Stappenplan installatie dual-boot Linux Mint op een Windows computer / laptop
Hoewel het installeren van Linux Mint niet moeilijk is hebben we een stappenplan gemaakt om je enige houvast te geven om Linux dual-boot te installeren. Maar vooral geven we tips op basis van eigen ervaring als je op een pc of laptop naast Windows ook Linux Mint wil installeren.
Uitgangspunten
We veronderstellen de volgende uitgangspunten:
- Je huidige computer heeft Windows draaien en je wilt naast Windows ook met Linux Mint werken (zonder Windows te verliezen).
- Je weet nog niet zeker of Linux je bevalt dus je wil altijd terug kunnen naar Windows zonder dat je maar één bestand hebt verloren of niet bijgewerkt is ten tijde dat je met Linux werkte.
- Je hebt op je schijf/ssd waar nu Windows op staat nog flink wat Gigabytes beschikbaar (nodig voor de Linux installatie).
- Je wil met een Linux versie werken die het meest als Windows aanvoelt.
De installatie zal een "dual-boot" versie worden waarbij tijdens het starten van de pc je een keuze krijgt of je Windows of Linux wil starten, iedere keer weer.
We adviseren om Linux Mint Cinnamon te installeren omdat deze naar onze huidige mening het meest aansluit op de Windows-beleving. Je zal dus vrijwel geen moeite hebben om met Linux te werken.
Ons dringende advies is om (zolang je werkt met een dual-boot installatie), zodra je met Linux werkt, je werkbestanden niet op te slaan in de Linux partitie maar vast te houden aan de opslaglocatie zoals je dat altijd had, dus op je c-schijf (of wat dan ook) dus op de Windows partitie.
Dus al je bestaande werkbestanden zoals tekst-, spreadsheet, mail-bestanden die op je huidige Windows schijf staan blijven daar staan. Maar ook alle nieuwe werkbestanden die je maakt (onder Linux) zet je ook op de vertrouwde locatie (op de Windows partitie). Ga niet, het is echt niet nodig, al je werkbestanden overkopiëren van Windows naar Linux.
Het is even wennen, maar in Linux heb je geen "schrijf-letters". Iedere schijf of ssd is benaderbaar in een directory (naar keuze).
In dit stappenplan zorgen we er voor dat alle bestanden van je c-schijf in Linux beschikbaar komen in de directory /media/windows. Sla voortaan (in Linux) alle werkbestanden op in die directory. Zou je terug willen naar Windows, dat ben je niets kwijt en zijn alle aanpassingen, die je onder Linux hebt uitgevoerd op bestaande werkbestanden ook gewoon onder Windows beschikbaar.
We adviseren om eerst dit artikel te lezen: lees dit eerst voordat je overstapt naar Linux.
Stappenplan Linux Mint installeren
- Start Windows en controleer hoeveel schijfruimte je beschikbaar hebt op je c-schijf. We weten niet hoeveel gigabyte je minimaal nodig hebt voor een Linux Mint installatie, we vermoeden dat dit 20 GB is, maar dat is wel heel weinig. Als je minder vrije ruimte op je huidige schijf hebt dan moet je nu stoppen, verder gaan is niet verstandig en leidt tot gegevensverlies. Op je schijf moet er namelijk tijdens de installatie ruimte gemaakt worden voor Linux, en daar heb je minimaal 20 GB of meer voor nodig. Het wordt dus "opruimen" (en je prullenbak leegmaken, anders nemen verwijderde bestanden nog steeds ruimte in beslag) of je moet afzien van het idee om op je huidige Windows schijf een dual-boot installatie te maken met Linux Mint.
- Altijd verstandig en doe het nou: maak een back-up van je werkbestanden die op je windows computer staan. Maak hierbij geen gebruik van speciale back-up software (waarbij je nog moet afwachten of je die back-up in de verre toekomst nog terug kan lezen) maar kopieer de bestanden gewoon "met het handje" van je c-schijf naar een externe hard schijf/ssd. Wij gebruiken hiervoor het liefst FastCopy dat gaat makkelijk en snel en ook over 20 jaar kan je deze bestanden nog gewoon teruglezen.
- Maak van een usb-geheugenstick een live versie van Linux Mint Cinnamon: instructies.
