de vacuumzak te vol dan kan je de zak niet vlak en glad in de vacuummachine leggen. Hierdoor zal de vacuumzak aan de bovenkant vouwen krijgen waardoor deze niet goed geseald kan worden.
 • Sla de vacuumzak voor 5 cm om voordat je voedsel, vooral plakkerige spullen zoals sauzen en pasta's in de zak doet. Sla het omgevouwen gedeelte weer terug voor het vacumeren. Hierdoor blijft de vacuumzak op de plek waar de seal moet komen schoon en droog waardoor de seal goed kan sluiten.
 • Vochtige producten zoals sperziebonen, broccoli maar ook vlees en vis zorgen er voor dat tijdens het vacuumzuigen van de zak dat het vocht "naar boven loopt". Hierdoor kan er vocht in je vacuummachine komen en doordat de zak van binnen nat is zal deze de vacuumzak niet goed dichtsealen. Als jouw vacuummachine het ondersteund, onderbreek het vacuumzuigproces door op tijd op de sealknop te drukken. Zodra je het vocht omhoog ziet kruipen moet je meteen op de seal knop drukken. Het helpt natuurlijk altijd extra door de producten eerst droog te deppen voordat je ze verpakt. Helemaal luxe is als jouw vacuummachine een pulse knop heeft of de vacuumdruk instelbaar is.
 • Producten met harde randjes zoals botten, graten, maar ook droge macaroni zullen vaak de vacuumzak lek maken tijdens het vacuumzuigen. Dit kan je voorkomen door een keukenpapiertje op te leggen of eerst in een ander open te laten kunststof zakje te doen.
 • Wil je vacuumzakken meerdere malen hergebruiken, en dat kan als je alles schoon houdt, zorg dan dat je de zak flink wat groter houdt dan noodzakelijk. Iedere keer dat je een deel van de inhoud van de zak gebruikt zal je de zak moeten openknippen en wordt de zak een stukje kleiner.

Machine tips

 • Vacumeer geen vloeistoffen, de vloeistof wordt heel snel tenzij je zeer bedreven in vacumeren bent. Beter is het om ze eerst in te vriezen en dan pas vacuüm te verpakken. Invriezen van vloeistoffen zoals soep gaat makkelijk in hersluitbare (druk en sluit) kunststof zakken (zip lock bags).
 • Wanneer vloeistof op de plaats zit waar de seal moet komen zal dit vrijwel altijd zorgen dat de seal niet goed sluit. Maak de vacuumzak van binnen droog met een keukenpapiertje en ga daarna pas sealen.
 • Berg de vacuummachine nooit op met dichtgeklikte deksel; doe de deksel dicht maar klik hem niet vast door stevig op de deksel te drukken. Hierdoor blijven de rubber afdichtingen veerkrachtig en zal je deze veel minder snel moeten vervangen.
 • Reinig je handen met zeep en ontsmet ze liefst daarna met ontsmettingsgel voordat je gaat vacumeren.
 • Wanneer de sealrand steeds op ongeveer dezelfde plaats niet goed dichtseald zal hoogstwaarschijnlijk de teflon band over de sealstrip "vervrommeld" zijn. Haal het teflonband voorzichtig aan een kant los en trek het voorzichtig los tot net voorbij de plek dat de teflonband niet netjes glad zit. Daarna de teflonband weer netjes over de sealstrip aandrukken met je vinger terwijl je de teflonband strak houdt.
 • Wanneer je vacuummachine niet meer goed de zakken kan leegzuigen zullen de rubber afdichtingen of vervuild zijn of niet meer veerkrachtig genoeg zijn. Maak ze goed schoon of vervang ze. De fabrikant verkoopt meestal lossen afdichtingen voor de vacuumkamer als je in een emailtje daarom vraagt.
orienteer.nl gebruikt cookies
ik begrijp het
meer informatie