Waarom gekozen voor Linux Mint?
Als je wilt overstappen van Windows naar Linux zal je bemerken dat er niet één Linux is maar tientallen versies bestaan (distributies genaamd). Waarom wij voor Linux Mint hebben gekozen lichten we in dit artikel toe.
Introductie
Bedenk wel dat we hier een mening - onze mening beschrijven, lees je vooral in over dit onderwerp en bezoek andere sites die de voor- en nadelen van verschillende Linux distributies belichten om een gefundeerde keuze te maken.
Het is ook goed te weten dat wij verstokte Windows gebruikers zijn en reeds met Windows werkten bij versie 1.0, dat was in 1985 en bij de overstap naar Linux Mint werkten al jaren met Windows10. En na een aantal keer met Linux gespeeld te hebben, hebben we op 23 juni 2021 de knoop doorgehakt. We hebben Linux Mint geïnstalleerd en ons tot doel gesteld om voorgoed met Linux te werken en onze ervaring op deze site te delen.
We wilden overstappen naar een Windows-like besturingssysteem en het moest zoveel mogelijk "hetzelfde" zijn en vooral niet lastiger worden.
Als je wil overstappen van Windows naar Linux zal je een keuze moeten maken, welke Linux distributie ga je donwloaden/gebruiken? Bekende Linux distributies zijn Mint, Ubuntu, Debian, Fedora, openSuse, Puppy en nog tientallen anderen. Iedere distributie heeft zijn specifieke eigenschappen die bepaalde gebruikers aanspreken. Waarom wij voor Linux Mint hebben gekozen lichten we in dit artikel toe.
Waarom Linux Mint en waarom Linux Mint Cinnamon?
Ter voorbereiding op onze overstap hebben we veel gelezen over welke Linux versie, volgens anderen, het meest aansloot op de ervaring van een verstokte Windows gebruiker. Zeer vaak lazen we dat Linux Mint Cinnamon het meest op Windows lijkt.
We hebben een aantal keer met een usb stick een "live" versie van Linux Mint gestart en mee gespeeld en inderdaad leek de overstap heel simpel met deze versie.
Linux Mint, zo schrijft men, laat zich heel simpel installeren. En inderdaad, het is supersimpel. USB stick (waarop we de Linux Mint image hebben gekopieerd) in de computer en je start Linux Mint in de "live" versie (die alleen maar in het interne geheugen draait). Als het werkt en het je bevalt, staat op je desktop een icoon "Install Linux Mint". Eén keer dubbelklikken en hij gaat aan voor je aan de slag.
Je krijgt tijdens de installatie onder andere de vraag of je de computer, waarop zeer waarschijnlijk Windows10 op draait, "dual boot" moet worden, ja graag dus. Daarna vraagt hij of de c-schijf wat verkleind mag worden om zo ruimte te maken voor Linux Mint. Je mag zelf bepalen hoeveel Gigabyte je vrij wil maken. Het is allemaal supersimpel en in een handomdraai heb je ineens een computer die je met Linux Mint of Windows kan starten. Heel prettig, heel simpel.
Een ander voordeel van Linux Mint is dat deze distributie, in tegenstelling tot vele andere distributies, veel multimedia codecs ondersteunen. De meeste audio en video formaten worden ondersteund, je hoeft alleen maar tijdens de installatie een akkoord te geven om de multimedia-codecs te downloaden en te installeren. Bij sommige andere distributies moet je deze na de installatie handmatig downloaden en installeren.
Waarom Linux Mint Cinnamon?
Wat houdt die toevoeging "Cinnamon" bij Linux Mint in? Cinnamon is een bepaalde desktopomgeving. Linux distributies worden uitgeleverd met verschillende desktopomgevingen. Bij Linux Mint zijn dat er drie: Cinnamon, MATE en Xfce.
Cinnamon lijkt het meeste op Windows. Xfce heeft meer weg van WindowsXP. En MATE is gewoon heel anders, het heeft wat weg van de MAC.
Als je Windows7, Windows8, WindowsCE of Windows10 gewend bent dan is de overstap naar Linux met Linux Mint Cinnamon heel simpel.
Oudere computer
Als je een oude computer hebt, met weinig intern geheugen, dan is Linux Mint XFce een betere keus omdat die versie minder eisen stelt aan de hardware. Deze XFce versie doet heel erg Windows-XP achtig aan.
Mocht je nog een 32 bits computer hebben, dan raden we je aan om deze niet te gebruiken voor Linux. De 32-bits versies van Linux verdwijnen steeds meer. Het is alleen nog 64 bits wat de klok slaat. Mocht je de 32 bits computer toch met Linux mint willen gebruiken download dan LMDE (Linux Mint Debian Edition) omdat die wel in een 32 en 64-bits versie is te downloaden.
Verder lezen
Overzicht artikelen over Linux of over Linux Mint.
aanpassing/controle: 20231114