- Als je een bedrade netwerkaansluiting hebt, trek dan de Ethernet steker nu uit je pc. Heb je alleen een WiFi verbinding met het internet, onthoudt dan dat tijdens de installatie van Linux Mint je in eerste instantie nog geen verbinding moet maken met het internet (dat komt later). Dit voorkomt mogelijke problemen tijdens de installatie
- Maak instellingen in je BIOS/EUFI (vaak door direct na het aanzetten van je computer meerdere keren op F2 of F10 of F12 te drukken, bij sommige computers is het nog een andere toets, zoek dit even uit) waardoor je in je BIOS/EUFI kan instellen dat je kan booten vanaf de usb-stick (dit is verschillend per pc dus dat moet je zelf even uitzoeken, zoek op "how to boot from usb on naam-van-je-computer").
- Steek de usb-stick in je computer en zet je computer aan. Kies voor "Start Linux Mint" (de bovenste optie) waarna Linux Mint Cinnamon zal starten.
- Linux Mint draait nu in het interne geheugen van je computer (er is dus nog niets op je schijf geïnstalleerd). Test een aantal dingen om een gevoel te krijgen dat de meest elementaire zaken werken. Als je het gevoel hebt dat Linux Mint ook jouw computer hardwarematig goed ondersteund, ga je naar de volgende stap.
- Op de desktop van Linux Mint Cinnamon staat links een icoontje "Install Linux Mint", klik daar op om Linux op je harde schijf/ssd te installeren.
- Je krijgt nu een aantal vragen die je moet beantwoorden (na de laatste vraag start de installatie pas echt):
- Kies bij de voertaal voor Engels, dat maakt het zoeken naar oplossingen later makkelijk er is immers heel veel in het Engels over Linux Mint geschreven, in het Nederlands nauwelijks iets.
- Bij keyboard layout is onze voorkeur "English(US) - English (Dvorak, intl., with dead keys).
- Kies (als je deze optie te zien krijgt) om geen verbinding te maken met het internet via kabel of wifi (dat gaan we pas later doen).
- Zet het vinkje bij "install multimedia codecs". Dit zorgt er voor dat codecs voor muziek- en video coderingen zoals bijvoorbeeld mp3 en mp4 ondersteund worden. Dit vereist wel dat je de computer voorziet van een wachtwoord, maar dat lijkt ons sowieso een goed idee.
- Nu krijg je de belangrijkste vraag: hoe wil je dat Linux Mint geïnstalleerd wordt. Als je pc voorzien is van een Windows installatie (en daar gaan we van uit) dan is de eerste optie "Install Linux Mint alongside Windows Boot Manager". Dat is precies wat ons doel is. Dat is de zogenaamde "dual-boot" mogelijkheid.
- Nu krijg je een scherm te zien waarbij in het midden van het beeld grafisch getoond wordt hoe je huidige schijf/ssd in twee delen wordt gesplitst (er zit in die balk een verticale streep en die kan je naar links/rechts bewegen en daarmee geef je aan hoeveel ruimte je overhoudt op je windows schfijf (links) en hoeveel schijfruimte voor de Linux partitie vrijkomt (rechts)). Van je huidige schijf moet immers wat ruimte afgesnoept worden om ruimte te maken voor een Linux partitie en installatie. De vraag is, hoeveel ruimte van je huidige schijf/ssd geef je aan Linux? We vermoeden dat 20 GB het absolute minimum is. Geef liever 100 of nog beter 200 GB ruimte aan het linux gedeelte. Maar ga niet (veel) meer ruimte aan Linux geven, je werkbestanden komen immers niet op de Linux partitie te staan maar op je Windows partitie en die moet dus ruimte hebben om nog te groeien.
Je ziet nu twee balkjes in het midden staan met een verticale scheidingsteken er tussen. Dat scheidingsteken kan je met de muis naar links toe schuiven om meer ruimte beschikbaar te stellen aan de Linux partitie. Als we het goed begrijpen dan zie je bovenin achter "select drive" staan hoeveel schijfruimte er volgens dit installatieprogramma nog vrij is op je huidige c-schijf. - Klik op "install now".
- Je krijgt na de installatie nog een vraag over de tijdzone. Daarna vragen ze nog om je naam (zou ik leeg laten), je computernaam (kies bijvoorbeeld voor iets als desktop, laptop, pc-zolder), je gebruikersnaam (verzin een naam, ik zou niet mijn eigen naam gebruiken) en een password. Je Linux Mint dual-boot installatie is nu klaar.
Hoe nu verder na de installatie?
We hebben wat tips verzameld voor na de installatie van Linux Mint.
Verder lezen
Overzicht artikelen over Linux of over Linux Mint.
aanpassing/controle: 20231114