Waar moet ik op letten als ik een ebookreader ga kopen?

ereader sony met boek en bril

Ik vind boeken lezen heerlijk, kasten vol heb ik er van. Maar het roer gaat om. Ik heb zoveel positieve verhalen gelezen van boekenwurmen die overgestapt zijn naar het lezen van boeken met een e-reader dat ik me voorgenomen heb om eens een flink onderzoek te doen naar ebookreaders. Wat me in dit onderzoek erg opviel dat ik wel positieve reacties kon lezen in de trant van "ik wou maar niet aan de e-reader, maar ik ben nu helemaal om", maar ik heb tot nu toe nog geen enkel negatief verhaal gelezen van "nou ik heb het geprobeerd maar ik vind het maar niets, geef mij maar het papieren boek". Dat is toch wel erg opvallend.

Het grootste voordeel wat ik zelf zie, en wat je ook constant leest van anderen, is dat een ereader lekker licht is, dat de boeken, goedkoper zijn dan de papieren versies en dat ik op vakantie stapels boeken mee kan nemen maar dat ik er geen gram meer voor hoef te dragen. Want in een ereader kunnen honderden tot duizenden boeken opgeslagen worden. En in tegenstelling tot een laptop of tablet, waar je ook ebooks op zou kunnen lezen, gaat een volle accu van een ereader wekenlang mee.

Conclusie

Als je een serieuze boekenlezer bent dan moet je een ereader kopen met een eInk scherm. Dus geen lcd / tft. Een tablet is dus geen goede keuze. Het lcd scherm is niet geschikt om daar uren naar te kijken, de accu is binnen een dag leeg, hij is veel te zwaar voor serieus boekenlezen en is bovenal ook nog eens heel duur. Ereaders met een eInk scherm kan je weken lang gebruiken met één acculading en het leest als normaal papier. Koop een ereader met een 6 inch scherm, dat is net even groter dan een pocketbook. Zo'n ereader is lekker licht, gelijk een pocketbook. Hoewel het wat extra geld kost, maar het lezen op een ereader met een aanraakscherm die je met de vinger kan bedienen, is heel fijn en intuïtief. Koop een ereader van een gerenommeerde fabrikant zoals Bebook, Bookeen, Pocketbook of Sony. De Sony PRS-650 touch edition (of de PRS-350 in de 5 inch uitvoering) is een echte aanrader. Het enige nadeel is de prijs. Een laatste tip: Amazon verkoopt de "Kindle" ereader, daarop kan je geen (gekochte) ebooks lezen van zo'n beetje alle andere ebookstores inclusief de Nederlandse, want Amazon gebruikt een "eigen" boekenformaat welke nergens mee compatible is. Als je echter van plan bent heel veel Engelstalige boeken bij Amazon te kopen dan is dit wel een goede optie. Let op: ebooks die je bij Amazon koopt kan je dus op geen enkele andere ereader lezen!

Het onderzoek

Ik heb een onderzoek gedaan van meerdere maanden (en hou me op de hoogte van de laatste ontwikkelingen), ik ga immers niet over één nacht ijs. En ik moet zeggen, de materie is behoorlijk complex en er zijn vele keuzes te maken. Maar uiteindelijk heb ik een heel helder beeld gekregen waar mijn ideale ebookreader aan moest voldoen. Op deze en de volgende pagina's deel ik die kennis met je. Als je snel een ereader wilt kopen kan je ook gelijk gaan naar de pagina "hoe ziet mijn ideale ereader er uit?".

  • Hoe heet zo'n ding nou eigenlijk?
  • Welke soort beeldschermen tref je aan op ereaders en wat zijn hun voor en nadelen?
  • Waarom zijn ondersteunde bestandsformaten zoals epub, pdf, txt, etc. belangrijk?
  • Wat moet ik weten van DRM/ADE als ik boeken ga kopen?
  • Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een ereader en een tablet?
  • Hoe ziet mijn ideale ereader er uit?

home­