Welke wettelijke beperkingen en eisen worden aan een pedelec gesteld?

Maximaal 25 kilometer per uur

De trapondersteuning van een pedelec mag plaatsvinden tot een maximale snelheid van 25 km/u. Zou dit hoger zijn dan zou de elektrische fiets gezien worden als een brommer en daar kleven wettelijke eisen aan zoals helmplicht, verplichte verzekering en een geldig rijbewijs. Voor een pedelec is geen helm verplicht en zijn een verzekering rijbewijs niet noodzakelijk. Het is goed om even stil te staan bij deze beperking. Denk niet, met een pedelec kan ik een snelheid van 25 km/u bereiken dus dan kan ik uitrekenen hoe snel ik van A naar B kan rijden. De trapondersteuning zal wanneer de snelheid toeneemt boven een bepaalde snelheid zich gaan afbouwen. Want het voelt immers vreemd aan als de trapondersteuning 100% is tot 25 km/u en daarna abrupt wegvalt tot 0%. Dat wil niemand hebben. De vraag is hoe dit "afbouwscenario" in het motormanagement is geprogrammeerd. Bij welke snelheid wordt de trapondersteuning afgebouwd en hoe geleidelijk gaat dit? Dit is dus een belangrijk aspect hoe de elektrische fiets aanvoelt. Wanneer de pedelec gebruikt gaat worden voor dagelijks woon-werk verkeer en de wens is om met een zo hoog mogelijke snelheid, met zo weinig mogelijk inspanning te fietsen dan moet tijdens de proefrit hier sterk op gelet worden.

Toch harder dat 25 km/u?

Als je wil kan je met een elektrische fiets harder dan 25 km/u. Het is en blijft immers een fiets. Alleen stopt de trapondersteuning bij 25 km/u. Hogere snelheden kan je dus allen eigen spier- en wilskracht realiseren.

Vermogen elektromotor beperkt tot 250 Watt

De wetgever heeft bepaald dat het maximale vermogen van de elektromotor in een pedelec 250 Watt is. Dit vermogen blijkt een goede keuze, het levert genoeg trapondersteuning op en trekt de accu niet te snel leeg. Folders van elektrische fietsen waarin geadverteerd wordt met "extra krachtige motor" of "nu nog sterkere motor" kan je dus rustig negeren. Vrijwel alle fietsen hebben een motor van 250 Watt en is daarom geen onderscheidend element van een elektrische fiets.


home­ >elektrische fietsen